Tikrinis blizgutis

Reishi grybasAugalas – Tikrinis blizgutis, reishi grybas

Lotyniškas pavadinimas – Ganoderma lucidum

Sinonimai – Reishi, Ling-zhi, 靈芝; linh chi; soul/spirit mushroom,Basidiomycetes Mushroom, Champignon Basidiomycète, Champignon d’Immortalité, Champignon Reishi, Champignons Reishi, Ganoderma, Ganoderma lucidum, Hongo Reishi, Ling Chih, Ling Zhi, Mannentake, Mushroom, Mushroom of Immortality, Mushroom of Spiritual Potency, Red Reishi, Reishi, Reishi Antler Mushroom, Reishi Rouge, Rei-Shi, Spirit Plant

Šeima – blizgutinių (Ganodermataceae)

Augalo aprašymas

Reishi grybai yra keletas Ganoderma šeimos grybų rūšių. Jiem priklauso Ganoderma lucidum, Ganoderma tsugae, ir Ganoderma sichuanense grybų rūšys. G. sichuanense yra ypač vertinamas tradicinėje kinų medicinoje ir yra žinomas kaip pats seniausias medicinoje vartojamas grybas. Šiuos grybus Azijos gyventojai vartojo jau prieš 2000 metų.

Tai laukiniai grybai, augantys pavėsyje ir mėgstantys drėgną klimatą. Natūraliomis sąlygomis jie auga tolimuose Kinijos, Japonijos ir Korėjos miškuose, tačiau yra užfiksuota ir jų radimviečių Lietuvoje. Tikriniai blizgučiai mūsų krašte nėra laikomi retu grybu, tačiau yra saugomi ir yra įrašyti į Raudonąją Knygą. Lietuvoje jų daugiausia aptinkama Marijampolės miškuose. Jie auga palei žemę, ant lapuočių kietmedžių kamienų. Dažniausiai yra randami ant eglių ir juodalksnių kamienų. Vaisiakūniai yra vienmečiai. Jų kepurėlės yra apskritos, pusiau apskritos ar vėduokliškos, 5-20 cm skersmens. Grybai yra priaugę prie substrato šoniniu ar ekscentriniu kotu. Grybo kepurėlės ir koto paviršius yra gelsvai raudonas, kaštono spalvos, blizgantis, lyg nulakuotas. Sporos yra 7-12×6-8 mikromilimetrų. Būdingi šio grybo požymiai: vaisiakūniai yra raudonai rudi, paprastai su ilgu kotu. Švieži grybai būna drėgni ir turi ryškiai raudoną kepurėlę. Šių grybų yra randamos šešios rūšys: raudonieji, purpuriniai, žalieji, baltieji, geltonieji ir juodieji. Komerciškai šiuo metu yra auginami raudonieji reishi grybai, kurie yra auginami Šiaurės Amerikoje, Kinijoje, Taivane, Japonijoje ir Korėjoje.

Šio grybo pavadinimas išvertus iš kinų kalbos,reikštų „dvasinės stiprybės augalas, amžinybės eliksyras“. Augalas yra aprašytas seniausiame Kinijos medicinos traktate. Vienok šiuo metu dažniausiai yra parduodami juodieji reishi grybai, kurių gydomosios savybės yra žymiai menkesnės. Apie raudonuosius reishi grybus Senovės kinų žolininkas Shen Nong yra pasakęs, jog „jų skonis kartus, jie neturi toksinių savybių, iš širdies ertmės jie pašalina patogeninius faktorius ir suteikia gyvybinių jėgų, taip pat ir gerina protinę veiklą, tonizuoja, didina išmintį, gerina atmintį, kuri niekada neleis pamiršti; nuolatinis ilgalaikis jų vartojimas kūną daro lengvu, tu niekada nesensti, o tavo metai ilgėja; jie turi dvasinių galių ir galiausiai tampi „tarsi dvasia“, todėl niekada nemiršti“. Istoriškai šiuos grybus vartojo imperatoriai ir turtingesnieji dvariškiai. Šiuo metu reishi grybų populiarumas auga. Jie yra priskiriami super maisto kategorijai, neretai jų dedama į maisto papildus, gydomąsias arbatas.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojamas augalo vaisiakūnis.

Veikliosios medžiagos

Tikriniuose blizgučiuose aptinkama daug veikliųjų medžiagų – sterolių, kumarino, manitolio, polisacharidų, triterpenoidų, vadinamų ganoderinėmis rūgštimis. Ganoderinės rūgštis pasižymi arterinį kraujospūdį bei blogojo cholesterolio kiekį mažinančiu poveikiu. Jos taip pat neleidžia sulipti trombocitams ir taip mažina vainikinių širdies arterijų ligos išsivystymo riziką. Tyrimai su žmonėmis patvirtino, kad šie grybai palengvina aukštuminės ligos reiškinius bei pagerina sergančiųjų hepatitu B būklę. Yra atliktų preliminarinių tyrimų su laboratoriniais gyvūnais, kurie leidžia manyti, jog šis grybas gali būti naudingas sergantiesiems cukriniu diabetu ir vėžiu. Du klinikiniai tyrimai patvirtino, jog vartojančiųjų šį grybą arterinis kraujospūdis buvo patikimai mažesnis lyginant su kontroline ir placebo grupėmis. Juose taip pat yra ir poliscaharidų beta gliukanų, kurie ženkliai skatina imunines organizmo funkcijas.

Naudojimas medicinoje

Senovėje Kinijos ir Japonijos imperatoriai gerdavo reishi grybų arbatą, tikėdami jos ilgaamžiškumą skatinančiomis ir savybėmis. Buvo tikima, jog šie grybai padidins išmintį ir suteiks daugiau laimės. Šiais laikais reishi grybai dažnai yra dedami gaminant įvairius ilgaamžiškumą skatinančius ekstraktus ar eleksyrus. Jie yra naudojami dėl bendro sveikatą ir savijautą gerinančio poveikio.

Tradicinėje kinų medicinoje grybai vartoti esant bendro silpnumo reiškiniams, astmos, nemigos, kosulio gydymui.
Šiuo metu jie yra vartojami imuninės sistemos funkcijų stiprinimui, organizmo atjauninimui.
Manoma, jog šie grybai yra naudingi sergantiems astma, bei kenčiantiems nuo kitų kvėpavimo takų susirgimų, nes jie stiprina kvėpavimo takus ir padeda nuslopinti kosulį.

Tikriniuose blizgučiuose taip pat yra daug antoksidantų, jie pasižymi ir antiuždegiminėmis savybėmis. neretai dėl to yra vartojami sergant Alzheimerio ir širdies ligomis. Grybams būdingas skausmą mažinantis poveikis, todėl tradiciškai jie gali būti vartojami esant neuralgijai ar artritui.

Kinai tiki, jog reishi grybai suteikia ramybę, padeda susikaupti, atrasti vidinę pusiausvyrą ir vidinę stiprybę. Šie grybai senovje buvo vartojami ir kalnuose gyvenančių vienuolių, kurie tikėjo, jog tikriniai blizgučiai gali praturtinti jų meditacines praktikas ir apsaugoti kūną, dvasią ir mintis, kad šie galėtų džiaugtis ilgu ir sveiku gyvenimu.

Viena iš aktyviųjų reishi grybuose sančių medžiagų yra polisacharidai, kuriuose yra beta gliukano. Ši medžiaga garsėja savo imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis – iš tiesų, beta gliukanas yra viena iš stipriausių imunitetą stiprinančių medžiagų.

Tikriniuose blizgučiuose yra ir triterpenų, stabdančių histamino išsiskyrimą. Tai sąlygoja šių grybų antialerginį poveikį.Ganoderinė rūgštis taip pat gali padidinti organizmo suvartojamo deguonies efektyvumą ir pegerinti kepenų veiklą.

Tikriniai blizgučiai tradiciškai yra vartojami kaip organizmą stiprinanti priemonė, tačiau platesnių mokslinių tyrimų su žmonėmis šiuo metu nėra atlikta. Jų vartojimas remiasi istorinėmis tradicijomis.

Tikrinio blizgučio vartojimo formos

Gydymui yra vartojami džiovintų grybų miltelių arbata arba džiovinti grybai, jų tinktūros arba arbatos.

Dozavimas

Džiovinti reishi grybai yra vartojami po 1.5-9 gramus per dieną. Gali būti skiriamos 1-5 g (ar net didesnės) per dieną dozės, padalinant jas į 2-3 kartus per dieną.
Džiovintų reishi grybų milteliai yra vartojami po 1-1.5 g per dieną.
Šių grybų tinktūra ir vartojama po 1 ml per dieną.
Reishi grybų – artišokų arbatai paruošti rekomenduojama imti 1 – 2 arbatos maišelius ir juo užplikyti puodeliu verdančio vandens. Arbatą kad pritrauktų 1 – 2 minutes. Paros norma 3 – 4 arbatos paketėliai.

Pašalinis tikrinio blizgučio poveikis

Pasitaiko retai, tačiau yra užfiksuotas burnos ir gerklės džiūvimas, galvos svaigimas, skrandžio skausmai, kraujavimai iš nosies, odos bėrimai, viduriavimas. Pastebėta, jog pašaliniai reiškiniai dažniausiai atsiranda be perstojo vartojant reishi grybus ilgesnį laiko tarpą- per 3-6 mėnesius.

Tikrinio blizgučio sąveika su kitais vaistais -Grybai nėra pakankamai gerai ištyrinėti. Kol kas duomenų nėra.

Kada tikrinio blizgučio preparatų vartoti negalima? – Tikrinio blizgučio preparatų neturėtų vartoti nėščiosios bei maitinančios moterys.

Daugiau skaitykite

  • Skylenis įžulnusis – Skylenis įžulnusis – Inonotus obliquus – Čaga, juodasis beržo grybas, […]
  • Zizifas paprastasis – Paprastasis zizifas – Ziziphus jujuba – Jujube, Da Zao , Chinese […]
  • Kininis ženšenis – Kininis ženšenis – Panax ginseng –Korean ginseng, Chinese ginseng, Asian […]
  • Vynmedis tikrasis – Vynmedis tikrasis –  Vitis vinifera –Activin, Black Grape Raisins, […]
  • Trispalvė našlaitė – Trispalvė našlaitė – Viola tricolor L –  akelės, akelytės, […]
  • Kininis gaivenis – Kininis gaivenis – Bupleurum chinense, Bupleurum falcatum – Thorowax, saiko, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *