Citrinžolė

Augalas– Citrinžolė

Citrinzole

Lotyniškas pavadinimas –Cymbopogon citratus

Sinonimai – Lemongrass, Andropogon citratus, Andropogon flexuosus, British Indian Lemongrass, Capim-Cidrao, Ceylon Citronella Grass, Citronella, Citronnelle, Citronnelle de Ceylan, Citronnelle des Indes, Citronnelle de Java, Citronnelle de Madagascar, Cochin Lemongrass, Cymbopogon citratus, Cymbopogon flexuosus, Cymbopogon nardis, East Indian Lemongrass, Fever Grass, Guatemala Lemongrass, Herbe Citron, Hierba de Limón, Jonc Odorant, Lemon Grass, Madagascar Lemongrass, Verveine Indienne, West Indian Lemongrass, harilik sidrunhein, zacate de limon, sera, verveine, ching tong,  Zitronengras, Челнобородник белоусовый

Šeima – Miglinių (Poaceae) ,Varpinių (Gramineae)

Augalo aprašymas

Citrinžolės yra daugiamečiai visžaliai augalai paplitę tropikų kraštuose.  Citrinžolės išauga iki 90 cm aukščio. Citrinžolių lapai tiesūs, lancetiškos formos, jų spalva svyruoja nuo žalsvos iki melsvai žalsvos. Žiedynai susitelkę į šluoteles. Citrinžolės mėgsta augti kupstais, nupjovus ir patrynus lapelį- sklinda malonus citrinos aromatas. Dauginasi sėklomis.

Pasaulyje priskaičiuojama iki 56 citrinžolių rūšių. Gamtoje jos auga Afrikos, Azijos, Amerikos subtropikuose-  dažniausiai savanose. Komerciniais tikslais citrinžolės yra auginamos Pietvakarių Azijoje, Indijoje, Afrikoje, Brazilijoje, Gvatemaloje, Amerikoje. Lietuvoje gali būti auginamos šiltnamiuose ir kambariuose. Augalas nepakelia žemesnės nei  +10° C temperatūros.

Gydymo tikslams taip pat auginamos ir kitos citrinžolės rūšys -C. flexuosus, žinoma kaip Rytų Indijos citrinžolė (East Indian lemon grass). Ji yra auginama Azijos kraštuose- Indijoje, bet ir Birmoje, Tailande, Šri Lankoje. Ši  citrinžolės rūšis buvo pagrindinė iš naudojamų kvepalų gamybai. Kitos populiarios citrinžolės rūšys yra  C. martinii, anglų vadinama imbiero žole, C. winterianus, kvapioji citrinžolė (C. nardus). C. martinii ir kvapiosios citrinžolės yra naudojamos aromatinių aliejų bei muilo gamybai.

Kraštuose, kur auga citrinžolė, gyventojai ją sodina prie namų, nes tiki, jog ši žolė atbaido gyvates. Taip pat tikima, jog citrinžolė stiprina vyriškąsias funkcijas. Jas taip pat sodina prie namų, kad atbaidytų vabzdžius ir ypač musę cė-cė.

Dauginimas

Augalas sėjamas anksti pavasarį, kai oro temperatūra  yra13–18° C. Pavasario pabaigoje citrinžoles galima dauginti ir kero dalimis. Sodinamos į vazonėlį su kompostu ir statomos šiltoje, saulėtoje vietoje. Augančią citrinžolę reikia gausiai laistyti. Žiemą laistima nedaug. Augalas persodinamas anksti pavasarį. Motininis keras paprastai išgyvena apie  3–4 metus. Nulaužtą citrinžolės šakelę galima merkti į vandenį ir laukti įsišaknijimo. Tada ją galima sodinti į žemę.

Citrinžolės yra naudojamos maistui, medicinoje, kosmetikos pramonėje. Citrinžolę gydymui naudojo jau senovės egiptiečiai bei graikai. Smulkinti citrinžolės lapai yra pagrindinis Tailando virtuvės prieskonis. Ji taip pat naudojama maistui, Vietname, Kambodžoje ir Indonezijos salose. Citrinžolė nuo senovės buvo naudojama cukraligės ir arterinės hipertenzijos gydymui, juo gydyti grybeliniai odos susirgimai, galvos skausmai, virškinimo sutrikimai.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojami augalo lapai, kurie yra pjaunami 3-4 kartus per metus.

Veikliosios medžiagos

Pagrindinės citrinžolės veikliosios medžiagos yra eteriniai aliejai, iš kurių svarbiausias yra citralis.Aterinių aliejų citrinžolėje yra iki aliejų(7%) . Yra jos lapuose ir aldehidų – citronelalio, terpeninių spiritų- borneolio, geraniolio, nerolio, citronerolio , taip pat terpenų- kamfenų, dipenteno ir limoneno. Taip pat mikroelementų, aliuminiu , kalcio, magnio, fosforo, silicio ir natrio bei daug vitamino C ir A. Jose daug seleno ir kalcio.

 Citrinžolės preparatams būdingas raminantis, spazmolitinis  ir skausmą mažinantis poveikis .Ji švelniai mažina arterinį krauspūdį, veikia antiseptiškai, atpalaiduoja žarnyno spazmus, palengvina dujų išėjimą. Citrinžolės preparatai skatina prakaitavimą, skatina šlapimo išsiskyrimą,  tonizuoja gimdos raumenį ir pagreitina mėnesines, palengvina slogą, gerina atsikosėjimą, palengvina dujų išėjimą, apsaugo nuo slogos. Nuo seno citrinžolės aliejai buvo naudojami vabzdžiams atbaidyti.

Naudojimas medicinoje
 Liaudies medicinoje citrinžolės aliejus naudotas distonijų, nervų uždegimų, galvos svaigimų gydymui, taip pat esant anemijaim, migrenai, bendram silpnumui, vegetodistonijos gydymui .

 Citrinžolės aromatinės medžiagos  skatina virškinimą, pasižymi kepenis apsaugančiu poveikiu, padeda šalinti šlakus iš organizmo ir mesti svorį.

 Citrinžolės lapų arbata  veikia raminančiai ir mažina uždegimus, taip pat geriama esant nervinei įtampai, gerklės skausmams, karščiavimui sumažinti,  organizmo detoksikacijai, kraujotakai pagerinti, virškinimui paskatinti.

 Citrinžolės aliejumi  tepamos pėdos- esant padidėjusiam praikaitavimui, blogam kvapui panaikinti, taip pat bendros savijautos pagerinti. Pėdų prakaitavimą mažina pėdų vonelės su keliais lašais citrinžolės aliejaus. Citrinžolės aliejus taip pat naudojamas pavargusių raumenų masažui, bei skaudančių sąnarių įtrynimams. Jo dedama į priešvirusiniu poveikiu pasižyminčius lūpų pieštukus. Citrinžolės losjonai naudojami riebios veido odos priežiūrai. Aliejaus dedama į vabzdžius atbaidančias priemones ir žvakes, jis naudojamas siekiant atpratinti kates draskyti kai kuriuos daiktus, jo tirpalu apipurškiami šunys, kad lauke nepultų erkės.

 Citrinžolės kompresai  dedami ant skaudančių sąnarių.

Maistinės citrinžolės savybės

Šviežia ir džiovinta citrinžolės žolė dedama į vištienos, kiaulienos, jautienos troškinius. Ji dedama į mėsos ir žuvies sultinius- ne tik paskanina, bet ir nuskaidrina sultinį. Jos dedama į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus, bei marinatus, padažus, konservus, kario pastas. Citrinžolę galima derinti su kokoso pienu.

Šviežio citrinžolės augalo apatinė stiebo dalis turi būti smulkiai supjaustoma. Tik prieš tai ją reikia nuvalyti. Citrinžolės drožlės prieš dedant į maistą reikėtų jas bent pusvalandį pamirkyti vandenyje.

Šaldyvuve citrinžolę galima laikyti apie 2-3 savaites, bet ją reikia suvynioti į popierių, kad nesuvystų.

Citrinžolės vartojimo formos

Vartojama šviežia ir džiovinta citrinžolės žolė, taip pat jos aromatiniai aliejai.

Citrinžolės nepatariama gerti ilgiau kaip 10 dienų. Po to reikia daryti  5 dienų pertrauką.

Dozavimas

Įprastai citrinžolės arbata geriama ne daugiau kaip 1 puodelio per dieną. Peršalus galima gerti ir daugiau, bet ne ilgiau kaip 4 dienas be pertraukos. Paprastai citrinžolės arbata geriama pirmoje dienos pusėje.

Pašalinis citrinžolės poveikis

Manoma, jog vartojama maistinėmis dozėmis citrinžolė yra saugi.

Vartojama didelėmis dozėmis citrinžolė skatina gimdos susitraukimus ir skatina gimdos kraujotaką.

Vartojant citrinžolę  didelėmis dozėmis gali atsirasti pykinimas,viduriavimas,vėmimas

Citrinžolės  sąveika su kitais vaistais

Nenustatyta

Kada citrinžolės preparatų vartoti negalima
  •  Nėštumas  ir maitinimas krūtimi  – Citrinžolės preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios moterysbei vaikai iki 7 metų.
  •  Alergija  – Citrinžolės negalima vartoti esant alergijai varputinių šeimos augalams.
  •  Virškinamojo trakto ligos  – Citrinžolės negalima vartoti sergant virškinimo sistemos ligomis: divertikulitu, skrandžio ir 12-kapirštės žarnos opalige, stemplės refliuksu, kolitu, esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.
Liaudiški receptai su citrinžole

Citrinžolės tinka normalios ir riebios veido odos priežiūrai. Jos padeda odai išlikti elastingai, sutraukia poras ir išlygina veido spalvą, veikia tonizuojančiai.

Citrinžolės galvos skausmams

Citrinžolių aliejus švelniais judesiais įtrinamas į smilkiniusir kaktą. Aliejų reikia praskiesti -1-2 lašus į 10 ml alyvuogių aliejaus.

Tonikas veido odai su citrinžole

Tai malaizietiškas grožio receptas. Šis veido tonikas pasižymi poras sutraukiančiu, odą skaistinančiu, spuogus naikinančiu  ir riebalavimąsi mažinančio poveikiu. Jam pasidaryti jums prireiks 4 valgomųjų šaukštų smulkiai sukapotos citrinžolės žolės ir 1 puodelio distiliuoto vandens. Citrinžolę reikia užpilti distiliuotu vandeniu ir pavirinti. kol vanduo lengvai pažaliuos. Viską nukošti, supilti į buteliuką ir laikyti jį šaldytuve. Valyti šiuo toniku veido odą ryte arba vakare.

Citrinžolių vonios

Azijos moterys mėgsta pasilepinti citrinžolių vonioje.  Citrinžolių aliejų voniai galima derinti su kokosų ir rozmarinų aliejumi. (imama visų po 3 lašelius)- tokia vonia padeda atgauti jėgas ir ramybę.

Stimuliuojanti citrinžolių vonia

Dideliame dubenyje sumaišykite 1/4 puodelio smulkiai sukapotos ( ar tiesiog elektrine trintuve sutrintos) citrininžolių žolės. Lėtai įmaišykite 5 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, 1 arbatinį šaukštelį citrinžolių aliejaus ( arba jūsų mėgiamų citrusinių vaisių aliejų) ir viską gerai išplakite mentele. Po to į šį mišinį įmeskite gerą saują jūros ( arba 1 puodelį Epsomo) druskos ir dar kartą gerai išmaišykite. Pilkite 2-3 valgomuosius šaukštus šio mišinio į šiltą vonią ir drąsiai lepinkitės 15 minučių. Neužmirškite naudoti specialaus sietelio kai išleidinėsite vandenį iš vonios- kad neužkimštumėte vamzdyno.

Citrinžolės aliejus inhaliacijoms

Tinka esant peršalimams, laringitams, tozilitams. Imama 1-2 citrinžolės aliejaus lašai ir lašinama į stiklinę verdančio vandnes. Kvėpuojama 10-15 minučių.

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *