Vaisiaus judesiai nėštumo metu

Vaisiaus judesiai nėštumo metu- kas? kaip?kada?

Kiekviena būsima mama laukia pirmojo vaikelio judesio. Tačiau kaip juos atskirti? Ir ką daryti jeigu kūdkio judesių nejaučiate?

Kada atsiranda pirmieji vaisiaus judesiai?

Augantis vaisius motinos gimdoje pradeda judėti jau 8 savo gyvenimo savaitę. Tačiau jis yra toks mažiukas, jog tuo metu mama jo judesių dar nejaučia. Visus 9 mėnesius jis gyvena apsuptas vaisiaus vandenų ir tik  užaugęs iki tam tikro dyžio, būsimas kūdikis pradeda remtis į gimdos sieneles taip, kad mama tai pradeda jausti.

Kada mama turėtų pajusti pirmusius vaisiaus judesius?

Pirmuosius vaisiaus judesius būsima mama paprastai pajunta 20 nėštumo savaitę. Tačiau kiekvienas nėštumas yra unikalus, todėl labai griežtos taisyklės čia nėra- kai kurios moterys juos gali pajusti ir šiek tiek anksčiau ir šiek tiek vėliau. Pirmuosius vaisiaus judesius greičiau pajunta lieknos, grakštaus sudėjimo moterys. Jeigu moters pilvą dengia didokas riebalų sluoksnis- vaisiaus judesius ji gali pajusti ir šiek tiek vėliau. Būna ir taip, kad kai kurios moterys kūdikio judesių nesupranta ir galvoja, jog tai yra vidurių pūtimas ar tiesiog gurguliuoja pilvas. Jeigu placenta yra pristvirtinusi priekinėje gimdos sienelėje- kūdikio judesios mama  taip pat gali pajusti vėliau.

Ką daryti jeigu vaisius nejuda?

Jeigu jūs nejaučiate vaisiaus judesių, apie tai būtinai reikia pranešti savo gydytojui. Paprastai pagal pirmuosius vaisiaus judesius yra apskaičiuojamas gimdymo terminas. Pirmojo nėštumo metu gimdymo terminui apskaičiuoti prie pirmųjų vaisiaus judesių datos yra pridedama 20 savaičių, o antrojo ir trečiojo nėštumų metu – 22 savaitės. Labiausiai jaučiami vaisiaus judesiai yra ten, kur jis spiria kojytėmis.

Kokie vaisiaus judesiai yra normalūs?

Nuo 24-25 nėštumo savaitės kūdikis juda gan aktyviai ir per valandą gali sujudėti nuo 10 iki 15 kartų. Jeigu jis nejuda 3 ir ilgiau valandų gali būti, jog jis tiesiog užmigo. Skubiai reikia kreiptis į gydymo įstaigą, jeigu vaisiaus judesių nejaučiate ilgiau kaip 12 valandų. Į gydytoją taip pat reikia kreiptis, jeigu vaisiaus judesiai pradėjo silpnėti arba priešingai pradėjo dažnėti ar yra labai skausmingi.

Jeigu vaisiaus judesiai staiga tapo labai stiprūs ir skausmingi- tai gali būti požymis, jog jam trūksta deguonies. Tai gali būti todėl, jog mama atsigulė nepatogioje padėtyje, pernelyg ilgai guli ant nugaros ar pernelyg ilgai sėdi vienoje padėtyje. Pirmiausia reikia pakeisti savo padėtį. Jeigu vaisiaus judesiai vis tiek nesunormalėja- reikia kreiptis į gydytoją.

Pirsono testas

Atliekamas įtariant deguonies trūkumą. Jį turėtų atlikti kiekviena nėščioji nuo 28 nėštumo savaitės. Dienos bėgyje yra skaičiuojami vaisiaus judesiai. Normos atveju, vaisiaus judesių padažnėja prieš vakarą. Jeigu vaisiaus judesių skaičiuos nuo 9 valandos ryto iki 9 valandos vakaro yra mažesnis nei 10 kartų per valandą, tai gali būti įtarimas, jog vaisiui trūksta deguonies.

Daugiausiai vaisius juda nuo 24 iki 32 nėštumo savaitės. Nėštumo pabaigoje judesių gali šiek tiek sumažėti, tačiau tai yra laikoma norma.

Kaip nustatyti ar vaisiaus judesiai yra normalūs?

Tiksliausias yra kardiotokografinis tyrimas. Jo metu yra fiksuojami vaisiaus širdelės tonai ir jo judesiai. Mama turi paspausti mygtuką, kai jaučia vaisiaus judesį. Jeigu  kūdikis juda ir judesių metu jo širdelės tonai stiprėja- vadinasi viskas normalu. Jeigu jam judant širdelės tonai nesikeičia, tai reiškia, jog yra deguonies trūkumas. Riesiogiai vaisiaus būklę taip pat galima įvertinti atlikus ultragarsinį tyrimą.

Aktyvūs vaisiaus judesiai

Vaisiaus judesiai pradeda stiprėti maždaug 24 nėštumo savaitę. Tai reiškia, jog kūdikis greitai auga. Maždaug 32 nėštumo savaitė jo judesiai šiek tiek susilpnėja. Kūdikis jau yra pakankamai didelis ir jam mamos gimdoje yra ankštoka. Dažniausiai jis būna aktyvus apie 2 valandas, o po to judesiai šiek tiek susilpnėja. Būna ir taip, kad kūdikis daugiau juda naktį kai mama guli ramiai ir nori pamiegoti. Tai yra normalu. Gydytojai šį reiškinį aiškina tuo, kad naktį ramiai gulint kraujotaka gimdoje sustiprėja, dėl ko vaikelis tampa aktyvesnis ir energingesnis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *