Pipirmėtė

PipirmeteAugalas – Pipirmėtė

Lotyniškas pavadinimas –  Mentha piperita

Sinonimai – mėta, mėtra, šaltmėtė, šalmėtė, šaltamėtė, šalmėtrė, Black Peppermint, Brandy Mint, Extract of Mentha Piperita, Extract of Peppermint, Extract of Peppermint Leaves, Extract of Peppermint Leaves, Extrait de Feuilles de Menthe de Poivrée, Extrait de Mentha Piperita, Extrait de Menthe Poivrée, Feuille de Menthe Poivrée, Field Mint, Herba Menthae, Huile de Mentha Piperita, Huile de Menthe Poivrée, Huile Essentielle de Menthe Poivrée, Lamb Mint, Menta Piperita, Mentha arvensis, Mentha halpocalyx, Mentha lavanduliodora, Mentha Oil, Mentha Piperita, Mentha Piperita Extract, Mentha Piperita Oil, Mentha x piperita, Menthae Piperitae Aetheroleum, Menthae Piperitae Folium, Menthe, Menthe Poivrée, Menthol, Mint, Mint Balm, Oil of Peppermint, Paparaminta, Peppermint Essential Oil, Peppermint Extract, Peppermint Leaf, Peppermint Leaf Extract, Peppermint Oil, Western Peppermint.

Šeima – Notreliniai (Lūpažiedžiai) – Lamiaceae Lindl. (Labiatae Juss.)

Augalo aprašymas

Pipirmėtė yra  daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 30-90 cm. Jai būdingas labai  malonus speficinis kvapas. Pipirmėtės stiebas yra keturbriaunis, išsišakojęs. Prie stiebo tvirtinasi kotuoti, priešiniai, pailgai kiaušiniški, tamsiai žali ir dantyti pipirmėtės lapai. Pipirmėtės žydi rausvais arba rausvai violetinės spalvos žiedais. Jie yrasusitelkę šakų ir stiebo viršūnėse į varpos pavidalo žiedynus. Žiedų vainikėliai yra šviesiai rausvi arba rausvai violetiniai. Žydi pipirmėtės nuo vasaros vidurio: liepos-rugsėjo mėnesį. Vaisius – rudas riešutėlis. Tačiau sėklų pipirmėtės nesubrandina, nes yra sterilus augalas. Jos  yra dauginamos  tik vegetatyviniu būdu – šakniastiebiais. Lietuvoje jos yra mėgiamas darželių ir sodų augalas. Gamtoje pačios jos neauga.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra renkami pipirmėčių lapai ir visa antžeminė augalo dalis. Pipirmėčių lapai (Menthae piperitae folium; Folium Menthae piperitae) yra ruošiami visą vasarą.Pjaunama visa pradėjusi žydėti žolė . Vėliau galima pjauti ir atolą. Jos džiovinamos plonai paskleistos  pastogėse ar džiovykloje iki 35 °C temperatūroje. Išdžiūvus žolei, lapai yra nubraukiami rankomis arba atskiriami trinant per retus vielinius tinklus. Tinkamai išdžiovinti lapai būna malonaus kvapo, sutraukiančio šaldančio skonio.

Veikliosios medžiagos

Pipirmėtėse yra aptikta daugiau kaip 100 veikliųjų medžiagų. Svarbiausios iš jų yra eteriniai aliejai, kurių jos gali sukaupti  iki 5 %. Didžiąją šių aliejų dalį (35- 75% ) sudaro mentolis. Jam būdingas žarnyno spazmus atpalaiduojantis poveikis. Jis taip pat yra kalcio antagonistas, atpalaiduojantis lygiuosius raumenis, mažinantis pilvo skausmus, patinimus, taip pat neblogas vietiinis anestetikas.  Pipirmėtėse taip pat yra ir kitų eterinių aliejų – 10%–35% mentono, 1.5%–10% izomentono, 2.8%–10% metil acetato, 1%–5% limoneno, taip pat pineno ir cineolio bei mentolio esterių su izovalerijono rūgštimi. Pipirmėtėse yra aptikta ir flavonoidų – luteolino, rutino, hesperidino, erioieitrino. Jiems būdingas dvejopas poveiks-  vartojami mažomis dozėmis – 0.1-50 mg/kg – 25-50 mg/kg- jie skatina laboratorinių gyvūnų tulžies sekreciją. O vartojami didesnėmis dozėmis -25-50 mg/ kg ji pasižymi sfinkterius sutraukiančiu, antivirusiniu, antioksidaciniu ir priešalerginiu poveikiu. Pipirmėtėse aptika ir fenolinių rūgščių- rozmarininės rūgšties, rauginių medžiagų, fenolkarboninių rūgščių, vitamino C, mineralinių medžiagų.

Pipirmėtės preparatai gerina apetitą, skatina virškinimą, veikia spazmolitiškai, mažina uždegimus ir slopina skausmus. Jie skatina virškinimo liaukų veiklą ir  skatina tulžies išsiskyrimą.
Iš pipirmėčių eterinio aliejaus yra išskiriamas mentolis. Jis yra nebloga  lengvai nuskausminanti priemonė, nes veikia į odos skausmo receptorius, sukelia šalčio jausmą, o taip pat pasižymi antiseptiniu poveikiu, nes veikia bakterijas, pūslelinės virusą. Pipirmėčių dedama į burnos skalavimo ir priežiūros priemones. iš jų gaminama arbata, saldainiai. Švieži pipirmėčių lapai naudojami salotoms, gėrimams, sriuboms ir mėsos patiekalams pagardinti.

Farmakokinetika

Mentolis ir kiti pipirmėčių aliejai tirpsta riebaluose ir greitai įsiurbiami plonajame žarnyne. Išskiriami per inkstus. Daugiausia jo išskiriama po 3 valandų.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai pipirmėtės buvo naudojamos virškinimui pagerinti, esant pilvo skausmams ir vidurių pūtimui. Naudotos tulžies nutekėjimui gerinti, taip pat kaip vėmimą, pykinimą slopinanti priemonė. Pipirmėčių arbata naudota kaip raminanti, niežėjimą ir vietinė nuskausminanti priemonė. Buvo dedama į karščiavimą mažinančių mišinių sudėtį. Iki šiol tebėra naudojama kaip pykinimą, vidurių pūtimą, gurgėjimą ir žarnyno spazmus malšinanti priemonė. Senovėje naudota vaikų pilvo dieglių gydymui (dažniausiai kartu su ramunėlėmis), neretai naudota pieno išsiskyrimui paskatinti. Kadangi eteriniai pipirmėtės aliejai išsiskiria su motinos pienu, ji ramina ir kūdikių dieglius.

Šiai dienai pipirmėtės tebėra vartojamos pykinant, vemiant, esant žarnyno spazmams. Jos gelbsti gydant bronchitus, neurozes ir nemigą. Pipirmėtėtmis yra skalaujama burnos ertmė esant gleivinių uždegimui, jos tinka ir norint pašalinti nemalonų burnos kvapą ar numalšinti dantų skausmą.

Enterinės pipirmėčių tabletės yra naudojamos kaip lygiuosius raumenis atpalaiduojanti priemonė sergant dirglios storiosios žarnos sindromu. Užsienio klinikojse jos taip pat kartais naudojamos kaip spazmolitinė priemonė virškinamojo trakto tyrimų metu. Pipirmėčių žolė dedama į kosulį slopinančių ir atsikosėjimą lengvinančių mišinių sudėtį. Dažniausiai yra derinama su eukaliptų lapais, čiobreliais ar arbatmedžio aliejumi. Pipirmėčių arbata puikiai malšina virškinimo sutrikimus, naudinga esant nevirškinimui, vidurių pūtimui, pykinimui, įtampos sukeltiems skrandžio skausmams. Ją galima derinti su valerijonais, ramunėlėmis ar kmynais. Pipirmėčių arbata tinka esant pykinimams po operacijų.
Pipirmėčių dedama į nuskausminančius tepalus. Jie gali būti naudojami esant sąnarių skausmams, galvos skausmui, pūslinės sukeltoms neuralgijoms. Jų dedama į niežėjimą slopinančius tepalus.
Pipirmėčių dedama į raminančias vonias. Jas galima derinti su liepų žiedais, ramunėlėmis arba citrinine melisa. Tokios vonios padeda esant stresui, nemigai, įtampos galvos skausmams.

Pipirmėčių vartojimo formos

Iš pipirmėčių yra gaminami užpilai, arbatos, vaistažolių mišiniai. Jų yra  vidurių lašų, virškinimą gerinančių mišinių sudėtyje. Pipirmėčių veiklioji medžiaga mentolis įeina į tepalų, pieštukų, inhaliacinių preparatų sudėtį. Iš pipirmėčių gaminamos kapsulės, tinktūros, tepalai ( jų sudėtyje gali būti iki 5%–20% veikliųjų medžiagų).

Dozavimas

Pipirmėčių arbata

2 arbatiniai šaukšteliai pipirmėčių žolės yra užpilami verdančio vandens stikline ir paliekami pritraukti 15-20 minučių. Geriama nuo 2 iki 4 puodelių per dieną.

Pipirmėčių tinktūra 

Pipirmėčių tinktūra (1:5, 30% alkoholio): įprastai yra vartojama po 60- 120 lašų (3–6 ml) 2-3 kartus per dieną.

Pipirmėčių aliejus

Eterinis pipirmėčių aliejus įprastai yra vartojamas po 6 – 12  lašų per dieną pagal gydytojo nurodymus. Vidiniam vartojimui įprastinė dozė yra 0.2-0.4 ml. Eterinį aliejų yra būtina praskiesti, nes jis yra labai koncentruotas. Enterinės pipirmėčių aliejaus tabletės dirglios storosios žarnos sindromo gydymui yra vartojamos po 0.6 ml po 1 kapsulę 2 kartus dienoje.
Inhaliacijoms paprastai yra imama 3-4 pipirmėčių aliejaus lašai, kurie yra lašinami į karštą vandenį.
Įtrynimams įprastai lašinami keli lašai į masažui skirtą aliejų- abrikosų, alyvuogių, sezamo.
Pipirmėčių tepalai – vartojami pagal gamintojo nurodymus.

Pašalinis pipirmėčių poveikis

Pipirmėtės yra netoksiškos. Pašaliniai vartojimo reiškiniai pasitaiko retai. Jų aliejus vartojamas išoriškai gali sukelti alerginį arba kontaktinį dermatitą. Laikoma, jog pipirmėtes arbatas ( bet ne eterinius aliejus) gali vartoti nėščios ir maitinančios motinos.

Pipirmėčių  sąveika su kitais vaistais
  •  Širdies ligoms skirti vaistai  -Pipirmėčių eterinis aliejus skatina felodipino ir simvastatino įsisavinimą .
  •  Kepenų fermentinė sistema – Jis taip pat slopina  CYP 3A4 tiek in vivo tiek in vitro.
Kada pipirmėčių preparatų vartoti negalima

  •  Tulžies takų susirgimai  -Pipirmėčių negalima vartoti sergant tulžies pūslės akmenlige, esant padidintam jautrumui (alergijai).
  •  Virškinimo trakto susirgimai  -Jų negalima vartoti sergant stemplės išvarža ir GERL, nes šiuo atveju jos gali pabloginti ligos eigą.
  •  Gleivinės – Pipirmėčių aliejaus negalima tepti ant gleivinių – akies gleivinių, makšties gleivinės.
  •  Nėštumas  – Pipirmėčių aliejaus negali vartoti nėščios ir maitinančios moterys.
  •  Kūdikiai  – Pipirmėčių aliejaus negalima skirti kūdikiams ( tepti juo nosies ar krūtinės sritį)- gali būti alergijos reiškinių – gerklų ar bronchų spazmų.
Liaudiški receptai su pipirmėtėmis

Pipirmėčių užpilas

1 valgomasis šaukštas pipirmėtės lapų yra  užpilamas viena stikline verdančio vandens. Indą uždengti ir 15 min kaitinti vandens vonelėje (kitame inde su verdančiu vadeniu). Palikti 45 min atvėsti, nukošti. Jei reikia, praskiesti virintu vandeniu iki 200 ml (stiklinės tūrio). Gerti 15 min prieš valgį po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Daugiau skaitykite

  • Katžolė paprastoji – Katžolė paprastoji – Nepeta cataria – katmėtė, šanta, catnip,  catswort, […]
  • Raudonėlis paprastasis – Origanum vulgare L. – Paprastasis raudonėlis,  kalnašvita, raudelė, […]
  • Serbentas juodasis – Serbentas juodasis – Ribes nigrum – akyna, blakinis, bobingės, bobuogės, […]
  • Citrinmedis – Citrinmedis – Citrus – Citrina, Bioflavonoid Complex, Bioflavonoid […]
  • Melisa vaistinė – Melisa vaistinė, Vaistinė melisa – Melissa officinalis – Citrininė […]
  • Bastutis sareptinis – Bastutis sareptinis – Brassica juncea – rudoji garstyčia, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *