Skaistenis vaistinis

Vaistinis skaistenisAugalas – Skaistenis vaistinis

Lotyniškas pavadinimas – Tanacetum parthenium

Sinonimai – Altamisa, Bachelor’s Buttons, Chrysanthème Matricaire, Featerfoiul, Featherfew, Featherfoil, Febrifuge plant, Flirtwort, Midsummer Daisy, Grande Camomille, Chamomille grande, Matricaria, Matricaria eximia, Matricaria parthenium, Muttercraut, Nosebleed, Santa Maria, Tanaceti Parthenii, Tanacetum Parthenium, Chrysanthemum Parthenium, Chrysanthemum praealtum, Leucanthemum Parthenium, Pyrethrum Parthenium, Wild chamomile, Wild quinine, Feverfew, Feverfew Glyc, Feverfew Power, Tanacet, Пиретрум девичий, матрикария

Šeima – Astrinių (Asteraceae)

Augalo aprašymas

Vaistinis skaistenis yra daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 centimetrų aukščio. Jis yra labai panašus į ramunę. Skaistenio stiebas tiesus, lapai kiaušiniški,apaugę plaukeliais, susidedantys iš kelių porų lapelių. Žiedai su  daug baltų (arba rausvų), nedidukų, liežuviškų vainiklapių, susitelkę į šluoteles. Skaisteniai žydi
gegužės–birželio mėnesiais. Jie dauginasi sėklomis.
Skaisteniai mėgsta augti saulės apšviestose vietose, tačiau gali augti ir daliniame pavėsyje, sausame dirvožemyje.

Skaisteniai Lietuvoje natūraliomis sąlygomis neauga, tačiau juos galima auginti. Manoma, jog šis augalas yra kilęs iš Viduržiemio jūros pakrantės-  Balkanų šalių arba Kaukazo.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra renkama visa antžeminė augalo dalis – žolė ir lapai. Vaistinė medžiaga yra renkama augalo žydėjimo metu. Džiovinamai gerai vėdinamoje ir nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje.

Veikliosios medžiagos

Skaistenių žiedynuose ir lapuose yra daug eterinių aliejų, monoterpenų, seskviterpenų ir seskviterpeno laktonų (chrizantemolido, chrizantemonino, 10-epi-kanino, magnoliolido, partenolido). Taip pat yra reinozino,  santamarino, tanapartinų, kartumynų. Partenolido kiekiai vaistinėje medžiagoje gali įvairuoti. Jo lapuose ir komerciniuose produktuose taip pat rasta ir gan dideli kiekiai melatonino. Šviežiuose skaistenio lapuose yra iki a 2.45 mcg/g o šaldytuose ir vėliau sudžiovintuose jo yra  1.61 mcg/g melatonino.

Seskviterpeno laktonai( ypač partenolidas) slopina serotonino išskyrimą iš trombocitų. Manoma, jog būtent tai ir apsprendžia skaistenio migreninius galvos skausmus slopinantį poveikį. Partenolidas taip pat pasižymi citostatiniu, pelės fibrosarkomą ir žmogaus limfomą slopinančiu poveikiu. yra pastebėta, kad skaistenio veikliosios medžiagos taip pat stabdo polimorfonuklearinių leukocitų aktyvaciją bei prostaglandinų sintezę. Laboratoriniuose tyrimuose su jūros gyvūnais yra nustatyta, jog skaistenio veikliosios medžiagos veikia priešuždegimiškai ir slopina vaisingumą.

Partenolido kiekiai skaistenio lapuose ir žiedynuose didžiausi vasaros metu, ir priklauso nuo to, kada buvo surinkti augalai. Būtent todėl jo kiekiai komerciniuose preparatuose gali svyruoti. Kanados Sveikatos Apsaugos tarnyba pasiūlė standartizuoti skaistenio preparatus, kad juose būtų  0.2% partenolido.

Skaistenių naudojimas medicinoje

 Liaudies medicinoje  skaistenių lapai naudoti dėl uždegimą  ir skausmą mažinančių savybių. Jais gydomoi migreniniai galvos skausmai, mažinama temperatūra, skalaujami odos pažeidimai, taip pat naudoti virškinamojo trakto susirgimų bei astmos ir sąnarių skausmų priepuolių malšinimui. Senovėje vaistinio skaistenio preparatai būdavo naudojami gimdymo sąrėmių metu, taip pat jais skatinamas placentos pasišalinimas.
Šiai dienai skaistenio preparatai yra naudojami migrenos profilaktikai bei gydymui, taip pat kaip temperatūrą mažinanti priemonė. Iki 1998 metų buvo atlikta nemažai tyrimų siekiant išsiaiškinti ar skaistenis yra veiksminga migrenos profilaktikos priemonė, tačiau patikimų rezultatų šiuo klausimu nebuvo gauta. Skaistenio preparatais taip pat gydoma astma, vabzdžių įkandimai, mėnesinių sutrikimai, psoriazė, gresiantys persileidimai, sąnarių, skrandžio ir dantų skausmai. Pastarosios indikacijos nesiremia jokiais moksliniais tyrinėjimas.

Džiovinti skaistenių lapai  atbaido vabzdžius, todėl juos galima dėti į spintas kaip kandžius atbaidančią priemonę.

 Migrenos profilaktika 

1998 metais buvo atliktas tyrimas, kuris patvirtino, jog vartojant skaistenio preparatus migrenos atvejų sumažėjo tik 24% lyginant su placebo grupe. Tačiau vartojant skaistenį žymiai rečiau vargino pykinimas ir vėmimas migrenos priepuolio metu.
2000 metais buvo paskelbtas tyrimas, kuris nepatvirtino, jog skaistenio preparatai yra veiksminga migrenos priepuolių profiklaktikos priemonė, tačiau jie ,,gali būti naudingi“. Šiai dienai patvirtinti, jog skaistenio preparatus galima vartoti migrenos priepuolių profilaktikai dar nepakanka duomenų.

Vaistinio skaistenio vartojimo formos

Yra naudojami džiovinti skaistenių lapai, jų arbata ir kapsulės, skaistenių lapų ekstraktai ir tabletės. Komerciniai skaistenių prepartai-  Feverfew, Feverfew Glyc, Feverfew Power, Tanacet. Komerciniuose skaistenio preparatuose gali būti nedideli melatonino kiekiai.

Dozavimas

Migrenos priepuolių profilaktikai yra vartojama po 25 mg šaldytų ir džiovintų lapų ištraukos,  arba po 50 mg džiovintų lapų kapsulių su maistu arba po  50- 200 mg  antžeminės augalo dalies preparatų 1 kartą dienoje.
Migrenos gydymui įprastai yra skiriama po 543 mcg partenolido1 kartą dienoje.

Pašalinis vaistinio skaistenio poveikis

  •  Gleivinės pokyčiai  – Vartojant tikrojo skaistenio preparatus ( dažniausiai arbatas)  gali atsirasti burnos ertmės išopėjimų.Vartojant tikrojo skaistenio preparatus būtina sekti burnos gleivinės būklę ir odą dėl galimų išopėjimų.
  •  Alergija – Taip pat gali pasitaikyti alergijos reiškinių.
  •  Nutraukimo sindromas  – Jeigu ilgai vartojant staiga buvo nutraukti skaistenio preparatai, gali pasireikšti nutraukimo sindromas, kuriam būdingas stiprus raumenų ir sąnarių skausmas, jų sustingimas ir sujaudinimo reiškiniai.

Skaistenio sąveika su kitais vaistais
  •  Kepenų fermentų sistemos  – Skaistenio preparatai sąveikauja su kepenų fermentų sistemos Citochromo P450 1A2 (CYP1A2) , P450 2C19 (CYP2C19) , P450 2C9 (CYP2C9) ir  P450 3A4 (CYP3A4) substratatais.
  •  Kraujo krešėjimą reguliuojantys preparatai  – Skaistenio preparatai sąveikauja su kraujo krešėjimą reguliuojančiais preparatais.
Kada vaistinio skaistenio preparatų vartoti negalima
  •  Nėštumas  ir laktacija, hormoninė kontracepcija  -Skaistenio preparatų negalima vartoti nėščioms ir žindančioms moterims, taip pat vartojančioms hormonines kontraceptines tabletes.
  •  Ilgalaikis vartojimas  – Nerekomenduojama augalo preparatų vartoti ilgiau nei 4 mėnesius be pertraukos. Ilgai vartojant skaistenio preparatus jų negalima staiga nutraukti- dozę reikia mažinti palaipsniui, pagal gydytojo nurodymą.
  •  Alergijos  – Skaistenio preparatų negalima vartoti esant alergijai astrinių šeimos augalams bei ramunėlėms. Jeigu pasireiškia alergijos požymių, vartojimą reikia nutraukti.
Liaudiški preparatai su skaisteniu

Skaistenių lapų antpilas

Viena stikline verdančio vandens užpilti vieną gramą džiovintų skaistenio lapų, palaikyti kelias minutes ir nukošti. Rekomenduojama išgerti po porą puodelių per dieną. Toks antpilas tinkamas esant virškinamojo trakto sutrikimams.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *