Alergenui specifinis IgE

Tyrimo pavadinimas -Alergenui specifinis IgE

Sinonimai – alergeninis profilis, RAST® testas, alergijos skryningo testas

Tyrimo reikšmė

RAST tyrimas nustato  organizmo sensibilizaciją tam tikriems specifiniams antigenams- alergenams. Šis tyrimas gali nustatyti sensibilizaciją maisto alergenams, antibiotikams, naminiams gyvūnams, namų dulkėms, vabzdžiams, insulinui, žiedadulkėms, augalų sėkloms ir t.t. Jis taip pat gali padėti įvertinti alergizacijos laipsnį ir kartais gali būti naudingas sekant gydymo eigą . Tyrimas atliekamas dažniausiai sergantiems šienligeė, atopine egzema, bronchine astma.

Dažniau diagnostikoje yra naudojamas RAST® testas. Jis naudingas nustatant  sensibilizaciją naminių gyvūnų epitelio ląstelėms, kiaušinio baltymui ir kitiems maisto elementams, žolei, namų dulkėms, riešuto antigenams.

Remiantis šio tyrimo rodikliais galima taikyti alergijos gydymą, atlikti specifinę desensibilizaciją. Alergenui specifinis IgE, palyginti jį su klinikoje naudojamu odos mėginiu yra pranašesnis tuo,pacientas nekontaktuoja su alergenu, ir dėl to yra išvengiama alerginės reakcijos tyrimo metu. Tyrimas yra atliekamas laboratorinėmis sąlygomis, paėmus kraujo mėginį.

Prieš atliekant alergenui specifinio IgE nustatymą, taip pat turi būti nustatomas bendras IgE kiekis. Jeigu bendro IgE koncentracija būna mažesnė nei normos vidurkis atitinkamoje amžiaus grupėje, tai tikimybė, kad bus nustatytas alergenui specifinio IgE padidėjimas yra labai maža. Ir atvirkščiai, kai padidėja bendras IgE kiekis, dažniau randamas alergenui specifinio IgE baltymo padidėjimas.

Indikacijos tyrimui

1) Prieš atliekant specifinę desensibilizuojančią imunoterapiją ir jos eigoje
2) Maisto ir cheminių medžiagų jautrumo nustatymas tais atvejais, kai odos mėginys negali būti atliekamas
3) Anamnezėje yrabuvusi labai audringa alerginė reakcija atliekant odos mėginį
4) Tyrimai vaikams
5) Jeigu anksčiau pravestas desensibilizuojantis gydymas rėmėsi vien odos mėginiais ir buvo nesėkmingas.

Kontraindikacijos tyrimui

1) Esant labai didelėms bendro IgE reikšmėms (pavyzdžiui, jeigu IgE viršija 2500 TV/ml) galimas klaidingas įvertininmas. Taip gali atsitikti, jeigu yra sergama parazitoze  (pvz., askaridoze). Šiuo atveju alergenui specifinio IgE tyrimo atlikti nerekomenduojama.
2) Visi alerginiai odos mėginiai buvo neigiami
3) Ligoniui yra nustatomi tik minimalūs alergizacijos simptomai ir jis gali būti gydomas įprastinėmis priemonėmis bei tiesiogiai vengiant kontakto su alergenu
4) Bendro IgE koncentracija mažesnė nei 10 TV/ml, išskyrus tuos atvejus, kai yra neabejotini klinikiniai alergijos požymiai.

Verta žinoti

Šis tyrimas nėra absoliutus. Jo rezultatus yra būtina vertinti kartu su kitais klinikiniais ir laboratoriniais tyrimais. Esant alergijai, specifinio IgE koncentracija serume  gali padidėti nuo 5 iki 40 kartų. Paprastai tyrimas atliekamas specializuotose laboratorijose. Bendrosios praktikos gydytojams yra  gaminamos specialios diagnostinės juostelės yra mažiau specifiškos.

Norma

Sveikiems  asmenims vertės yra „0“ arba „1“

Kiekvienas alergenas yra įvertinamas pagal skalę nuo 0 iki 4 ( čia „0“ rodo, kad IgE nėra, o  „4“  rodo, kad yra maksimumas)

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Pirmiausia yra rekomenduojama atlikti tyrimą su multialergenais. Jeigu yra gaunamas teiginamas atsakymas , tada toliau yra tiriami specifiški alergenai, nustatyti konkrečiam alergenui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *