Arsenas

Tyrimo pavadinimas – Arsenas

Sinonimai – Arsenic, Blood; ASB

Tyrimo reikšmė

Arsenas yra sunkusis metalas, kuris yra plačiai naudojamas pesticidų gamyboje, medžio ir dažų pramonėje.  Į mūsų organizmą jis gali patekti su maistu, apsinuodyti galima dirbant su pesticidais, jiems patekus į geriamąjį vandenį ir tt. Patekęs į organizmą jis yra metabolizuojamas kepenyse. Taip pat dalis jo yra pašalinama su šlapimu. Šlapime arsenas aptinkamas per kelias valandas nuo apsinuodijimo. Kraujyje jis gali būti nustatomas praėjus daugiau nei 24 valandoms po apsinuodijimo. Dirbantiesiems pesticidų pramonėje leidžiama arseno norma šlapime gali būti didesnė – iki 1,5µmol/l. Ypač ilgai arsenas išsilaiko plaukuose ir naguose. Apsinuodijus arsenu vystosi hemolizinė anemija, hematurija, hemoglobinurija, ūmus inkstų funkcijos nepakankamumas.

Neorganinio arseno gyvavimo pusperiodis kraujuje yra 4-6 valandos, jo metilintų metabolitų -20-30 valandų. Arsenas organizme jungiasi prie audinių kaip ir fosfato molekulės ir jo išsiskyrimo pusperiodis šiuo atveju yra iki 12 dienų.

Verta žinoti

Arseno kraujo mėginyje galima ir nebeaptikti jei po įtariamo apsinuodijimo praėjo daugiau nei 2 dienos, nes jis jau bus susijungęs su organizmo audiniais. Todėl yra laikoma, jog kraujo tyrimas arsenui nustatyti nėra pirmo pasirinkimo tyrimas. Patariama rinktis šlapimo tyrimą apsinuodijimui arsenu nustatyti.

Norma

 Šlapime : 0–0,31µmol/l
 Kraujyje : 0–0,65µmol (0-12 ng/ml)

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į karališkosios mėlynos spalvos ( su EDTA)  dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Arseno koncentracijos padidėjimas  (>12 ng/mL) reiškia stiprų apsinuodijimą. Tačiau tyrimas yra informatyvus jei nuo įtariamo apsinuodijimo praėjo mažiau kaip 6 valandos. Po 6 valandų arsenas jau bus susijungęs su organizmo audiniais.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *