P1NP baltymas

Tyrimo pavadinimas – P1NP baltymas

Sinonimai –prokolageno I tipo N terminalinis propeptidas, Procollagen type I N-terminal propeptide

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra naudojamas vertinant osteoporozės gydymo efektyvumą ir taip pat naudojamas kaulų metastazėms diagnozuoti. Prokolageno I tipo N terminalinis propeptidas yra kaulų formavimosi žymeklis. Jis rodo, kokiu intensyvumu formuojasi naujas kaulinis I tipo kolageninis audinys.

Prieš pradedant osteoporozės medikamentinį gydymą iš pradžių reikia nustatyti bazinį P1NP lygį. Ši taisyklė galioja bet kuriam kaulų žymekliui. Jeigu gydant osteoporozę rodiklis pradeda didėti, vadinas atsakas į taikomą gydymą yra geras.

Kaulų mineralinio tankio (BMD) matavimo rodmuo pakinta tik per pusę metų nuo vaistų vartojimo pradžios, o P1NP vertės esant efektviam gydymui keičiasi jau po keleto savaičių.

Kita svarbi P1NP klinikinio naudojimo sritis – galimybė susekti piktybinių navikų metastazes į kaulus.Maždaug 70% atvejų, kai yra patvirtinamos vėžio metastazės į kaulus, kartu nustatoma ir padidėjusi P1NP koncentracija kraujo serume. Viename iš tyrimų buvo nustatyta maždaug 2,5 karto didesnė serumo P1NP koncentracija, esant navikų su kaulinėmis metastazėmis, palyginti su atvejais, kai būta navikų be kaulinių metastazių. Metastazinių navikų P1NP koncentracijos mediana serume buvo 134 ng/ml. Rodiklio dydis  taip pat šiek tiek koreliuoja su metastazių dydžiu ir išplitimu.

Verta žinoti

Nėra paslaptis, jog maždaug 50% ligonių, pradėję gydytis nuo osteoporozės, vėliau savavališkai nustoja vartoti vaistus  jau per pirmuosius metus. Dažniausiai taip būna dėl gydymui skiriamų preparatų  nepageidaujamų skrandžio ir žarnyno diirginimo reiškinių. Be to šiuos preparatus dozuoti yra gana sudėtinga ir pacientams atrodo, jog vartojant vaistus gydomojo poveikio nėra. Norint įsitikinti, kad pacientas iš viso vartojo vaistus ir įvertinti vaisto efektyvumą ir gali būti atliekamas šis tyrimas.

Norma

 P1NP 30–80 pg/ml

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *