Amikacinas

Tyrimo pavadinimas – Amikacinas

Sinonimai – Aminoglikozidų grupė, Amikacin Sulfate (Amikin), Amikacin-Peak/Post, Antimicrobial Assay, Amikin (Amikacin Sulfate), Amikin®.

Tyrimo reikšmė

Amikacinas yra antibiotikas aminoglikozidas. Tyrimas atliekamas sekant gydymo šiuo vaistu efektyyvumą. Kraujas amikacino tyrimui turi būti imamas sekančia tvarka:

1) 0,5 valandos iki eilinės dozės, tiriant palaikomąją koncentraciją arba

2) terapinio piko metu – 0,5–1,0 valandą po vaisto dozės.

 Toksinė dozė gydymo pradžioje(įsotinamoji koncentracija) yra tokia dozė, kurią paskyrus serume  yra viršijama 52 µmol/l koncentracija .

Taikant palaikomąjį gydymą toksinė dozė yra tokia, kurios metu yra nustatoma  didesnė nei 17 µmol/l vaisto koncentracija kraujo serume.

Taikant įprastine gydymo schemas piko koncentracija turi būti , <20.0 mcg/ml. Toksiškumas gali pasireikšti jeigu serume piko koncentracija ilgą laiką yra palaikoma  >35.0 mcg/ml.

Verta žinoti

Amikacinas  yra šalinamas per inkstus, ir net nedidelis inkstų funkcijos sutrikimas gali ryškiai atsiliepti jo koncentracijai kraujyje. Atsižvelgiant į vaisto nefrotoksiškumą, rekomenduojama nuolat sekti urea ir kreatininą. Šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti kas tris dienas. Jeigu yra inkstų funkcinijos sutrikimai, nedelsiant reikia  mažinti  amikacino dozę.

Didžiausia vaisto koncentracija serume yra stebima po 30 minučių kai vaistas leidžiamas į veną ir po 60 minučių kai jis yra leidžiamas į raumenis.

Vaisto šalinimo pusperiodis esant normaliai inkstų funkcijai yra  2 – 3  valandos.

Aminoglikozidų koncentracija inkstuose gali viršyti vaisto koncentraciją kraujo serume nuo 50 iki 100kartų.

Vaisto toksiškumo reiškiniai: galvos svaigimas, ataksija, Menjero ligai būdingi požymiai. Ototoksinis amikacino poveikis gali būti laikinas ir ilgalaikis. Dažniausiai pasireiškia kaip spengimas ausyse arba klausos praradimas. Nefrotiksinis poveikis pasireiškia proteinurija ir azotemija. Poveikis į nervų ir raumenų sistemas gali įvairuoti nuo įvairaus laipsnio raumenų blokadų iki kvėpavimo sustojimo.

Norma

 Terapinis pikas : 34–52 µmol/l
 Palaikomoji koncentracija : 7–14 µmol/l
 Toksinė koncentracija taikant palaikomąjį gydymą daugiau nei : 17 µmol/l

 Pikas : 20.0-35.0 mcg/ml
 Toksinis pikas  : >40.0 mcg/ml

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *