Adenovirusų kultūra

Tyrimo pavadinimas – Adenovirusų kultūra

Sinonimai – adenovirusų greita kultūra, Shell vial culture

Tyrimo reikšmė

Adenovirusai pirmą kartą buvo išskirti 1954 metais iš tonzilių ir adenoidų. Virusas taip pat gali infekuoti šlapimo pūslės, akių junginės, nosiaryklės, plaučių, žarnyno, skrandžio  audinių ląsteles. Šiai dienai yra žinoma apie 50 adenovirusų tipų. Adenovirusai plinta oro lašelinių būdu. Užsikrečiama žmonių susitelkimo vietose – mokyklose, vaikų darželiuose, miesto transporto priemonėse. Kultūra auga – 1–14 dienų. Be kultūros, adenovirusams identifikuoti gali būti taikoma serologinis ir PGR (polimerazės grandininė reakcija, PCR) tyrimai.

Verta žinoti

Adenovirusai išlieka gyvybingi juos transportuojant standartinėje virusams skirtoje terpėje ( įskaitant medžiagą paimtą iš nosiaryklės, išangės, ragenos, šlapimo ir nefiksuotos biopsinės medžiagos). Virusus nustatyti tuo lengviau kuo kultūra yra paimama anksčiau. Paimta kultūra turėtų būti tuoj pat užšaldoma ir tuoja pat siunčiama į laboratoriją. Sunkiau yra išauginti  40 ir 41 viruso štamus.

Serologinis tyrimas

Beveik pusei 4 metų amžiaus sulaukusių vaikų yra nustatomi teigiami adenovirusų antikūnių titrai. Todėl serologinis tyrimas gali būti naudingas tik ūmaus susirgimo metu- klinikos sąlygomis. Nutarus tirti viruso serologiją, tyrimas  turi būti paimtas kuo anksčiau ir po to pakartotas po 2-4 savaičių.Titro padidėjimas 4 kartus  turi diagnostinę vertę.

Antigenų nustatymas

Atliekamas netiesioginis audinių  imunofluorescentinis tyrimas.

PGR (PCR) tyrimas

Tiriama  medžiaga iš kvėpavimo takų, audinių, šlapimas, kraujas. Identifikuojamas  adenovirusas.

Serotipavimas

Klinikinėje praktikoje nenaudojamas tyrimas. Išimtinais naudojamas epidemiologiniams tyrimams .

Norma

Kultūra neauga.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Tiriamoji medžiaga – šlapimas, išmatos, nosiaryklės sekretas, akių junginės eksudatas, likvoras. Tiriamoji medžiaga dedama į sterilią transportinę terpę ir kuo skubiau siunčiama į laboratoriją.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *