Acetaminofenas- kraujo tyrimas

Tyrimo pavadinimas – Acetaminofenas

Sinonimai – Tylenol, Acetaminophen, Paracetamol, Datril®; Panadol®; Tylenol®

Tyrimo reikšmė

Acetaminofenas yra vienas iš dažniausiai skausmą ir temperatūrą mažinančių vaistų. Vaikams jis yra skiriamas dažniau, nes vaikų gydymui paskirtas aspirinas  gali sukelti Reye sindromą. Dėl palyginti siauro terapinio lango paracetamolio koncentracijos nustatymas kraujyje labai svarbus.

Acetaminofenas yra metabolizuojamas kepenyse. Normos atveju jo išskyrimo pusperiodis yra <4 valandas.  Paskirtas normaliomis terapinėmis dozėmis kepenyse jis reaguoja su gliutationu ir pašalinamas lauk. Įvykus perdozavimui, kepenyse esančios gliutationio atsargos yra suvartojamos ir tada lieka daug toksiniio metabolito -benzochinono, kuris veikia hepatotoksiškai ir sukelia centrolobulinę kepenų nekrozę ir gali sukelti net mirtį. Kaip priešnuodis yra skiriamas  N-acetylcisteinas. Vienintelis būdas išsiaiškinti intoksikacijos laipsnį yra tirti acetaminofeno serumo koncentraciją, nes kepenų funkciją atspindintys laboratotiniai rodikliai ( bilirubinas, kepenų fermentai) padidėja vėlai po 12-48 valandų, kai jau įvyksta kepenų audinio nekrozė. Gydymas tuo metu jau gali būti nebeefektyvus,
Papildomi laboratoriniai tyrimai įtarus apsinuodijimą acetaminofenu: GOT, GPT, GGT, bilirubinas, urea, kreatininas, gliukozė, PTT. Antidotas – Mucomyst® (acetilcisteinas).

Verta žinoti

Toksinė paracetamolio koncentracija priklauso nuo gyvavimo pusperiodžio. Jeigu vaistas buvo suvartotas ne ilgiau kaip prieš 4 valandas, jo toksiškumas pasireikš tik tuo atveju jei jo  koncentracija kraujyje yra  >150 mcg/ml. Toksiškumas mažėja didėjant išskyrimo iš organizmo laikui iki tol kol yra pasiekiama 50 mcg/m koncentracija (po 12 valandų).

Paprastai tiriamas ne vienas mėginys o bent du. Tarpas tarp kraujo mėginių paėmimo turi būti 4 valandos. Tada skaičiuojama koks yra vaisto pašalinimo pusperiodis.

Pirmasis kraujo tyrimas turi būti paimtas ne anksčiau kaip 2 valandoms praėjus po vaisto suvartojimo.

Norma

 Terapinė koncentracija : 66–199µmol/ arba mažiau nei <30 mcg/ml
 Toksinė koncentracija : >150 mcg/ml 4 valandas po vaisto suvartojimo

 Toksinė koncentracija 

 4 val. po paskutinės dozės : daugiau nei 993µmol/l arba  >150 mcg/ml 4
 12 val. po paskutinės dozės : daugiau nei 496µmol/l
 24 val. po paskutinės dozės : daugiau nei 265µmol/l

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *