Nėštumo testas šlapime

Tyrimo pavadinimas – Nėštumo testas šlapime

Sinonimai – Žmogaus chorioninis gonadotropinas šlapime, Human Chorionic Gonadotropin, HCG tyrimas šlapime, Nėštumo testas

Tyrimo reikšmė

Žmogaus chorioninis gonadotropinas yra placentos išskiriamas hormonas. Šį hormoną išskiria tik placenta, todėl jis yra nustatomas diagnozuojant nėštumą. HCG hormono kiekiai didėja didėjant nėštumui. Didesnioji HCG hormono dalis yra sudaryta iš alfa  ir beta subvienetų, kurie yra išskiriami su šlapimu. Beta subvienetai yra patys anksčiausi ir jautriausi ankstyvojo nėštumo indikatoriai. Šlapimo testas nėštumui dažniausiai yra teigiamas 5-7 dieną po apvaisinimo.

Verta žinoti

Nėštumo testą namuose geriausia darytis praėjus savaitei nuo tos dienos, kai turėjo prasidėti mėnesinės. Šiai dienai yra nustatyta, kad tik vienas testas, kurio pavadinimas yra First Response Early Result yra pakankamai jautrus, kad nustatytų nėštumo hormonus jau tą pačią dieną, kai turėjo prasidėti mėnesinės. Daugelis kitų nėštumo testų tuo metu gali nustatyti tik apie 16 procentų esamų nėštumų.

Norma

Tyrimas teigiamas: Yra nėštumas
Tyrimas neigiamas: Nėštumo nėra

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Tyrimui geriausia imti pirmąją rytinio šlapimo porciją, tačiau gali būti imama ir atsitiktinė šlapimo porcija.Nusišlapinama, indelis pažymimas ir siunčiama į laboratoriją.

Butiniai nėštumo testai:

Visų pirma reikia pasitikrinti ar nėštumo testo galiojimo laikas nepasibaigęs. Jei nėštumo testas buvo laikomas drėgnoje ar šiltoje vietoje (pavyzdžiui, vonios kambaryje), jis gali būti sugadintas. Tad verčiau jį išmesti  ir įsigyti naują.

Prieš atliekant nėštumo testą reikia perskaityti jo instrukciją. Naudojimosi instrukcijos gali būti skirtingos, priklausomai nuo testo gamintojo.

Pirmąjį testą geriau atlikti ne anksčiau kaip tą dieną, kai turėtų prasidėti mėnesinės.

Testui turi būti  naudojamas rytinis šlapimas, nes  tuomet jis būna didžiausios koncentracijos.

Testo rezultatų gali tekti palaukti netgi dešimt minučių.

Tyrimų rezultatų vertinimas

Ką reiškia labai neryškus brūkšnelis?

Net jei  buitinio testo brūkšnelis yra neryškus, yra labai didelė tikimybė, kad nėštumas yra. Daugeliu atvejų brūkšnelis būna labai blankus tik pirmosiomis nėštumo savaitėmis. Reikėtų dar kartą pakartoti tyrimą po dviejų ar trijų dienų. Ir jei šį kartą teigiamas atsakymas ryškus tada nėštumas tikrai yra. Jei šį kartą atsakymas yra aiškiai neigiamas, yra tikimybė, kad įvyko labai ankstyvas persileidimas. Specialistų teigimu, maždaug 20–30 procentų visų nėštumų pasibaigia persileidimu.

Padidėjęs HCG kiekis yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės

Choriokarcinoma
Ektopinis nėštumas
Embrioninė karcinoma
Pūslinė išvisa ( Mola hydatiformis)
Nėštumas
Sėklidžių vėžys

Sumažėjęs HCG kiekis yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės

Abortas
Žuvęs vaisius
Gresiantis persileidimas

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

Klaidingą teigiamas butinio testo atsakymas gali būti jeigu  jo galiojimo laikas yra pasibaigęs, taip pat jei atsakymo laukiama ilgiau, nei rekomenduoja instrukcija.

Klaidingai teigiamas buitinio  testo atsakymas gali būti ir tuomet, kai HCG hormono kiekio padidėjimas yra susijęs su kepenų ligomis, vėžiniais susirgimais arba kai HCG hormonas skiriamas nevaisingumui gydyti.

Vartojant šiuos vaistus gali būti nustatomi klaidingai teigiami HCG tyrimo rezultatai

  • Prieštraukuliniai preparatai
  • Preparatai parkinsono ligos gydymui
  • Migdomieji
  • Trankviliantai ( fenotiazinai )

Klaidingai neigiami HCG tyrimo rezultatai gali būti nustatomi šiais atvejais 

Šlapimo tyrime taip pat yra hematurija ir proteinurija
Klaidingai neigiami tyrimo rezultatai gali būti jeigu tyrimas atliekamas pernelyg anksti. Jis turėtų būti atliekamas ne anksčiau kaip po 5 dienų išnykus mėnesinėms.

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *