Pelgerio ląstelės

Tyrimo pavadinimas – Pelgerio ląstelės

Sinonimai –Huet-Pelger ląstelės, Pelgerio granulocitai, Pelger neutrofilai.

Tyrimo reikšmė

Pelgerio  ląstelės gali būti aptiktos  atlikus bendrą kraujo tyrimą ir po to mikroskopuojant tepinėlį. Tai  tra mielodisplastinis sindromas, kuris nereikalauja jokio gydymo. Susirgimas yra įgimtas, paveldimas dominantiniu būdu. Mikroskopinio tyrimo metu yra matoma neutrofilų anomalija. Pelgerio ląstelės – yra normalūs granulocitai, nors jų morfologinė išvaizda yra neįprasta. Šios granulocitinės ląstelės turi tamsų kompaktišką branduolį, bet jis yra didesnis, mažiau segmentuotas.  Šį segmentacijos sutrikimą pirmą kartą aprašė olandų hematologas K. Pelgeris. Jis manė, kad šių ląstelių atsiradimas galėtų būti susijęs su tuberkulioze.

Verta žinoti

Kartais neatpažinus šių ląstelių bendro kraujo tyrimo atsakyme gali būti nurodytas labai didelis lazdelinių ir metamielocitų procentas.  Bendro kraujo tyrimo atsakyme turėtų būti būti įrašas apie rastas Pelgerio ląsteles. Iš esmės šios ląstelės yra vienos iš lengviausiai atpažįstamų kraujo elementų. Automatinis analizatorius dažniausiai šias ląsteles įvertina  kaip granuliocitus.

Norma

Gali būti norma , jeigu yra paveldima būklė

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7  kraujo į levandos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį. Daromas kraujo tepinėlis ir mikroskopuojamas.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Sergant lėtine mieloleukemija, mielofibroze, sistemine vilklige, tuberkulioze, esant intoksikacijai, leukemoidinei reakcijai, MDS sindromui taip pat gali būti matomos atskiros pseudopelgerio ląstelės. Tačiau visais šiais atvejais randamos  tik atskiros, pavienės Pelgerio tipo ląstelės ir jo jos nėra pagrindinis laboratorinis patologijos požymis. Pseudopelgerio ląstelės ir Pelgerio ląstelės morfologiškai niekuo nesiskiria. Pagrindinis skirtumas yra tokio tipo ląstelių skaičius. Pseudo- pelgerio ląstelės  yra registruojamos, kai iš  jų yra matoma tik viena kita. „Tikrasis Pelgeris“ paprastai būdingas didesnei daliai individo granulocitų.MDS sindromo metu taip pat gali būti stebima hipersegmentacija ( 5 ir daugiau skilčių), kuri turi būti diferencijuojama nuo B12 ir folatų deficito.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *