Antikūnai prieš kepenų antigenus

Tyrimo pavadinimas – Antikūnai prieš kepenų antigenus
Sinonimai –Antikūnai prie šinkstų antigenus, kepenų/inkstų mikrosominiai antikūnai, Anti-LKM1, anti-liver cytosol1, Liver Kidney Microsome Type 1 Antibodies (Cytochrome P450 2D6 Antibodies), Liver Kidney Microsomal Type 1 Antibodies; LKM1 Antibodies; Anti-Liver/Kidney Microsomal Antibodies Type 1; Anti-LKM1; Anti-P450 2D6 Antibody

Tyrimo reikšmė

Šis tyrimas yra atliekiamas siekiant nustatyti autoimuninio hepatito diagnozę arba siekiant atskirti autoimuninį hepatitą nuo kitų kepenų susirgimų. Teigiamas tyrimas dažniau būna teigiamas mergaitėms ir jaunoms moterims. Jis taip pat dažniau yra teigiamas europiečiams. Tačiau šis tyrimas būna teigiamas tik nedidelei  autoimuniniu hepatitu sergančiai ligonių. Jeigu yra sergama  autoimuniniu lėtiniu aktyviu hepatitu, dažniau padidėja kitas rodiklis – anti-SMA (smooth muscle antibody).

Verta žinoti

Kepenų/inkstų 1 mikrosominio tipo antikūniai yra baltymai, kuriuos gamina pats žmogaus organizmas. Šie antikūniai yra nukreipti prieš kepenų sistemos fermentą  citochromą P450 2D6 (CYP2D6),  kurio daugiausia yra kepenų ląstelėse. Šių antikūnų buvimas yra labai būdingas 2 tipo autoimuniniam hepatitui.

Autoimuninis hepatitas yra lėtinis kepenų uždegimas, kurio metu dėl lėtinio uždegimo vystosi kepenų cirozė ir vėliau kepenų nepakankamumas. Ligos priežastis šiai dienai yra neaiški. Spėjama, jog ligą gali sukelti virusinė infekcija, toksinų ar vaistų vartojimas, alkoholio vartojimas arba paveldėjimas. Didesnioji sergančiųjų dalis yra moterys ir mergaitės.

Šiai dienai yra žinomi du autoimuninio hepatito tipai.Pirmojo tipo autoimuniniam hepatitui būdinga lengvesnė eiga. Jo metu yra nustatomi antikūniai prieš lygiuosius raumenis (SMA).2 tipo autoimuninio hepatito klinika yra sunkesnė ir jo metu nustatomi anti-LKM-1 antikūniai. Liga dažnesnė Europoje ir dažniau paliečia jaunas mergaites.

Norma

 Antikūnių titras mažesnis  nei 1:10

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *