Antimikrobinio jautrumo testas

Tyrimo pavadinimas – Antimikrobinio jautrumo testas

Sinonimai – antimikrobinio atsparumo (rezistentiškumo) testas, antibiotikograma, Kirby-Bauer jautrumo testas, MIC, Minimum ihibitory concentration, Antimicrobial drug susceptibility.

Tyrimo reikšmė

Antibiotikogramos tikslas yra nustatyti, ar mikroorganizmas, išaugęs iš specifinio organizmo židinio, yra jautrus ar rezistentiškas konkrečiam antibiotikui ar net  jų grupei. Šio tyrimo atsakymo jau  galima tikėtis maždaug kitą dieną, kai tik išauga mikrobų kolonija. Mikroorganizmo jautrumas antibiotikui apytikriai gali būti žinomas pagal antibiotiko charakteristikose nurodomą sukėlėjų spektrą.

Tačiau kartais patogenai būna iš karto rezistentiški tiems antibiotikams, kuriems jie turėtų būti jautrūs.

Taip gali atsitikti dėl keleto priežasčių: 1) mikroorganizmai gamina penicilinazę (betalaktamazę); 2) mutavę organizmai pakeičia antibiotiko patekimo į ląstelę greitį.

Atskirą problema būna ir tuomet, kai ligą sukėlė  tuberkuliozės sukėlėjas Mycobacterium tuberculosis ar  kitos mikobakterinės infekcijos. Šiems sukėlėjams izoliuoti paprastai reikia 4–6 savaičių. Be to, tik vienam tuberkuliozės sukėlėjui M. tuberculosis patogenui, bet ne kitoms mikobakterijoms antibiotikogramos tyrimas yra gerai standartizuotas. Mikobakterijoms privalu daryti antibiotikogramą, kai sukėlėjas yra  nustatomas pirmą kartą ir vėliau kas 3–6 mėnesius kartoti, jeigu mikobakterijos vis dar izoliuojamos gydant ligonį.

Antibiotikograma ir jautrumo antibiotikams testai visada turėtų būti atliekami kai infekcija kartojasi, nes recidyvas dažniausiai įvyksta dėl susidariusio rezistentiško štamo. M. avium pasižymi itin dideliu  rezistentiškumu  įvairiems prieštuberkulioziniams preparatams.

Verta žinoti

Jeigu buvo atlikta antibiotikograma ir nustatyta MIK (minimali inhibitinė koncentracija, slopinanti bakterijų kolonijos augimą), tuomet jau  galima pasirinkti veiksmingą antibiotiko  dozę. Ji turėtų 2-4 kartus viršyti MIK koncentraciją infekcinio židinio. Šlapimo takų infekcijos gydymui ši koncentracija gali būti padidinta  iki 10 kartų.

Norma

Pateikiant tyrimo rezultatą turi būti nurodoma: kolonija jautri, vidutinio jautrumo ar rezistentiška antibiotikams
MIK (minimali koncentracija) Nurodoma mažiausia antibiotiko koncentracija, dar slopinanti bakterijų kultūros augimą

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama sterili terpė ir į ją sėjamas pasėlis. Iš pasėlio yra auginamos mikrobų kolonijos.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *