Vulvos kraurozė

Vulvos kraurozė – kas tai yra?

Kraurozė yra neurohormoninė liga, kuriai būdinga vulvos audinių atrofija ir stiprus niežulys niežėjimas. Laikoma, jog šis susirgimas sudaro sąlygas leukoplakijai prasidėti. Kraurozė yra vyresnių moterų liga. Dažniausiai nustatoma 40-60 metų amžiaus moterims. Jaunesnėms nei 30 metų pacientėms ji nustatoma retai. Laikoma, jog tai klimaterinio amžiaus moterų liga. Ligai būdinga jungiamojo audinio atrofija, dėl ko atrofuojasi ir pakinta išorinių lytinių organų dydis, sutrinka jų funkcija. Iš čia ir yra ligos pavadinimas (  graikų kalboje  crauros reiškia ,,sausas, trapus“).Kuo anksčiau diagnozuojamas susirgimas, tuo efektyvesnis yra gydymas.

Priežastys

Susirgimas vystosi sutrikus hipofizės, kiaušidžių ir antinksčių hormonų pusiausvyrai. To pasėkoje  lytiniuose organuose sutrinka mityba: vulvos  audiniai  suplonėja, susiraukšlėja, atrofuojasi, pasidaro sausi ir panašūs į suglamžytą pergamentą. Dažniausiai kraurozės priežastis yra hormoninės pusiausvyros sutrikimai – skydliaukės hipofunkcija, antinksčių ir kiaušidžių veiklos sutrikimai. Jaunoms moterims ši būklė išsivysto tik po operacijų. Ligą taip pat provokuoja lėtiniai uždegiminiai vulvos procesai, taip pat cheminiai audinių nudegimai – piktnaudžiaujama apsiplovimais sodos ir kalio permanganato tirpalais. Susirgimas būdinas nutukusioms, sergančioms cukriniu diabetu, nesilaikančioms asmeninės higienos moterims. Kartais jį gali išprovokuoti ir depresija.

Klinika

Klinikai yra būdinga. Moterį vargina stiprus  išorinių lytinių organų  niežėjimas, audinius degina,  tempia. Blogja naktimis ir  šlapinantis.  Neretai atsiranda  paviršiniai įtrūkimai, deginimo jausmas, niežulys, perštėjimas, netgi skausmas, suintensyvėjantis pasišlapinus. Niežulys sustiprėja naktį, po didesnio fizinio krūvio, pasikaitinus vonioje. Jis gali būti toks stiprus, jo sutrinka miegas ir darbingumas. Lytiniai santykiai tampa labai  skausmingi, o kartais visai neįmanomi lytiniai santykiai. Gali būti skausmingas tuštinimasis. Neretai odos įtrūkimai negyja, prisideda antrinė infekcija. Negydant, pakitimai gali suvėžėti.

Ligos stadijos

Pirmoji stadija

Išoriniai lytiniai organai patinsta, parausta, vystosi audinių hipoksija.

Antroji stadija

Atsiranda pigmentacijos pokyčių. Oda sausa, balkšvai melsva, šiurkšti. Gleivinė praranda elastingumą. Ant jos galima pastebėti plonų žvynelių. Išorinės lytinės lūpos suplokštėja.

Trečioji stadija

Vulvos audiniai susiraukšlėja, po to sumažėja ir didžiosios ir mažosios lytinės lūpos. Susiaurėja makštis ir išeinamoji anga. Lytiniai santykai, šlapinimasis ir tuštinimasis tampa labai skausmingi. Jokiu būdu negalima ligos užleisti iki šios stadijos.

Diagnostikos principai

Liga nesunkiai nustatoma apžiūros metu. Tačiau susirgimą būtina diferencijuoti su displazija, neurodermitu, leukoplakija, raudonąja kerplige, vulvitu, vaginitu.

Kraujo tyrimai- pilnas kraujo vaizdas, cukraus kiekis, imunologiniai tyrimai. Taip pat paimamas tepinėlis iš makšties.

Gydymo principai

Vulvos kraurozė gydoma įvairiais tepalais ir tirpalais, į kurių sudėtį įeina anestezinas (nuskausmina, atšaldo), Skiriami antihistaminiai preparatai, prednizolonas (slopina uždegimą, pašalina niežulį ir deginimą), kartais estrogenai arba androgenai bei imunokorektoriai. Rekomenduojami antihistamininiai, nuskausminamieji, raminamieji preparatai. Liga  yra labai varginanti ir dažnai sunkiai pasiduoda gydymui, dėl to taikomos ir novokaino ar spirito blokados, terapija lazeriu, neretai – ir operacija.

Konservatyvaus gydymo principai– gydymo tikslas yra slopinti niežėjimą ir gerinti audinių trofiką. Rekomenduojami antihistamininiai, nuskausminamieji, raminamieji preparatai. Jeigu niežulys nepasiduoda gydymui- atliekamos nervo blokados. Vietiškai skiriami estrogeno turintys tepalai, taip pat gydymas steroidiniais tepalais.

Daugiau skaitykite

  • Vulvos niežulys Vulvos niežulys yra niežėjimas moters išoriniuose lytiniuose […]
  • Priešmenstruacinis sindromas (PMS) Priešmenstruacinis sindromas (PMS) – tai fizinių, psichologinių ir elgsenos […]
  • Adenomiozė Adenomioze yra vadinamas ektopinė gimdos epitelio (endometriumo) gerybinė […]
  • Menoragija Menoragija yra vadinamas pernelyg  ilgas ir pernelyg  gausus kraujavimas […]
  • Atrofinis vaginitas Atrofinis vaginitas yra fiziologinių pokyčių  vykstančių menopauzės metu […]
  • Menopauzė Menopauzė yra daugiau nei 12 mėnesių išnykusios mėnesinės. Vakarų […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *