Metroendometritas

Metroendometritas- kas tai yra?

Metroendometritas ( kilęs iš iš graikų kalbos žodžių  metra – „gimda“, endon – „viduje“)  yra gimdos gleivinės ir raumens uždegimas. Metroendometritą dažniausiai sukelia streptokokai, stafilokokai, žarnyno lazdelės, patekę į gimdą tuo metu, kai gimdos kaklelyje nebūna gleivių kamščio, apsaugančio gimdą nuo užkrato metroendometritas gali būti ūminis ir lėtinis.

Metroendometrito priežastys

Susirgimas vystosi kai mikrobai patenka į gimdą. Dažniausi sukėlėja- gonokokai, streptokokai, E.coli, stafilokokai. Neretai metroendometritas išsivysto po gimdymo, nes tuo metu gimdos gleivinė yra beveik neapsaugota. Susirgimas taip pat gali prasidėti po nesėkmingų ginekologinių procedūrų ( makšties apžiūros, aborto, cezario pjūvio, gimdos miomos ar gimdos auglio pašalinimo operaciųjų). Kartais susirgimo priežastimi būna lytinis aktas mėnesinių metu. Labai retais atvejais liga atsiranda persirgus šiltine, gripu ar peršalus.

Klinika

Dažniausiai atsiranda

Mėnesinių ciklo sutrikimai
Gleivingos ir pūlingos išskyros iš makšties
Pakyla temperatūra
Išnyksta ovuliacija, būna persileidimų, nevaisingumas
Kraujo tyrimams būdingas ENG padidėjimas ir leukocitozė.

Eiga

Ūmus endometritas trunka maždaug savaitę laiko. Iš makšties skiriasi drumstos, gleivigos išskyros. Skauda pilvo apačią, virš gaktos sąvaržos. Skausmas gali plisti į kirkšnį ir kryžkaulį. Pakyla temperatūra, rečia šaltkrėtis, padažnėja pulsas. Vargina silpnumas, bendras nuovargis.

Apžiūros metu gimda minkšta, skausminga, padidėjusi. Čiuopiant išlieka minkšta.

Liga iš pradžių pažeidžia tik gleivinę, ji atšoka ir suyra. Sukėlėjai limfiniais takais išplinta į raumeninį audinį. Gali plisti toliau į pilvaplėvę ir aplinkinius audinius. Komplikacija- septinis gimdos uždegimas.

Poūmis metroendometritas

Poūmio metroendometrito klinika yra neryški. Dažniausiai pasireiškia tik kraujavimais iš gimdos. Pūlinių išskyrų gali būti nedaug, jos būna tik ūmaus susirgimo metu. Kartais jų gali nebūti visiškai. Mėnesinės gali būti ilgesnės ir gausesnės. Galimos ir menoragijos. Kartais tiesiog teplioja ir kraujuoja tarp mėnesinių. Neretai vargina skausmai,plintantys į liemenį ar kryžkaulį. Apžiūros metu gimda šiek tiek padidėjusi. Uždegimas paliečia miometriumą ir raumeninio audinio skaidulos yra pakeičiamos jungiamojo audinio skaidulomis. Jeigu pacientė vartoja antibiotikus, ligos požymiai gali būti labai neryškūs.

Diagnostikos principai

Diagnozei patvirtinti svarbu surinkti anamnezę ir atlikti apžiūrą. Imamas tepinėlis iš makšties ir gimdos kaklelio kanalo. Taip pat atliekamas pasėlis, bakterioskopinis tyrimas, kraujo tyrimai. Atliekamas ultragarsinis tyrimas.  Gali būti reikalingas biopsinis tyrimas.

Gydymo principai

Gydymui skiriami antibiotikai ir priešuždegiminiai preparati. Ūmus metroendometritas gydomas stacionaro sąlygomis. Taikomas lovos režimas,  ant pilvo dedamas ledas.  Dieta turi būti lengvai įsisavinama, garantuojamas pakankamas vitaminų kiekis. Jeigu skausmai dideli – skirami nuskausminantys preparatai.

Jeigu metroendometritas išsivystė po gimdymo ar persileidimo- atliekamas gimdos lavažas. Gimdos ertmė yra plaunama specialiais antimikrobiškai veikiančiais tirpalais.

Lėtinio metroendometrito gydymui pasitelkiamas fizioterapinis gydymas . Jis netaikomas paūmėjimų metu. Taikoma elektroforezė, taip pat praplovimai. Gali būti skiriamas purvo terapija ar gydymas parafinu. Jeigu kartu yra kiaušidžių hipofunkcija, skiriamas gydymas hormoniniais preparatais.

Liaudiškos  metroendometrito gydymo priemonės

Gydymui gali būti naudojamos ramunėlės, medetkos, dilėgėls, gyslotis, stumbražolė. Geriami nuovirai, užpilai, atliekami praplovimai ar kompresai. Netaikoma ūmiu susirgimo periodu.

Metroendometritas ir nėštumas

Susirgimas gali išsivystyti po gimdymo. Klinika pasireiškia dažniausiai tik skausmais  kryžmens srityje ir kraujingomis išskyromis. Jeigu metroendometritas vystosi nėštumo metu yra didelė placentos atšokos ir persileidimo rizika.

Daugiau skaitykite

  • Hemospermija Hemospermija arba hematospermija yra kraujo buvimas […]
  • Ooforitas Ooforitas( iš graikų kalbos žodžio ōophoron — kiaušidė) yra moters kiaušidės […]
  • Vaginitas Vaginitu yra vadinamas makšties uždegimas. Gydytojai dažniau kalba […]
  • Vyrų nevaisingumas- priežastys Kas yra nevaisingumas? Nevaisingumu yra laikomas nesugebėjimas pastoti per 12 […]
  • Uretritas Uretritas yra  šlaplės uždegimas. Uretrito sukėlėjai gali būti įvairūs […]
  • Epididimitas Epididimitas yra sėklidės prielipo, vingiuotojo kanalėlio gulinčio ant […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *