Mėlynė, kraujosrūva

Mėlynė, kraujosrūva- kas tai yra?

Kaip keiciasi melynes spalva po traumos

Mėlyne yra vadinama po traumos pasikeitusi minkštųjų audinių spalva. Jos atsiranda kai į aplinkinius audinius iš sutraiškytų kraujagyslių išsilieja kraujas. Pirmoji pagalba sutrenkus audinius- visada ramybė sutrenktai vietai ir šaltas ledas ant sumuštos vietos per pirmąsias kelias valandas. Sumuštos vietos jokiu būdu negalima trinti ar judinti- taip tik dar labiau pažeisite audinius. Sumuštos vietos šalydmas yra veiksmingas tik per pirmąsias 24 valandas. Po to sumuštos vietos šaldyti nebereikėtų.

Jei sutrenkta galva, veidas, kaklas, krūtinės ląsta, pilvas arba dubens sritis – būtina kreiptis į gydymo įstaigą, nes šiose vietose traumos yra labai pavojingos. Taip pat būtina kreiptis į gydymo įstaigą, jeigu a yra pasikeitusi sutrenktos galūnės forma, jaučiamas didelis skausmas, jos negalim pajudinti.

Jeigu sumušimas nėra sunkus ir  negresia gyvybei  – po 48 val. ant sumuštos srities galima dėti  šildomuosius kompresus,. Taip yra suaktyvinama kraujotaka ir kraujosrūva rezorbuojasi greičiau. Į gydytoją taip pat reikėtų kreiptis jeigu kraujosrūvos neišnyksta per 10 dienų.

Traumos laiką apytiksliai galima nuspėti pagal odos spalvos pokyčius

Kaip keičiasi mėlynės spalva po traumos

Laikas po traumos Spalva Spalvos variantai
<1 diena Raudona Nuo raudonos iki rausvai mėlynos
1-4 dienos Mėlyna Nuo tamsiai mėlynos iki violetinės
5-7 dienos Žalia Nuo žalios iki gelsvai žalios
7-10 dienos Geltona Nuo geltonos iki rudos
1-3 savaitės Normali

Liaudiški mėlynių gydymo receptai

Jei sumušta vieta yra šiek tiek nubrozdinta- ją reiktų patepti dezinfekuojančia medžiaga – jodu ir pan.

Jeigu mėlynė yra nedidelė ir susitrenkta nestipriai, galima tuoj pat po sumušimo ant jos pridėti kokį nors varinį daiktą- tik jis turi buti dezinfekuotas.

Mėlynes, sumušimus ir patempimus gydo ir augaliniai preparatai- vaistinėse yra arnikos gelio, medetkų tepalo, taip pat tinka ir heprino tepalai.

Ridikų sulčių pavilgai – Liaudies medicina siūlo ant sutrenktų vietų dėti šviežių ridikų sulčių pavilgus. Jie dedami po 40-60 minučių kas dieną 4-5 kartus.

Acto ir degtinės kompresas–  sumaišoma po stiklinę acto ir degtinės. Į šį tirpalą reikia įmaišyti  vieną arbatinį šaukštelį druskos. Marlės gabalėlis suvilgomas šiame skystyje ir dedamas prie  prie sumuštos vietos. Vos tik kompresas pradeda džiūti- jį reikia keisti.

Medetkų žiedų pavilgai – 20 g medetkų žiedynų užpilti 100 ml 70 laipsnių spirito, laikyti 2 savaites, perkošti ir naudoti kaip pavilgus ar kompresus.

Barkūno žolės užpilas–  2 arbatinius  šaukštelius sausos barkūno žolės, užpilti viena stikline verdančio vandens, palaikyti pusę valandos, perkošti ir daryti kompresus.

Juodosios arbatos pavilgai – tinka kai sumušimas yra skausmingas.

 Virtuvės priemonės 

Šviežios svogūnų sultys – turi būti sumaišytos su cukrumi. Galima su cukrumi sumaišyti ir trintą svogūną ir šią košelę dėti ant sumušto kelio.

Česnakas– Smulkiai supjaustyti dvi česnako galvutes, užpillti jas puse litro 6 proc. acto ir palaikyti apie parą. Šiuo mišiniu trinti sumuštas vietas.

Bulvės, kopūstai, pupelės, burokėliai – švieži bulvės gabalėliai, kopūsto lapai ar sutrintų baltųjų pupelių kompresai palikti per naktį mažina audinių patinimus. Prie seniau sumuštos vietos naudinga pridėti bulvės gabalėlius, šviežius kopūsto lapus, ar virtų ir sutrintų baltųjų pupelių, ant viršaus apvyniojus medvilniniu audiniu. Toks kompresas tinka nakčiai. Ant sumuštos ir sutinusios vietos taip pat  galima pridėti košelę iš trintų burokėlių.

Linų sėmenys –  sumaltus linų sėmenis supilti į medžiaginius maišelius, užplikyti verdančiame vandenyje, šiek tiek atvėsinti ir dėti ant  skaudančios vietos.

Duonos kompresas -sutinimus mažinti galima taip pat ir pridėjus prie pažeistos vietos duonos minkštimą, kuris prieš tai buvo suvilgytas karštame piene.

 Sojos miltai -Jei ant odos yra kraujosruvos , jas galima tepti košele iš sojos miltų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *