Alerginė sloga

Alerginė sloga
Alerginė sloga (šienligė)

Alerginė sloga – yra  alergenų sukeltas lėtinis nosies gleivinės uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia: čiauduliu, sloga, nosies niežėjimu bei nosies gleivinės užburkimu. Dažniausiai alerginę slogą sukelia potencialūs alergenai- žiedadulkės, gyvūnų plaukai ir pleiskanos, pelėsiai, darbo alergenai ( miltai, lateksas)

Neretai sloga būna net tik dėl alergijos, bet ir dėl nosies gleivinės sudirginimo. Pavyzdžiui buvimo šaltame ore, tabako dūmų, kvepalų arba sukelta vaistų vartojimo. Tai vadinamasis vazomotorinis rinitas.

Ligos vystymosi mechanizmas

Alerginė sloga vystosi kai į žmogaus organizmą patenka baltyminės kilmės medžiagos ( vadinamieji haptenai). Mūsų limfocitai su jais susiduria ir atsimena. Pakartotinai su jais susidūręs organizmas pradeda gaminti prieš juos antikūnius. Kai alergenas patenka į kraują, jis jungiamas prie antikūnius išskiriančių ląstelių ir dėl to prasideda uždegimo reiškiniai, kurių metu atpalaiduojamas histaminas, citokininai ir kitos uždegiminės medžiagos. Dažniausiai ši reakcija vyksta nosies gleivinėse- kur pirmieji patenka įkvepiami alergenai. Dėl to nosies gleivinė patinsta, skiriasi gleivės- pasireiškia sloga. Alerginė sloga gali varginti tik tam tikru metų laiku- ją dažniausiai sukelia lauko alergenai- žiedadulkės. Tačiau būna ir taip, jog vargina pastovi sloga- tokios slogos priežastys dažniausiai namų alergenai- pelėsiai, grybeliai, namų dulkės.

Ligos klinika

Dažniausiai skundžiamasi nosies ir akių užtinimais, akių sausumu. Pažymimi uoslės sutrikimai, išskyros iš nosies -dažniausiai vandeningos ir gausios,  yra sunku kvėpuoti, čiaudima, skauda galvą.

Ligai yra  būdinga priepuolinė eiga. Taip pat yra būdingas apsunkintas kvėpavimas per nosį, iš nosies teka gausios vandeningos išskyros ir būna priepuolinis čiaudulys.

Kai priepuolis praeina- kvėpuoti darosi vėl lengviau.

Anamnezė

Yra būdinga. Dažniausiai yra nurodoma, jog buvę ir kitų alergijos reiškinių. Šeimoje neretai yra alergiškų asmenų. Ligos priepuolis yra išprovokuojamas .

Ligos sunkumo vertinimas

Sloga gali pasireikšti tik žydint tam tikriems augalams, tam tikru metu laiku- tai sezoninė sloga. Jeigu ji pasireiškia <4d/per savaitę arba   <4 savaites, ji vadinama intermituojančia. Ji taip pat gali būti pastovi- persistuojanti.

Laikoma, jog liga yra vidutinio sunkumo ir sunki, jei pacientas pažymi  daugiau kaip ≥1 nerimą keliančių simptomų.

Jiems priklauso

Miego sutrikimai
Įprastos veiklos sutrikimai/ negali sportuoti/užsiimti aktyvia veikla/ eiti į darbą

Jeigu liga trukdo normaliam gyvenimui, būtina nukreipti alergologo konsultacijai.

Apžiūra

Apžiūrint yra patinę apatiniai turbinatai ir nosies gleivinė. Nosies gleivinė yra paburkusi, gali būti išblyškusi arba paraudusi, nosies landos  yra užpildytos vandeningu sekretu. Gali būti matomi polipai. Nosies nugarėlėjė gali būti matoma alerginė raukšlė- atsiradusi dėl pastovaus trynimo- būdinga vaikams.

Kraujo tyrimas – gali būti nustatoma eozinofilija (padidėjęs eozinofilų skaičius).

Nosies sekreto tyrimas – randama eozinofilų.

Gydymo principai

Pirmiausia būtina mažinti ir riboti kontaktą su alergenais. Taip pat būtina sekti alergenų kalendorių- internete yra svetainės, kuriame nurodomi dažniausi alergizuojančių augalų žydėjimo kalendoriai.

Naudingas nosies plovimas druskos tirpalais arba kvėpavimas garais.

Specifinė desensibilizacija yra sėkminga 50—70% atvejų. Jeigu yra didelė anafilaksijos rizijka verta pasiųsti konsultuotis į alergijos klinikas ar centrus.

Kai alergenų kiekis ore yra didelis, reikia namuose ir automobilyje uždaryti langus ir dėvėti akinius.

Namuose verta įsitaisyti specialius filtrus, gamtoje vengti parkų ir didelių želdinių plotų. Jei yra galimybė- žydint augalams išvykti ten kur jų nėra.

Patariama vengti žinomų alergenų, įskaitanti ir maistinius alergenus- kad neusidaryti polivalentinė alergija.

Gydymui skiriami antihistamininiai vaistai, gliukokortikoidai lašais arba purškiami į nosį.

Vaistas Vartojimo būdas
Steroidai  į nosį Veiksmingi  jeigu yra teisingai naudojami. Gali būti naudojami ilgą laiką.

Pradeda veikti ne iš karto, bet po kelių dienų. Reikėtų vartoti  >2 savaites . Dažniausiai pradedama gydyti nuodidžiausios dozės ir po to pasiekus simptomų sumažėjimą, dozė yra mažinama  iki minimalios veikliosios dozės.

Rekomenduojama rinktis preparatus, kurie yra minimaliai absorbuojami jeigu numatoma juos vartoti  >1mėnesį (t.y..

fluticasone, mometasone).

Jeigu atsiranda gleivinių dirginimo reiškinių- gerklės skausmai, kraujavimas iš nosies, keisti preparatą į tokį, kuriame nėra konservanto benzalkonijaus chlorido- Flixonase Nasules® arba Rhinocort®

Geriamieji steroidai Naudojami retai.

Jeigu reikia- skiriami tik trumpą laiką- esant stipriam nosies užsikimšimui ar kai ligos neįmanoma suvaldyti arba jeigu yra labai svarbių socialinių įvykių (pvz. egzaminai)

Dažniausiai skiriama 20-30 mg prednizologno 5-7 dienas kartu su lašinamais steroidais. Leidžiami steroidiniai preparatai šiuo atveju  yra nerekomenduojami.

Peroraliniai antihistaminiiniai preparatai Rekomenduojama rinktis nesedatyvinio poveikio preparatus, pvz. loratadine 10mg . Gali būti skiriami vieni arba derinami su lašinamais steroidais. Tinka esant konjunktyvitams.
Vietinio poveikio antihistamininiai preparatai Naudotini išskirtiniais atvejais-Pvz. Azelastino lašai.  Pradeda veikti labai greitai, <15minučių.
Leukotrienų receptorių antagonistai Pvz.. Montelukast 10mg

Poveikis toks pat efektyvus kaip ir antihistamininių preparatų. Tinka pacientams, kurie taip pat serga ir astma. Vartojami kartu su antihistmininiais preparatais, pastarųjų poveikio nestiprina. Combination with antihistamines does not i efficacy

Vietiškai/peroraliai vartojami dekongestantai Pvz. Efedrino lašai.

Veiksmingai mažina gleivinių paburkimą. Tačiau nevartotini ilgiau kaip

>10d dienų, nes sutraukia gleivinės kraujagysles ir užveda ydingą ratą- medikamentinę slogą. Jos nesukelia geriamieji dekongestantai.

Vietinio poveikio anticholinerginiai preparatai Pvz:  Ipratropium bromide purškiamas į nosį. Veiksmingai stabdo gleivių  tekėjimą iš nosies, tačiau kitų simptomų nemažina.
Vietiškai veikiantys chromonai Pvz. Natrio kromoglikatas arba natrio nedokromilo purškalas į nosį.

Veikia panašiai kaip ir steroidiniai preparatai, naudingi nėštumo metu, tinka mažiems vaikams- tada kai reikia vengti steroidų.

Natūralūs alerginės slogos gydymo būdai

Vaistažolių mišinių reikėtų vengti iš principo- jie gali papildomai alergizuoti ir sukelti polivalentines alergijas.

Vengti ryškiai dažytų ( sintetiniais dažais dažytų) maisto produktų ir cukraus.

Namus valyti drėgnu būdu.

Žydint augalams- uždengti langus drėgna marle, kambarius vėdinti tuo metu kai krinta rasa- tada mažiausiai ore žiedadulkių.

Vasarą nešioti laisvus, tačiau neplevėsuojančius drabužius, ilgomis rankovėmis- kad neprikristų už siūlių ir raukšlių.

Patartina iš namų išeiti su akiniais nuo saulės- kuo didesniais- kad uždengtų akis.

Vengti medaus, bičių produktų- bičių duonelės, žiedadulkių.

Kambaryje auginti ne daugiau kaip 3 augalus- kad nebūtų pelėsiu.

Gerai vėdinti kambarius, valyti dulkes tik drėgnuoju būdu.

Namuose neauginti fikusų ir kitų lateksą išskiriančių augalų.

Medicinos įstaigoje prašyti, jog jus apžiūrėtų su polivinilinėm pirštinėm, kuriose nebūtų latekso.

Komplikacijos

Alerginė sloga gali komplikuotis šiais susirgimais

Seroziniu viduriniu otitu (serootitu),
Lėtiniu sinusitu
Bronchine astma.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *