Šilingo testas

Tyrimo pavadinimas – Šilingo testas

Sinonimai –  Vitamino B12 absorbcijos tyrimas, Vitamin B12 Absorption Test

Tyrimo reikšmė

Šilingo testas yra atliekamas siekiant įvertinti plonosios žarnos sugebėjimą absorbuoti vitaminą B12. Kai vitaminas B12 su maistu patenka į organizmą, jis susijungia su skrandžio gleivinės išskiriamu vidiniu faktoriumi ir po to yra įsiurbiamas plonajame žarnyne. Tyrimo metu tiriamajam duodama išgerti radioaktyvaus vitamino B12.  Po to į raumenis suleidžiama neradioaktyvaus vitamino B12. Tai daroma, kad būtų įsotinti visi vitaminą B12 prijungiantys receptoriai. Po to 24 valandas yra renkamas šlapimas.

Normos atveju paciento žarnyne yra absorbuojama ir su šlapimu išskiriama apie  25% oradioaktyvaus vitamino B12. Tai reiškia, jog skrandyje yra pakankama vidinio faktoriaus gamyba ir vitamino B12 įsiurbimas žarnyne yra normalus. Kai yra piktybinė anemija, trūksta vidinio faktoriaus, todėl su maistu patenkantis vitaminas B12 yra beveik neabsorbuojamas. To pasėkoje su šlapimu jo išskiriama taip pat labai mažai arba visai neišskiriama.  Jeigu Šilingo testas nustato labai mažą vitamino B12 absorbciją, jis yra kartojamas ir taip pat skiriamas vidinis faktorius, kad būtų galima atmesti žarnų absorbcijos sutrikimus. Jeigu kartojant tyrimą išskiriamo su šlapimu vitamino B12 kiekiai padidėja iki normalaus, tai reiškia, jog yra vidinio faktoriaus trūkumas. Jeigu pakartotino tyrimo metu vitamino B12 išskyrimas su šlapimu nepakinta, tai reiškia, jog anemijos priežastis yra malabsorbcija.

 Šilingo testas vaisingo amžiaus moterims, siekiant išvengti vaisiaus apšvitinimo, turi būti atliekamas tik per mėnesines arba per pirmąsias 12-14 dienų po mėnesinių. 
Verta žinoti

Jeigu pacientui diagnozuojama piktybinė anemija, ji yra gydoma kas mėnesį suleidžiant vitamino B12 į raumenis.

Norma

Su šlapimu yra išskiriama  8% ir daugiau radioaktyvaus  vitamino B12.

Pasiruošimas tyrimui

Pacientą reikia informuoti, jog 24 valandas bus renkamas šlapimo tyrimas. Jis turi žinoti, jog mėginio negalima užteršti popieriumi ar išmatomis. Pacientas turi būti nevalgęs 12 valandų prieš atliekant šį tyrimą.
Bent 3 dienų laikotarpyje prieš numatomą tyrimą pacientas neturi vartoti maisto papildų su vitaminu B12. Taip pat bent 24 valandų laikotarpyje prieš numatomą tyrimą pacientas neturi vartoti jokių laisvinamųjų preparatų.

Tyrimo atlikimo tvarka

I stadija

Pacientui duodama išgerti  radioaktyvi kapsulė su vitaminu B12.
Po to į raumenis yra suleidžiamas neradioaktyvus vitaminas B12.
Pacientui duodamas šlapimo surinkimo indas su jame esančiu konservantu ir 24 valandų laikotarpyje yra renkamas šlapimas.

Šlapimas yra kuo greičiau siunčiamas į laboratoriją ištyrimui.

II stadija

Jeigu pirmojo tyrimo rezultatai yra žemesni už normą, yra tęsiamas tyrimas – atliekama II tyrimo stadija.
Pacientui skiriama išgerti radioaktyvi kapsulė su vitaminu B12 ir vidinio faktoriaus.
Po to į raumenis suleidžiama neradioaktyvaus vitamino B12.
Pacientui duodamas šlapimo surinkimo indas su jame esančiu konservantu ir 24 valandų laikotarpyje yra renkamas šlapimas.
Šlapimas yra kuo greičiau siunčiamas į laboratoriją ištyrimui.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 Sumažėjęs vitamino B 12 kiekis yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės 

Hipotireozė
Žarnų malabsorbcija
Kepenų susirgimai
Piktybinė anemija

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

Jeigu 10 dienų laikotarpyje iki tyrimo atlikimo pacientui buvo atlikti tyrimai naudojant radioaktyvias medžiagas, tyrimo rezultatai bus netikslūs.

 Vitamino B12 ekskrecija gali sumažėti kai yra šie susirgimai ir būklės 

Cukrinis diabetas
Vyresnis amžius
Hipotireozė
Inkstų nepakankamumas

 Vartojant šiuos vaistus vitamino B12 ekskrecija sumažėja 

  • Vidurius laisvinantys vaistai
Kontraindikacijos Šilingo testui

Nėštumas
Tyrimas neatliekamas maitinančioms motinoms
Tyrimas neatliekamas jeigu pacientas negali kooperuoti tyrimo metu- dėl amžiaus, protinės būklės, skausmo ar kitų faktorių

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *