Sukatžolė paprastoji

Paprastoji sukatzoleAugalas – Sukatžolė paprastoji, Paprastoji sukatžolė

Lotyniškas pavadinimas – Leonurus cardiaca L

Sinonimai – Paprastoji sukatžolė, liaudinga, širdininkas, širdgloba, kartonėnė,Agripalma, Agripaume, Agripaume Cardiaque, Cardiaire, Cardiaque, Cheneuse, Chinese Motherwort, Creneuse, Herbe Piquante, Herbe des Tonneliers, Leonuri cardiacae herba, Leonurus, Leonurus artemisia, Leonurus cardiaca, Leonurus cardica, Leonurus japonicus, Leonurus heterophyllus Sweet, Lion’s Ear, Lion’s Tail, Mélisse Sauvage, Mother’s Wort, Oreille de Lion, Patte de Sorcier, Plante Mère, Queue de Lion, Roman Motherwort, Throw-Wort, Yi Mu Cao

Šeima – Notreliniai (Lūpažiedžiai) – Lamiaceae Lindl. (Labiatae Juss.)

Augalo aprašymas

Paprastoji sukatžolė  yra– daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 30-100 cm aukščio. Sukatžolės lapai yra ilgakočiai, nežymiai plaukuoti, plaštakiškai skiautėti. Apatiniai augalo lapai skiriasi, jie yra penkiaskiaučiai, širdiškais pamatais, viršutiniai triskiaučiai, pleištiškais pamatais. Lapų skiautės yra lancetiškos, stambiai dantytos arba lygiakraštės. Sukatžolės stiebas yra keturbriaunis, tuščiaviduris, šakotas, apaugęs trumpais plaukeliais. Žiedai sukatžolė rožiniais arba violetiniai žiedais, kurie yra susitelkę lapų pažastyse į tankius menturius. Augalo žydėjimo periodas yra birželio-rugsėjo mėnesį. Vaisius – tribriaunis riešutėlis.

Lietuvoje aptinkamos dvi sukatžolių genties rūšys. Mūsų krašte dar auga penkiaskiautė sukatžolė (Leonurus quinquelobatus Gilib.), kuri taip pat gali būti renkama vaistams. Kinijoje auganti sukatžolė L. heterophyllyus
(yi mu cao) veikia taip pat kaip ir auganti Lietuvoje. Sukatžolės  mėgsta saulėtas vietas ir humusingas dirvas.  Jos neretai auga dykvietėse, šiukšlynuose, pakelėse, pagrioviuose, patvoriuose. Gali būti auginamos ir darželiuose

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra renkama sukatžolės žolė (Leonuri herba; Herba Leonuri). Ji yra renkama augalo žydėjimo pradžioje, kai prasiskleidžia apatinių menturių žiedai, tai yra birželio-liepos mėnesiais. Nupjovus antžeminę dalį, rudeniop atželia atolas ir rudenį galima vėl žolę pjauti. Vaistinei žaliavai yra nupjaunamos 30-40 cm ilgio stiebų viršūnės. Džiovinamos sukatžolės gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 40-50 °C temperatūroje. Gerai išdžiovinta žolė turi būti žalios spalvos, labai karti, silpno kvapo.

Veikliosios sukatžolės  medžiagos

Sukatžolėse yra iki 0,57 % flavonoidų (kvercetinas, apigeninas, rutinas),  taip pat net iki iki 5- 9 % rauginių medžiagų, saponinų, kartumynų. Pagrindinė veiklioji sukatžolės medžiaga yra triterpenai, iš kurių svarbiausias yra ursolinė rūgštis. Jai būdingas leukemijos ir plaučių vėžio ląsteles slopinantis bei citotoksinis poveikis. Ji taip pat veikia virusus bei širdies veiklą reguliuojantis poveikis. Ursolinė rūgštis stimuliuoja alfa ir beta adrenoreceptorius bei slopina kalcio chloridą. Sukatžolėse taip pat aptikta iridoidų glikozidų ( leonurido,L-stachiridino) ir kitų alkaloidų. Leonurinas, suleistas į veną sukelia tranzitorinę centrinės nervų sistemos depresiją ir hipotenziją. Jis taip pat skatina gimdos susktraukimus. Sukatžolėse yra aptikta vitaminų C ir E, eterinių į aliejų ir šiek tiek alkaloidų. Sukatžolėje rastas fenilpropanoidas (lavandulifoliozidas) veikia mažina arterinį kraujospūdį ir veikia neigiamai chronotropiškai.

Sukatžolės preparatai ramina nervų sistemą, mažina arterinį kraujospūdį,  retina lėtina širdies ritmą,  taip pat praplečia širdies vainikines kraujagysles.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai sukatžolės vartotos kaip spazmus atpalaiduojanti, nerimą slopinanti, raminanti, kardiotoninė, arterinį kraujospūdį mažinanti, kraujavimus iš gimdos reguliuojanti priemonė. Dažniausiai būdavo  skirtos esant širdies permušimams ir nedidelio laipsnio arterinei hipertenzijai. Naudingos sukatžolės ir malšinant mėnesinių skausmus, taip pat parasimpatinius ir lygiųjų raumenų spazmus, įskaitant ir vaginizmo reiškinius. Sukatžolės skatina kraujavimą iš gimdos, yra naudingos esant amenorėjai arba tuomet, kai iš gimdos teka daug krešulių, yra stiprūs spazmai arba tik teplioja.

 Šiuo metu sukatžolės yra vertinamos dėl savo širdies veiklą reguliuojančių savybių . Jos indikuotinos esant širdies permušimams, nedidelio laipsnio arterinei hipertenzijai gydyti. Arterinei hipertenzijai gydyto sukatžolės yra derinamos su gudobelės, alyvuogių lapų, liepžiedžių ir slyvalapio putino preparatais.
Jos taip pat skiriamos esant nerimui ir spazmams, ypač sukeltiems PMS ir menopauzės raminti. Šiems tikslams gali būti deriamos su strėlialapės verbenos, šviesiosios kalpokės ir šviežių avižų ekstraktais. Sukatžolė taip pat naudinga slopinant mažojo dubens ir nugaros skausmus, bei esant  vidutinio sunkumo dismenorėjai.

 Hipertireozės gydymui sukatžolė gali būti derinama su vaistine melisa ir šliaužiančiąja vaisgina . Ypač tinka jeigu yra išreikšti širdies permušimai ir padidėjęs nervingumas.

 Sukatžolę galima vartoti vietoje valerijono kaip raminančią priemonę. Jos veikimo trukmė yra  3-4 kartus ilgesnė nei valerijono, tačiau veikimas prasideda ne tuoj pat, o po kurio laiko . Todėl esant nemigai sukatžolę reiktų gerti 2 val. prieš miegą.

Sukatžolės vartojimo formos

Gydymui yra vartojami džiovintos sukatžolės užpilai, tinktūros, kapsulės. Ji įeina į Širdies lašų ir į raminančių vaistažolių mišinių sudėtis.

Dozavimas

Džiovinta sukatžolės žolė įprastai yra vartojama nuo 3 iki 6 g  per dieną.
Infuzija: 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintos žolės yra užpilami 1 stikline verdančio vandens ir paliekama pritraukti 30 minučių. Geriama po 2-3 puodelius per dieną.
Kapsulės: įprastai vartojama po 2-3  500-mg kapsules 3 kartus per dieną.
Tinktūra (1:5, 30% alkoholio): įprastai yra vartojama nuo 60iki  100 lašų (3–5 ml) tris kartus per dieną.

Pašalinis sukatžolių poveikis
  •  Ilgalaikis vartojimas  – Sukatžolės nėra toksiškos. Gali būti vartojamos ilgą laiką jeigu yra vartojamos terapinėmis dozėmis.
  •  Kraujavimai  – Gali padidinti kraujavimą iš gimdos.
  •  CNS slopinimas  – Gali sukelti mieguistumą.
Sukatžolių sąveika su kitais vaistais
  •  CNS slopinantys  – Nevartotinos kartu su kitais CNS slopinančiais vaistais- gali potencijuoti jų veikimą.
  •  Arterinei hipertenzijai gydyti – Gali sąveikauti su arterinį kraujospūdį ir širdies veiklą reguliuojančiais vaistais.
  •  Skydliaukės veiklą reguliuojantys preparatai -Gali sąveikauti su skydliaukės veiklą skatinančiais vaistais. Nevartotinos kartu su vaistais hipotireozei gydyti, nes silpnins jų poveikį.
Kada sukatžolės preparatų vartoti negalima
  •  Žemas kraujospūdis -Sukatžolės nevartotinos esant žemam arteriniam kraujospūdžiui.
  •  Hipotireozė  – Jos netiks esant hipotireozei.
  •  Nėštumas  – Sukatžolių negalima vartoti nėštumo metu.
Liaudiški receptai su sukatžolėmis

Sukatžolės užpilas

1 valgomasis  šaukštas smulkintos sukatžolės žolės užpilamas viena stikline karšto vandens ir užvirinama. Palikti 45 min atvėsti, nukošti. Gerti po pusę stiklinės 2 kartus per dieną 30 min prieš valgį.

Daugiau skaitykite

  • Melisa vaistinė – Melisa vaistinė, Vaistinė melisa – Melissa officinalis – Citrininė […]
  • Saldymedis paprastasis – Saldymedis paprastasis – Glycyrrhiza glabra – Plikoji rudmenė, lakaryčia, […]
  • Kiauralapis kemeras – Kiauralapis kemeras – Eupatorium perfoliatum – […]
  • Jonažolė paprastoji – Jonažolė paprastoji – Hypericum perforatum, Hyperici Herba – Jonažolių […]
  • Paprastoji kraujažolė – Paprastoji kraujažolė – Achillea millefolium – balžiedė, baltažiedė, gajutė, […]
  • Paprastoji rasakila – Paprastoji rasakila – Alchemilla vulgaris –kiškio sermėgėlė, panelė rasuolė, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *