Ar maisto papildai užkirs kelią krūties vėžiui?

Ar maisto papildai užkirs kelią krūties vėžiui?
ar-maisto-papildai-gali-uzkirsti-kelia-kruties-veziui

Vienareikšmiško atsakymo nėra ir negali būti, nes vien tik maisto papildais sveikatos nepataisysite. Tačiau šiai dienai manoma, jog kai kurie maisto papildai visgi gali būti naudingi. Stebuklo čia irgi nėra- dalis jų yra išgaunama iš mums pažįstamų maisto produktų ar prieskonių.

Ciberžolė ir žalioji arbata

Mokslininkai teigia jog tiek ciberžolėse tiek žaliojoje arbatoje yra vėžines ląsteles veikiančių medžiagų. Tačiau šiandien jau manoma, jog ciberžolė ir žalioji arbata gali būti vartojamos kartu. Spėjama, jog  žalioji arbata gali sustiprinti ciberžolės naudingąjį poveikį maždaug 3 kartus. Savo ruožtu ciberžolės poveikis stiprins žaliosios arbatos daromą įtaką iki 8 kartų.

Sveikatai stiprinti siūloma vartoti po 1000 mg ciberžolės ekstrakto ir po 500 mg žaliosios arbatos ekstrakto. Tačiau jūs visada galite pradėti gardinti maistą ciberžolėmis ir gerti žaliąją arbatą, užuot leidę pinigus atvežtiniams maisto papildams. Klausimas tik kaip dažnai jūs tą darote.

AHCC

AHCC  pavadinimas yra cheminės medžiagos  active hexose-correlated compound trumpinys. Lietuviškai būtų verčiama – su heksoze susijęs komponentas. Ši medžiaga yra išgaunama iš grybų. Japonijoje ji yra naudojama vėžiu sergančių pacientų gydymui- ji padeda sumažinti nepageidaujamus chemoterapinio gydymo efektus. Manoma, jog  AHCC gali užkirsti kelią krūties ir kitos vėžio formoms. AHCC stiprina organizmo imunines ląsteles ir žudo vėžines ląsteles. Rekomenduojama šio maisto papildo dozė yra po 500 mg du kartus per dieną.

Linų sėmenys ir lignanai

Šiai dienai laikoma, jog linų sėmenys yra pagrindinis vėžio vystymuisi kelią užkertantis maisto produktas. Linų sėmenyse yra medžiagų lignanų, kurie su vėžinėmis ląstelėmis kovoja net 12 būdų. Linų sėmenys yra išleidžiamos ir kaip maisto papildai, tačiau niekas jums nedraudžia pradėti vartoti linų sėmenų aliejų ar gardinti salotas linų sėmenimis. Profilaktikai rekomenduojama suvartoti po 3-4 valgomuosius šaukštus linų sėmenų kasdien. Tačiau įpraskite tai daryti reguliariai.

Vitaminas D

Mokslininkų taikiklyje yra jau senokai. Tačiau su šiuo vitaminu pernelyg juokauti nederėtų. Šiai dienai manoma, jog optimalūs vitamino D kiekiai jūsų kraujyje padeda sumažinti krūties vėžio išsisvystymo riziką lygiai pusiau. Tačiau ar jums tikrai trūksta šio vitamino, gali pasakyti tik jus gydantis gydytojas, atlikęs kraujo tyrimą.

Alyvuogių aliejus

Visiems gerai pažįstamas alyvuogių aliejus taip pat nėra krūties vėžio draugas.  JAMA Internal Medicine  atliktas tyrimas nustatė, jog tos moterys, kurios per dieną pradėjo papildomai vartoti po 4 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ( lyginant su po 30 g riešutų suvalgančių moterų grupe) savo riziką  susirgti šia liga sumažino net 68%. Mokslininkai mano, jog taip yra dėl to, kad alyvuogių aliejuje yra sveikatą stiprinančių polifenolių ir mononesočiųjų riebiųjų rūgščių.  Tačiau skirtingais būdais išgautas alyvuogių aliejus turi skirtingus jų kiekius. Parduotuvėse reikėtų ieškoti extra virgin alyvuogių aliejaus- jame polifenolių yra daugiausia.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *