Saulašarė apksritalapė

SaulasareAugalas – Saulašarė apksritalapė

Lotyniškas pavadinimas – Drosera rotundifolia

Sinonimai – Dew Plant, Drosera, Droséra, Drosera anglica, Droséra à Feuilles Rondes, Drosera intermedia, Drosera longifolia, Droséra à Longues Feuilles, Drosera ramentacea, Drosera rotundifolia, Drosère, Lustwort, Red Rot, Rocío del Sol, Rossolis d’Angleterre, Round-Leafed Sundew, Youthwort, Росянка круглолистная,болотница, глазница, круглолистная дросера, мухолов, росинка, солнечная трава

Šeima –Saulašarinių (Droceraceae)

Augalo aprašymas

Saulašarė yra daugiametis vabzdžiaėdis žolinis augalas. Ji išauga iki 15-20 cm aukščio. Saulašarės lapai yra apskriti, ovalios formos, jų paviršių dengia plaukeliai, kurie išskiria specifinį limpantį skystį. Saulašarės žiedai yra maži,  sulipę į kekes.  Vaisius – kelių milimetrų ilgio, pailgas, o sėklos, kuriomis augalas dauginasi, yra mažytės, rusvos spalvos, verpstės formos.
Maistines medžiagas augalai gauna iš vabzdžių. Kai vabzdys nutupia ant saulašarės lapo, jis prilimpa ant lapo esančio skysčio ir sudirginti plaukeliai jį apgaubia. Virškinimui žolė išskiria specialų fermentą, o patį vabzdį suvirškina per porą dienų. Paskui augalas vėl išskečia plaukelius. Taip pašalinami nesuvirškinti likučiai.
Saulašarės yra plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jos auga Šiaurės Amerikoje, Azijoje, Europoje. Mėgsta augti ten kur saulėta ir drėgna : pelkėse, aukštapelkėse, ežerų ir upių pakrantės, drėgnuose miškuose.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra renkama antžeminė augalo dalis. Saulašarės yra renkamos žydėjimo pradžioje. Iš surinktos medžiagos yra būtina pašalinti kitų augalų priemaišas. Vaistinė medžiaga yra džiovinama plačiai paskleidus gerai vėdinamoje aplinkoje. Optimali džiovinimo temperatūra yra 35–40 laipsniai Celsijaus. Džiovinant nereikėtų viršyti 45 laipsnių Celcijaus. Gerai paruošta  saulašarės vaistinė medžiaga yra  rausvos spalvos, pasižymi karčiu skoniu.Ją galima vartoti 2 metus. Oficialioji medicina saulašarės preparatų gydymui nevartoja, tačiau ji tradiciškai yra vartojama liaudies medicinoje ir homeopatijoje.

Veikliosios medžiagos

Saulašarės veikliosios medžiagos yra jos išskiriamos gleivės, kurios nuo seno yra labai vertinamos. Jos yra daug organinių rūgščių, gleivinančių medžiagų, rauginių medžiagų- tanino, drozerono, taip pat cukrųbei atiseptiškai veikiančio plumbagino.

Tradiciškai laikoma, jog saulašarės veikliosios medžiagos pasižymi spazmolitiniu, prakaitavimą skatinančiu, atsikosėjimą palengvinančiu poveikiu. Joje esančios medžiagos veikia antiseptiškai, taip pat veikia grybelius. Tradiciškai saulašarės naudotos odos ligų gydymui- karpų, nuospaudų  ir strazdanų naikinimui, odos grybelio gydymui. Saulašarės arbata naudota atsikosėjimui gerinti, taip pat sergant tuberkulioze.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai saulašarė yra vartota kvėpavimo takų susirgimų gydymui, ypač esant  kokliušui, bronchitui, bronchinei astmai, tracheitui, laringitui. Saulašarės lapų arbata skatina šlapimo išskyrimą. Šviežiomis saulašarės sultimis galima tepti karpas ir nuospaudas Saulašarė tinka lengvos formos gastrito, enterokolito, enterito, kolito ir kepenų susirgimų gydymui. Ji ypač tinka jeigu atisraugėjama karčiai, pučia pilvą, vargina pykinimas, vėmimas, epigastrio ir pilvo apačios skausmai.

Saulašarės vartojimo formos

Yra vartojama džiovinta saulašarės žolė ir šviežios saulašarės sultys. Kartais jos derinamos su kitomis atsikosėjimą gerinančiomis vaistažolėmis-pvz. čiobreliais.

Pašalinis saulašarės poveikis

Saulašarės preparatai vartojami didelėmis dozėmis gali sudirginti kvėpavimo takų gleivinę ir sukelti kraujavimą iš nosies.

Saulašarės sąveika su kitais vaistais – Nenustatyta

Kada saulašarės preparatų vartoti negalima

  •  Epilepsija , tuberkuliozė – Saulašarės preparatų negalima vartoti sergant epilepsija ir tuberkulioze.
  •  Nėštumas, maitinimas krūtimi  – Saulašarės preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios moterys.
Liaudiški receptai su saulašare

Saulašarių arbata

1 arbatinį šaukštelį džiovintų saulašarių užpilti  vienu puodeliu verdančio vandens, palaikyti ~10 min. ir nukošti. Gerti 2-3 kartus per dieną. Tokia arbata tinka gydyti kvėpavimo takų ligoms gydyti, taip pat ja galima skalauti odos pažeidimus. Arbatą reikėtų gerti tik pavalgius.

Saulašarių sultys

Karpų, strazdanų bei nuospaudų gydymui galima naudoti šviežias saulašarių sultis. Jomis reikia tepti pažeistą vietą.

Daugiau skaitykite

  • Meškauogė – Miltinė meškauogė – Arctostaphylos uva-ursi – Arkliauogė, ankšlaputė, […]
  • Nakviša dvimetė – Oenothera biennis – Evening Primrose, Evening Primrose oil, Aceite de […]
  • Takažolė – Takažolė – Polygonum aviculare – rūgtis,  kasočiai, kiaulažolė, […]
  • Rugiagėlė – Rugiagėlė – Centaurea cyanus Sinonimai – rudagėlė, rudspukis, […]
  • Kanadinė sangvinarija – Kanadinė sangvinarija – Sanguinaria canadensis –  Kraujuojanti šaknis, […]
  • Vaistažolės lytiniam pajėgumui Džiovintų imbiero miltelių ir medaus mišinys sumaišytas lygiomis […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *