Naujagimių bilirubinas

Tyrimo pavadinimas – Naujagimių bilirubinas

Sinonimai – neonatalinis mikrobilirubinas.

Tyrimo reikšmė

Naujagimių bilirubinas yra netiesioginis. Fiziologinė naujagimio gelta pasireiškia per pirmas 48 valandas po gimimo. Ji atsiranda dėl: nesubrendusių hepatocitų, uridindifosfatgliukuroniltransferazės aktyvumo trūkumo bei padidėjusios eritrocitų hemolizės gimdymo metu. Didžiausia ji būna 4–5-tą parą, normalizuojasi 14–15-tą parą. Neišnešiotiems naujagimiams bilirubino koncentracija yra 20% didesnė nei gimusiems laiku.

Verta žinoti

Naujagimiams bilirubino kiekis yra  nustatomas biocheminiais analizatoriais. Kraujas yra imamas iš kulnelio ar kaktos venos. Mėginiui paimti yra naudojama speciali kraujo surinkimo sistema. Naujagimiams bilirubino koncentraciją taip pat galima nustatyti specialiais perkutaniniais analizatoriais, pridedamais prie kaktos.

 Transkutaninis bilirubino tyrimas  atliekamas specialiu įtaisu, kuris vertina odos spalvos pokyčius. Jis yra šiek tiek pranašesnis nei odos spalvos vertinimas tiesiog apžiūrint, tačiau šio tyrimo duomenimis negalima remtis sekant agresyvios fototerapijos eiga. Sveikam naujagimui bilirubino įvertinimas transkutaniniu analizatoriumi gali būti pakankamas. Tačiau jeigu kūdikio gelta yra vidutinio laipsnio, toliau turėtų būti tiriamas bilirubino kiekis kraujuje. Šis analizatorius taip pat pat gali būti naudingas kai reikia įvertinti ar labai pageltusiam naujagimiui reikia staiga pradėti agresyvų geltos gydymą( nelaukiant laboratorinio tyrimo rezultatų).

Norma

 Pirmą parą po gimimo –  iki 34µmol/l
 4–5 parą –  iki 248µmol/l
 1 mėnesį po gimimo –  22 µmol/l

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imamas kraujas iš kulno naudojant mikrobilirubino kapiliarą.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Naujagimiams normos atveju paprastai nereikia matuoti konjuguoto ir nekonjuguoto bilirubino frakcijų. tačiau jeigu naujagimiui nustatyta hepatosplenomegalija, petechijos, trombocitopenija ir kiti kepenų, metabolinės ligos ar įgimtos infekcijos požymiai, būtinas tolesnis naujagimio ištyrimas. Lygiai taip pat, jeigu gelta išlieka ir po 7-10 gyvenimo dienos, siūloma atlikti ir konjuguoto ir nekonkuguoto bilirubino tyrimus.

Papildomas naujagimio ištyrimas gali būti reikalingas esant šioms klinikinėms situacijoms

Naujagimiams, kuriems gelta pasireiškė tuoj pat po gimimo arba po trečiosios gyvenimo dienos
Naujagimiams su anemijos požymiais
Naujagimiams, kurių negalima pavadinti sveikais
Naujagimiams, kurių bilirubino kiekiai kraujuje reikalauja gydymo
Kūdikiams, kurių gelta neišnyksta po 2 gyvenimo savaitės
Kūdikiams, kurių šeimos, nėštumo ar kitokia anamnezė būdinga patologiniams procesams
Kūdkikiams, kuriuos apžiūrint gelta negali būti paaiškinta tik fiziologine hiperbilirubinemija

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *