Bazofilai

Tyrimo pavadinimas – Bazofilai

Sinonimai – Basophils

Tyrimo reikšmė

Bazofilai, arba bazofiliniai granuliocitai yra grūdėtieji leukocitai, kurių citoplazmoje esančios granulės nusidažo šarminiais dažais. Tai kraujo ląstelės, kurioms yra būdinga fagocitinė funkcija. Bazofilų granulėse yra heparino, histamino ir serotinino. Bazofilo skersmuo yra  8-10 mikrometrai, jo branduolį sudaro 2 segmentai, jo forma neretai būna netaisyklinga. Bazofilai sudaro apie 0,3-1 proc. visų leukocitų, naujagimių kraujyje jų yra šiek tiek daugiau. Bazofilų kiekis svyruoja ir paros bėgyje – iš ryto jų būna mažiau,  o naktį daugiau. Šis bazofilų kiekio svyravimas yra  susijęs su antinksčių hormonų kiekiio svyravimu kraujyje.

Bazofilai yra svarbūs alerginėms reakcijoms. Susidūrę  su specifiniu alergenu, bazofilai degranuliuoja. Be to, jie turi ypač didelės reikšmės kraujo klampumui . Bazofilai išskiria hepariną, kuris neleidžia kraujui krešėti kraujagyslėse bei  trombams susidaryti.Bazofilų taip pat gali būti aptinkama ir kūno audiniuose.

Verta žinoti

Bazofilijai nustatyti yra svarbūs absoliutūs bazofilų skaičiai kraujyje. Procentinės bazofilų  normos tik parodo, kokią visų leukocitų dalį sudarys bazofilai. Apie bazofiliją jokiu būdu negalima spręsti iš procentinės leukogramos reikšmės. Apskaičiuojant absoliutų bazofilų skaičių (jeigu absoliutus skaičius nepateikiamas analizatoriaus rezultatuose), reikia bendrą leukocitų skaičių padauginti iš bazofilų procentinės dalies.

Pvz., bendras leukocitų skaičius – 8,0 (×109/l), bazofilų procentas – 4%, tada absoliutus bazofilų skaičius bus:
8×0,04 = 0,32 (×109/l).

Norma

 Procentinė  vertė : 0–1%
 Absoliučiais skaičiais : 0,01–0,25× 109/l

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į levandos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį. Atliekamas kraujo tepinėlis ir jis mikroskopuojamas.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Izoliuota bazofilija būna nustatoma retai. Dažnai bazofilų kiekis padidėja kartu esant kitiems susirgimams: mieloproliferaciniam sindromui – eritremijai, lėtinei mieloleukemijai.. Bazofilų gali būti padidėję sergant Hodžkino liga, policitemija, opiniu nespecifiniu kolitu, nefroze ir esant lėtinėms alergozėms.

 Bazofilija būdinga ir alerginėms  greito tipo reakcijoms .

 Vidutinio laipsnio absoliuti bazofilija gali būti ankstyvas lėtinės mieloleukemijos požymis . Jeigu lėtinės mieloleukemijos fone ryškiai didėja bazofilų skaičius, tai dažnai būna susiję su leukemijos blastine transformacija, ligos akceleracijos faze.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *