Levanda tikroji

Tikroji levandaAugalas – Levanda tikroji, Tikroji levanda

Lotyniškas pavadinimas – Lavandula angustifolia

Sinonimai – Paprastoji levanda, siauralapė levanda, English lavender, True lavender, Alhucema, Common Lavender, English Lavender, French Lavender, Garden Lavender, Huile Essentielle de Lavande, Lavanda, Lavande, Lavande à Feuilles Étroites, Lavande Anglaise, Lavande Commune, Lavande des Alpes, Lavande du Jardin, Lavande Espagnole, Lavande Fine, Lavande Française, Lavande Officinale, Lavande Vraie, Lavandula, Lavandula angustifolia, Lavandula dentate, Lavandula latifolia, Lavandula officinalis, Lavandula pubescens, Lavandula spica, Lavandula stoechas, Lavandula vera, Lavender Essential Oil, Ostokhoddous, Spanish Lavender, Spike Lavender

Šeima – Notrelinių, lūpažiedžių ( Lamiaceae)

Augalo aprašymas

Tikroji levanda yra kvapnus daugiametis, nuolat žaliuojantis medingas ir aromatingas žolinis augalas. Levandos išauga iki 50–70 centimetrų aukščio. Jos šakniastiebis platus, šakos medėjančios, su su stačiais, į virbus panašiais, lapuotais žaliais ūgliais. Levandos žydi visą vasarą nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio pabaigos. Jų stipriai kvepiantys  žiedynai yra violetinės spalvos ir išsidėtę  spiralėmis, po 6–10 žiedų, ir suformuoja varpas virš lapų. Rugpjūčio -spalio mėnesiais jos subrandina vaisius. Augalas yra dauginamas sėklomis arba vegetatyviniu būdu. Levandų daigus reikėtų sodinti ne tankesniais nei 50×50 centimetrų tarpais, nes jos labai mėgsta šakotis. Levandas vaistiniais tikslais yra patariama auginti 8–10 metų, po to augalus pakeisti jaunesniais, nes jaunesni augalai gausiau žydi. Tikrąsias levandas reikėtų auginti saulėkaitoje, gerai įdirbtoje ir šiek tiek kalkingoje dirvoje.  Žiemą jos gali nušalti, tačiau tačiau pavasarį apgenėjus nušalusias šakutes jų kerai gana greitai atželia ir gausiai žydi.
Levandos yra kilusios iš Viduržiemio jūros pakrančių, tačiau Europiečiams yra žinomos nuo antikos laikų. Romėnai levandos žiedus berdavo į vonią . Manoma, kad iš čia ir kilo jos pavadinimas.Viduramžiais Prancūzijoje pradėti vartoti levandos aliejai. Prancūzai labai anksti pastebėjo levandos aliejaus antiseptines, baktericidines ir antivirusines savybes. Eteriniam aliejui gaminti  levandos  auginamos Prancūzijos pietuose-  Provanse. Tačiau šį aliejų gamina ir Bulgarija bei Moldavija.
Vertingaiusias yra aliejus, kuris yra gaminamas  iš šviežių liepos mėnesį surenkamų žiedų. Iš 120 kg levandos žiedų yra  išgaunamas maždaug vienas kilogramas eterinio aliejaus. Eteriniai levandos aliejai yra labai stiprūs, jie veikia per kvėpavimo takus arba odą- juos  galima lašinti į vonią, įtrinti į odą arba garinti virš specialios lempos. Levandos yra medingas augalas. Jų medus yra labai kvapnus ir nuo seno vertinamas kaip sveikatą taisanti priemonė.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojami džiovinti levandų žiedai ir jų eteriniai aliejai. Kartais gali būti naudojami ir jų lapai. Levandų žiedus yra patariama pjauti masinio žydėjimo metu, kai prasiskleidžia 50% žiedų. Patariama nupjauti 10–12 centimetrų ilgio stiebelius. Pjauti juos reiktų  sausu oru, nelyjant. Džiovinti reikėtų paskleidus plonu sluoksniu, kartais pasklaidant, gerai vėdinamoje ir nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba džiovyklėje, ne aukštesnėje nei  30–35 laipsniai Celsijaus temperatūroje. Tinkamai sudžiovinti levandų žiedai skleidžia intensyvų ir malonų kvapą. Sudžiovintas levandas reikia sudėti į sandarius indus ir suvartoti per 1 metus.

Tikroji levanda nuo senovės yra plačiai naudojama parfumerijos bei kosmetikos pramonėje. Iš jos gaminami kvepalai, odekolonai, muilai. Jos dedama į šampūnus,  dantų pastas, kremus, tepalus.

Tikroji levanda gali būti naudojama oro gaivinimui. Levandos žvakės gali išvaikyti uodus iš namų. Džiovintos levandos nuo seno yra naudojamos rūbų aromatizavimui, bei apsaugai nuo kandžių. Maišelius su su sausais levandos žiedais galima dėti į spintas ar rūbų stalčius tarp baltinių, vilnonių, kailinių ir šilkinių drabužių. Taip jie visada kvepės ir atbaidys kandžius.

Yra tikima, jog levanda padeda išsaugoti šeimos ramybę. Kad pora nesipyktų, tarp paklodžių rekomenduojama įdėti kelis levandos žiedus.Nustatyta, jog levandos žiedų kvapas gerina nuotaiką, padeda susikaupti ir ramina galvos skausmų.  Levandų  žiedų ar aliejaus vonia padedės atsikratyti nuovargio, įtampos, padidėjusio dirglumo. Taip pat nuramins  skaudančius  raumenis po fizinio krūvio. Levandos žiedų nuo senovės būdavo dedama į kvepiančias pagalvėles nemigai gydyti. Yra įrodyta, jog levandos kvapas iš tikrųjų mažina nervų sistemos aktyvumą, gerina miego kokybę, gerina nuotaiką ir padeda atsipalaiduoti. Nuo senovės jis yra naudojamas gydant miego sutrikimus.
Aromaterapijos specialistai masažą su levandos aliejumi siūlo kankinant nemigai, esant nerimui, įtampai, egzaminų ar psichinės įtampos metu.
Levandų žiedai Vokietijos „Commission E“ yra įtraukti kaip tinkami  arbatai nuo nemigos bei nervinių skrandžio sutrikimų. Bulgarijoje levandos žiedais yra gydoma migrena, neurastenija, širdies ligos, bei  skrandžio ir žarnyno skausmai.

Levandos naudojimas maistui

Levandų žiedų yra dedama į likerius, vermutus ir nealkoholinius gėrimus. Kad rūkyta žuvis būtų kvapnesnė, ant pjuvenų yra patariama užberti levandos ir kadagio uogų. Levandos tinka ir acto aromatizavimui- tereikia jų žiedus užpilti actu.  Viduržiemio jūros kraštuose levandų dedama į prieskonių mišinius, jomis skaninamos salotos, padažai, grybų, daržovių ir žuvies sriubos. Tinka jos prie karštų daržovių patiekalų bei mėsos-ypač avienos patiekalų.
Kai kuriose šalyse levandų dedama į  žaliąją arbatą ir namie ruoštus limonadus. Jų dedama ir į įvairių arbatų mišinius. Raugintiems obuoliams jos suteikia pikantišką skonį. Prieskonių mišiniuose levandos yra derinamos su čiobreliais, melisomis, šalavijais ir  mėtomis. Levandų arbata su medumi gerina miegą ir švelniai ramina, gali padėti pučiant vidurius, išnykus apetitui ar esant skrandžio negalavimams.Ji taip pat yra  natūralus vaistas gydant nemigą, įtampą, nerimą, depresiją, nuotaikos svyravimus. Levandos žiedų dedama į kepinius, pyragus.

Levandų aliejus

Levandų aliejus yra vienas iš plačiausiai naudojamų eterinių aliejų. Jis padeda gydyti nedidelius odos nudegimus (ypač nudegus cheminėmis medžiagomis), nubrozdinimus, įdrėskimus ar sutrenkimus. Neblogai gydo nuždegimus ar vabzdžių įkandimams. Ant skaudamos vietos užlašinus levandų aliejaus, greičiau sugis žaizdos. Gryno eterinio levandų aliejaus vartoti į vidų ir tepti tiesiai ant odos nereikėtų – prieš tai jį reikėtų praskiesti paprastu aliejumi. Levandų aliejus tinka inhaliacijoms, jo galima lašinti į vonią. Vonia su levandų eteriniu aliejumi veikia raminančiai ir atpalaiduoja atgaivina ir suteikia jėgų pervargus. Levandų aliejus taip pat dedamas į kosmetines priemones. Tikrosios levandos atpalaiduoja spazmus.
Levandų aliejus taip patmažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, lengvina kvėpavimą, malšiną bronchitą, gerina žarnyno darbą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą bei gerina apetitą.  Spiritiniu levandos aliejumi galima tepti skaudančius sąnarius.

Veikliosios medžiagos

Levandos žieduose yra daug eterinių aliejų, taip pat ir eterinių junginių su acto, valerijono ir kitomis rūgštimis, lavandulolio, borneolio, terpeno, kumarino. Eterinių aliejų levandose yra nuo 1%–5%. Svarbiausi iš jų yra  linaloolis (25%–38%) ir linalylio acetatas (25%–45%). Jie veikia spazmolitiškai ir  raumenis atpalaiduojančiai. Kofeino sukeliamą stimuliacinį poveikį jie nuslopina iki a 50%. Kiti eteriniai aliejai  B-ocimenas ir cineolis. Aptikta levandose ir hidroksikumarinų – umbeliferono, herniarino, kumarino. Yra jų žieduose ir antimutageniškai veikiančių flavonoidų- luteolinų, iki 12% sutraukiančiai veikiančių taninų. Antioksidacinį, antialerginį ir priešudždegiminį poveikį levandoms suteikia kafeinė rūgštis ir jos dariniai ( rozmarininė rūgštis).  Levandose yra kartumynų, fitosterolių, ursolio rūgšties, gan daug vitamino C, sviesto, kaprono, etano ir valerijonų rūgščių, ursolio rūgšties, borneolio, terpenų.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai levandos naudotos kaip antibakterinė, depresiją, įtampą ir nemigą gydanti ir raminanti priemonė. Gerai žinotas jų virškinimo sutrikimus ( pykinimą, skrandžio skaumus,  pilvo spazmus, vidurių pūtimą) bei tulžies išsiskyrimą ir apetitą sužadinanti priemonė. Naudotos esant žarnų kolikai ir ,, nervingam skrandžiui. Levandomis nuo seno gydomi nerviniai sutrikimai, jos naudojamos įtrynimams. Depresijos gydymui levandos naudotos derinyje su jonažole ir vaistine melisa.  Aromaterapijoje jos naudojamos kaip tonizuojanti priemonė taip pat inhalacijoms esant galvos skausmui, nerviniams sutrikimams bei išsekimui.Levandos žiedų arbata gydytas padidėjęs nervinis dirglumas, galvos skausmai, traukuliai. Levandų aliejus naudotas raumenų įtrynimams esant raumenų, sąnarių skausmams, neuralgijoms ir paralyžiams.
Dezinfekuojantis levandų aliejaus poveikis naudojamas spuogų, odos grybelinių infekcijų, egzemų gydymui.Levandos žiedai ir aliejus taip pat naudojami gydomosioms vonioms ruošti, esant kraujo apytakos sutrikimams arba sąnarių ir raumenų reumatiniams susirgimams.

Šiuo metu levandų preparatai naudojami esant vidurių pūtimui, padidėjusiam skrandžio dirglumui. Jie derinami su pankolio ir ramunėlių preparatais. Sėdimosios levandų vonios (1-2 lašai) kartais naudojamos paspartinti tarpvietės gijimui po epiziotomijos. Levandų aliejumi galima tepti nedidelio laipsnio nudegimus, odos grybelio pažeistas vietas, skaudančius raumenis ar nedidelius odos pažeidimus. Eteriniai aliejai veiksmingi gydant menopauzės sukeltą depresiją ir nervingumą, senatvinę depresiją ir nemigą, nerimą. Padeda jie ir nuraminti sudirgusius šunis kelionės metu.

Laboratoriniai tyrimai patvirtino, jog per os vartojamas levandų aliejus veikia prieš giardia duodenialis  candida albicans ir trichomonas vaginalis.

Levandų aliejaus įtrynimai į galvos odą padeda ataugti plaukams esant židininiam nuplikimui ( alopecia areata). Tačiau šiuo aliejumi pažeistą odą reikia tepti ilgai- net 7 mėnesius.

Levandos vonios taip pat indikuotinos esant padidėjusiam dirglumui, PMS, įtampos galvos skausmams, nemigai.

Levandų arbata pasižymi lengvu diuretiniu poveikiu. Levandų tinktūra taip pat potencijuoja antidepresanto imipramino poveikį, veikia sinergistiškai ir prisideda prie gydymo efektyvumo.

Išleidimo formos

Gydymui vartojami levandų žiedai, levandų žiedų arbatos, tinktūros, užpilai, ekstraktai, eteriniai aliejai, kosmetinės priemonės, losjonai.

Dozavimas

Levandų žiedų arbata: 1 arbatinis šaukštelis džiovintų levandos žiedų yra užpilamas verdančio vandens stikline. Paliekamas pritraukti 20-30 minučių ir geriama po pusę stiklinės iki 3 kartų per dieną.

Levandų žiedų tinktūra (1:5,1:4 70% alkoholio): įprastai vartojama po 30–40 lašų (1.5–2 ml) nuo 3-4 per dieną.

Levandos eterinis aliejus – įprastinė dozė 1-2 lašai iki 3 kartų per dieną, tačiau per os levandų aliejaus vartoti nesiūloma, nors jis ir laikomas saugiu. Inhaliacijoms imama 2–4 lašai 2–3. puodeliams verdančio vandens. Eterinį levandos aliejų yra rekomenduojama prieš tepant ant odos praskiesti, imant  vienam arbatiniam šaukšteliui paprasto aliejaus pridėti 1–4 lašus eterinio aliejaus.

Pašaliniai levandų vartojimo reiškiniai

Levandos laikomos netoksiškomis ir gali būti vartojamos ilgą laiką.

Vietiškai vartojamos gali sukelti odos dirginimo reiškinius, kontaktinį dermatitą.

Vartojant levandas didelėmis dozėmis, retai tačiau gali atsirasti pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, drebulys. Dažniau pastebimi naudojant inhaliacijas ar tepant aliejų ant odos.

 Levandos taip pat gali skatinti gimdos susitraukimus .

Levandų sąveika su kitais vaistiniais preparatais
 Antidepresantai  – Veikia sinergistiškai su antidepresantais- imipraminu.

Kada levandų preparatų vartoti negalima
 Nėštumas – Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys turėtų levandos nevartoti, nes preparatai gali skatinti gimdos susitraukimus.

Levandos taip pat vaikams tur būti labai atsargiai skiriamos vaikams. Skiriant jas vaikams, būtinai reikia praskiesti.

Liaudiški receptai su levandom

Levandų užpilas 

2 valgomuosius šaukštus tikrosios levandos žiedų užpilti  500 mililitrų verdančio vandens, leisti  nusistovėti 2 valandas, po to antpilą reikia nukošti.
Jį rekomenduojama gerti esant  centrinės nervų sistemos ligoms, nemigai, širdies neurozėms, migrena, besiskundžiant pilvo skausmais ir meteorizmu. Galim šio antpilo patariama gerti po ½ stiklinės  iki 3 ar 4 kartų per dieną.

Daugiau skaitykite

  • Nakviša dvimetė – Oenothera biennis – Evening Primrose, Evening Primrose oil, Aceite de […]
  • Kvapusis pipiras – Kvapusis pipiras – Pimenta dioica, Eugenia pimenta, Pimento officinalis – […]
  • Artišokas – Cynara scolymus – Globe artichoke, vok. Artischocke, Alcachofa, […]
  • Builis daržinis – Builis daržinis – Anthriscus cerefolium –  Chervil, Anthriscus […]
  • Alpinė rasakila – Alpinė rasakila – Alchemilla alpina – alpine lady's-mantle,Alchemilla alpina, […]
  • Šaltmėtė – Šaltmėtė – Mentha spicata – Spearmint, Curled Mint, Fish Mint, Garden Mint, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *