Tuopa kvapioji

Kvapioji tuopaAugalas – Tuopa kvapioji

Lotyniškas pavadinimas – Populus suaveolens

Sinonimai – topolis, kvapusis topolis, Populus, Тополь душистый, Poplar, Balm of Gilead, Balsam Poplar Buds, Bálsamo de Gilead, Baume de Gilead, Bourgeon de Peuplier, Pappelknospen, Peuplier, Peuplier Balsamifère, Peuplier Baumier, Peuplier du Canada, Peuplier Euraméricain, Populi Gemma, Populus balsamifera, Populus balsamifera subsp. balsamifera, Populus canadensis, Populus candicans, Populus euramericana, Populus marilandica, Populus serotina, Populus tacamahacca.

Šeima – Gluosniniai ( Salicaceae)

Augalo aprašymas

Tuopos yra lapuočiai medžiai, užaugantys  iki 25 m aukščio. Jų šakos yra nukrypusios  įstrižai į viršų. Kvapiosios tuopos žievė yra pilkai žalios spalvos, ilgai nesueižėjanti. Jaunos tuopos šakelės yra gelsvai rudos. Jos lapai yra 6–10 cm ilgio, kiaušiniški, pliki, viršutinė pusė – tamsiai žalios, o apatinė – balsvos spalvos. Lapkotis yra plaukuotas, 4–6 kartus trumpesnis už lapalakštį. Medis yra dvinamis: jo moteriški ir vyriški žiedai susitelkę žirginiuose. Žydi balandžio mėnesį, lapams sprogstant. Vaisius sunokine gegužės mėnesio pabaigoje. Vaisiai – žirginiuose susitelkusios dėžutės, kuriose yra daug pūkuotų sėklų. Sėklas išnešioja vėjas.

Tuopos mėgsta augti šalia sodybų, pakelėse, parkuose. Dauginasi jos šakninėmis atžalomis. Tuopos auga greitai, tačiau sensta anksti, jas taip pat puola puvinys. Vaistinei žaliavai tinkama ir kitos tuopų rūšys: balzaminė tuopa (P. balsamifera L.), liūdnoji tuopa (P. tristis Fisch.), juodoji tuopa (P. nigra L.), berlyninė tuopa (Populus × berolinensis Dipp.), didžialapė tuopa (P. candicans Ait.), lauralapė tuopa (Populus laurifolia Ledeb.).

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra renkami tuopų pumpurai (Populi gemmae). Jie yra renkami anksti pavasarį – kovo–balandžio mėn, prieš pat išsprosgtant. Yra kertamos tuopos šakos, o nuo jų nuskabomi lapiniai pumpurai. Žiediniai pumpurai vaistams netinka. Lapiniai pumpurai yra mažesni už žiedinius, pailgi, minkštesni, stipriau laikosi prie šakelių. Ant šakučių dažnai būna keletas žiedinių, o tarp jų, viršūnėje vienas lapinis pumpuras, kurį perlaužus, matyti gelsvi lapeliai su gelsva, kvapia, dervinga medžiaga tarp jų. Surinkti pumpurai yra džiovinami šaltose palėpėse 1–2 mėn ar specialiose džiovyklose ne aukštesnėje 35 °C temperatūroje, dažnai turi būti vartomi. Džiūsta ilgai. Gerai išdžiovinti pumpurai spaudžiant tarp pirštų traška, tačiau nesubyra. Spaudžiami subyra tik atsitiktinai pakliuvę žiediniai ir perdžiovinti lapiniai pumpurai. Išdžiūvę pumpurai yra gelsvai rudos spalvos. Jų viduje yra kvapni balazmo kvapo ir kartoko skonio masė. Išdžiuvę pumpurai išlieka lipnūs ir kvapūs. Jos galima vartoti dvejus metus.

Topolių pumpurų eterinis aliejus vartojamas parfumerijos, kosmetikos, tualetinio muilo bei balzamo gamyboje. Mediena yra naudojama popieriaus, degtukų, įvairių namų apyvokos reikmenų gamybos pramonėje.

Veikliosios medžiagos

Tuopos pumpuruose daug  salicilo rūgšties junginių( salicilino ir populino). Pumpuruose taip pat yra apie 6 % eterinių aliejų, glikozidų (salicinas ir populinas), apie 0,25 % flavonoidų, organinių rūgščių ( galinė ir obuolių rūgšties) rauginių medžiagų, dervų, vaško, vitaminų, mineralinių ir antibiotinių medžiagų.

Topolių veikliosios medžiagos naudingos gydant peršalimo ligas, nemigą, virškinimo trakto negalavimus. Jos taip pat skatina prakaitavimą, veikia antimikrobiškai, skatina žaidzų gijimąir malšina skausmą. Tuopos pumpurų vandenine ištrauka irjų  tepalu gydomos odos žaizdos, sutrūkusios rankos ir kojos, nudegimai, podagra, hemorojus, reumatas. Be to, jie skatina plaukų augimą ir šlapimo išsiskyrimą.Topolio žievės nuoviras veikia antimaliariškai, taip pat mažina karščiavimą, naudingas podagros, sėdmeninio nervo neuralgijos ir reumato gydymui. Topolio pumpurų tepalas veikia dezinfekuojančiai, taip pat nuskausminančiai ir mažina temperatūrą.

Naudojimas medicinoje

Topolių preparatai malšina skausmą, skatina praikaitavimą, mažina karščiavimą, veikia priešuždegimiškai.
Šiai dienai topoliai mažai ištyrinėtas augalas, todėl dabartinė medicina jo vartojimo neskatina. Liaudies medicinoje tuopų pumpurais gydmas peršalimas, viduriavimai, išoriškai – podagra, reumatas, nudegimai, hemorojus. Topolių tepalu ( liaudies medicinoje)  gydomas trichomonozinis kolpitas, odos grybeliniai susirgimai, alopecijos. Topolių spiritine ištrauka naudota maliarijos, tuberkuliozės, skorbuto, cistito ir kai kurių šlapimo pūslės susirgimų gydymui, taip pat negausios menstruacijos. Topolio pumpurų šutekliai dedami vietiškai esant sausgyslių ir nervų uždegimams. Šviežios topolių lapų sultys dedamos ant skaudančio danties, taip pat geriamos esant spengimui ar ūžimui ausyse. Topolio užpilais  liaudies medicinoje gydomi dermatitai, ginekoliginiai susirgimai ir opos.

Tuopų  vartojimo formos

Iš tuopų pumpurų yra gaminami užpilai, nuovirai, spiritinės ištraukos, taip pat pumpurų tepalas (Unguentum populi). Jo veikliųjų medžiagų yra  sudėtiniuose  priešreumatiniuose preparatusoe.

Pašalinis tuopų poveikis

 Rejė sindromas  – Tuopų preparatuose gausu salicilatų. Vaikams iki 12 metų gali sukelti Reje sindromą.

Tuopų sąveika su kitais vaistais – Nenustatyta. Augalas menkai ištyrinėtas.

Kada tuopų  preparatų vartoti negalima
  •  Vaikai – Neskiriami vaikams, jaunesniems nei 12 metų: peršalimo atveju ir esant karščiavimui vaikams, kaip ir visi kiti salicilatų junginiai, gali sukelti Reje sindromą – retą, bet pavojingą ligą.
  •  Nėštumas, maitinimas krūtimi  -Nevartojami nėštumo ir žindymo metu.
  •  Alergija, astma  – Topolių preparatai taip pat nevartojami esant alergijai salicilatams ar kitiems priešuždegiminiams preparatams, taip pat nevartojami sergant astma ar esant polinkiui alergijai.
  •  Širdies, inkstų ir kepenų susirgimai  – Nepasitarus su gydytoju, negalima vartoti esant širdies ir kraujagyslių.  inkstų ir kepenų funkcijos sutrikimui.
Liaudiški receptai su topoliais

Spiritinė topolių pumpurų ištrauka

1 valgomasis šaukštas topolio pumpurų užpilamas 1 stikline degtinės ir paliekamas 14 dienų vėsioje tamsioje vietoje. Po 2 savaičių viską nukošti ir supilti į tamsų butelį. Geriama iki 15 lašų 3 kartus dienoje.

Topolio pumpurų aliejus

Imama 10 g tuopos pumpurų ir 100 ml augalinio aliejaus, pakaitinama ant silpnos ugnies 30 minučių. Tepama ant pažeistos odos, taip pat gali būti geriama po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną jeigu vargina podagriniai ar reumatiniai skausmai.

Tuopos pumpurų tepalas

Topolio pumpurus sutrinti į miltelius. 3 valgomuosius šaukštus topolio pumpurų miltelių sumaišyti su 3 valgomaisiais šaukštais sviesto. Tepti pažeistas vietas. Galima saugoti šaldytuve iki 10 dienų.

Tuopos pumpurų užpilas

Pusė stiklinės džiovintų tuopos pumpurų užpilama 200 ml verdančio vandens. Palikti pritraukti 30 minučių. Gautą masę dėti kaip kompresą kasdien ant skaudančios sausgyslės ar nervo. Tinka esant neuralgijoms ir sausgyslių uždegimamas, patempimams.

Šviežių tuopų lapų sultys

Spaudžiamos iš topolių lapų ir lašinamos į ausį kai spengia ar ūžia ausyse.

Tuopos pumpurai nuo plaučių ir bronchų ligų

Sumaišyti 1 valgomąjį šaukštą tuopos pumpurų, tiek pat paprastojo erškėčio vaisių ir vaistinės medetkos žiedų. Visą mišinį užpilti litru verdančio vandens ir uždengus šiltai palikti per naktį. Ryte 20 minučių pakaitinti vandens vonelėje ir nusunkus gerti karštą su medumi lygiomis dalimis. Vaikams duodama  po arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną.

Tuopos pumpurai žaizdoms gydyti

2 valgomuosius šaukštus tuopos pumpurų užpilti  viena stikline degtinės. Palaikyti tamsioje vietoje 2 savaites, retkarčiais supurtyti. Spiritiniu antpilu tepti išorines žaizdas 3-4 kartus per dieną.

Tuopos pumpurai plaukų šaknims stiprinti

1 valgomąjį šaukštą tuopos  pumpurų užpilti augaliniu aliejumi. Kelias dienas palaikyti šiltoje vietoje, perkošti ir įtrinti plaukų šaknis. Atsargiai reiktų vartoti alergiškiems asmenims.

Topolių ištrauka odos pažeidimams gydyti

Viena stikline degtinės užpilti porą valgomųjų šaukštų džiovintų kvapiosios tuopos pumpurų, palaikyti porą savaičių tamsioje patalpoje. Tokia ištrauka išoriškai tepti skaudamas, uždegimines vietas.

Daugiau skaitykite

  • Vakarinė tuja – Vakarinė tuja – Thuja occidentalis – baltasis šiaurinis […]
  • Putinas paprastasis – Putinas paprastasis – Viburnum opulus –putelis, putėlis, putinas […]
  • Saldymedis paprastasis – Saldymedis paprastasis – Glycyrrhiza glabra – Plikoji rudmenė, lakaryčia, […]
  • Švitrūnas krūminis – Švitrūnas krūminis – Cistus tauricus – Smilkmedis, Ambreine, Ciste, Ciste de […]
  • Šantra paprastoji – Šantra paprastoji – Marrubium vulgare – Bonhomme, Common Horehound, Grand […]
  • Miškinė girūnė – Miškinė girūnė –Sanicula europaea – Sanicula,  Sanikel,European […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *