Penetracijos testas

Tyrimo pavadinimas – Penetracijos testas

Sinonimai – Įsiskverbimo tyrimas, Sims testas, Sims-Huhner Test,Cervical Mucus Sperm Penetration Test, Cervical Mucus Test, Fern Test, Postcoital Test

Tyrimo reikšmė

Šio tyrimo metu yra tiriamas  spermatozoidų gebėjimas judėti moters lytiniais takais. Jis yra atliekamas tiriant vyrų nevaisingumo priežastis. Yra tiriamas spermos kiekis ir judrumas. Imama sperma iš moters gimdos kaklelio kanalo po sueities, kai nenaudojamos apsisaugojimo priemonėmis. Geriausia šį tyrimą yra atlikti 1-2 dienas prieš numatomą ovuliaciją. Tuo metu moters gimdos kaklelio gleivių sudėtis pasikeičia taip, kad sąlygos spermai išgyventi pagerėtų. Tuo metu moters gimdos kaklelio gleivių elastingumas (žinomas kaip spinnbarkheit arba SBK) padidėja. Taip pat padidėja ir natrio kiekis gleivėse. Jį galima nustatyti paprasčiausiai paskleidus gleivių tepinėlį ant objektinio stiklelio ir leidžiant jam išdžiūti. Yra stebimas arborizacijos fenomenas- atsiranda paparčio lapų raštas, kuris susidaro dėl druskos ir vandens reakcijos su gleivių glikoproteinais. SBK ir arborizacijos fenomeno buvimas yra ovuliacijos požymis.
Tyrimo metu yra paimamas gleivių mėginys iš moters gimdos kaklelio gleivinės. Įvertinamas spermatozoidų kiekis ir judrių spermatozoidų kiekis. Jeigu spermatozoidų kiekis yra pakankamas, bet jie yra nejudrūs, tai reiškia, jog gimdos kaklelio sąlygos yra netinkamos kad jie išgyventų. Tyrimas atliekamas kartu su spermos tyrimais.

Verta žinoti

Penetracijos testas

Yra dvi šio tyrimo metodikos: naudojant specialų vamzdelį arba objektinį stiklelį.

Ant pašildyto objektinio stiklelio užlašinamas vienas gimdos kaklelio gleivių lašas ir uždedamas dengiamasis stiklelis. Per du mm nuo stiklelio, sutampančio su gleivių kraštu, užlašinamas spermos lašas. Objektinis stiklelis vieną valandą turi būti laikomas  370C temperatūros termostate ir kartkartėmis stebimas pro mikroskopą. Kapiliarinės jėgos traukia spermijus po dengiamuoju stikleliu ir galiausiai sperma susilieja su gleivėmis. Esant imuniniam partnerių  suderinamumui, vaisingai spermai ir gleivėms, spermijai įsiskverbia į gimdos kaklelio kanalo gleives. Dauguma jų išlieka judrūs 6 valandas- tai yra teigiamas testas. Jei spermijai į gleives nemigruoja arba, patekę į jas, greitai nustoja judėti ir žūva , tyrimas yra neigiamas. Tada reikėtų  toliau atlikti kryžminius testus su donorų sperma ir gleivėmis. Jeigu  esant vaisingai spermai, neisutuoktinio, nei donoro spermijai į gleives neįsiskverbia, tai reiškia, jog pačiose gleivėse gali būti spermijų antikūnių,  arba gleivės gali būti infekuotos ar nevaisingos dėl to, kad trūksta estrogenų ir dėl kitokių priežaščių.

Jeigu gimdos kaklelio gleivės yra blogos kokybės, imobilizuoja spermijus dėl uždegiminių ligų yra rekomenduojamas etiopatogenetinis gydymas ir po to dar kartą tyrimai yra  kartojami. Jeigu sutuoktinio spermijai nepatenka į gleives ar žūna, o donoro spermijai lengvai patenka į jas, gali būti kad spermos pokyčiai yra dėl imuninių priežaščių. Tuomet pacientui reikia specialių tyrimų ir gydymo.

Postkoitalinis testas (PKT)

Yra atliekamas menstruacinio ciklo viduryje, kai yra aukštas CI (daugiau nei 9 balų),. Prieš tai reikia įsitikinti, kad nėra gimdos kaklelio ar makšties uždegimų. Jeigu  tyrimui bus netinkamai parinkta diena arba nebus vaisingo tipo gleivių, testas gali būti įvertintas neteisingai. Postkoitalinis testas  yra atliekamas po lytinių santykių praėjus 4 – 6 val. Atskirais švirkštais ar pipetėmis paimama išskyrų nuo užpakalinio makšties skliauto ir gleivių iš egzocervikso bei endocervikso. Jie užlašinami ant pašildytų objektinių stiklelių.

Norma
 Gleivių klampumas : Pakankamas kad sperma išgyventų ir prasiskverbtų.
 Spermos judrumas : 6–20 spermijų regėjimo lauke

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia. Turi būti gautas raštiškas sutikimas šiam tyrimui atlikti.

Imant mėginį negalima naudoti jokių lubrikantų. Moteris turi būti neapsipraususi, po sueities prieš tyrimą negalima naudotis vonia ar dušu.

Vyras turi susilaikyti nuo santykių 3 dienas iki numatomo tyrimo.

Moteris po sueities turi pagulėti ramiai 15-30 minučių ir atvykti tyrimui per 1-5 valandas po sueities.

Tyrimo atlikimo tvarka

Moteris guldoma ant tiriamojo stalelio. Į makštį įvedamų skėtiklių negalima sudrėkinti. Iš gimdos kaklelio kanalo imamas gleivių mėginys ir tuojaus pat siunčiamas ištyrimui.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Tyrimų rezultatai gali būti pasikeitę kai yra šios sąlygos

Nevaisingumas
Įtariamas išprievartavimas

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

Gleivių tyrimas turi būti paimtas praėjus 2-4 valandoms po sueities.
Tyrimo rezultatai bus nepatikimi, jeigu tyrimas bus paimtas vėliau nei po 6 valandų po sueities.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *