Ginkmedis dviskiautis

Ginkmedis dviskiautis ir jo gydomosios savybės

dviskiautis-ginkmedis

Augalas – Dviskiautis ginkmedis

Lotyniškas pavadinimas – Ginkgo biloba

Sinonimai –Maidenhair tree, Abricot Argenté Japonais, Adiantifolia, Arbre aux Écus, Arbre aux Quarante Écus, Arbre du Ciel, Arbre Fossile, Bai Guo Ye, Baiguo, Extrait de Feuille de Ginkgo, Extrait de Ginkgo, Fossil Tree, Ginkgo biloba, Ginkgo Biloba Leaf, Ginkgo Extract, Ginkgo Folium, Ginkgo Leaf Extact, Ginkgo Seed, Graine de Ginkgo, Herba Ginkgo Biloba, Japanese Silver Apricot, Kew Tree, Maidenhair Tree, Noyer du Japon, Pei Go Su Ye, Salisburia Adiantifolia, Yen Xing, Yinhsing, Гинкго Билоба, Kew tree

Komerciniai preparatai – Multi-ingredient preparations: Bioginkgo 24/6, Bioginkgo 27/7, Cardio Ginko Power, Gincosan, Ginexin Remind, Ginkai, Ginkgoba, Ginkgo Go!, Ginkgold, Ginkgo Phytosome, Ginkgo Power, Ginkoba, Ginkocure, Ginko Sharp Herb Tea, EGB 761, GBE, GBE 24, GBX, Ginkgo Biloba, Ginkgogink, LI 1370, Rrokan, Ssophium, Tanakan, Tebofortan, Tebonin, Билобил, Танакан, Гинкгоум, Гинос

Šeima – Ginkmediniai – Ginkgoaceae.

Augalo aprašymas

Ginkmedis yra visžalis ilagametis, labai lėtai augantis lapuotis medis išaugantis iki 30-40 metrų aukščio. Jo plotis gali siekti iki 3 metrų, Augalas yra dvinamis, priklauso plikasėkliams. Vyriškieji ir moteriškieji medžiai šiek tiek skiriasi. Ginkmedžio žievė raukšlėta, rudos spalvos. Jo lapai dviskiaučiai- vėduoklės formos, šviesiai žali. Ginkmedis pirmąkart pražįsta  tik sulaukęs 20–30 metų amžiaus. Vaisius – geltonos arba oranžinės spalvos, gan nemalonaus kvapo kaulavaisis.

Ginkmedžiai labai senoviški augalai. Jų amžius siekia dinozaurų gyvenimo laikotarpį- yra augalų, kuriems priskaičiuojama nuo  1000–4000 metų. Ginkmedžių tėvynė- Kinija. Tačiau natūralių medžio augimviečių yra išlikę labai mažai. Į Europą jis pateko iš Japonijos tik XVIII amžiuje. Pramoniniu būdu jis yra auginamas JAV, Kinijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje. Dekoratyviniais tikslais auginamas ir Lietuvoje, tačiau mūsų krašte labai retas.

Reikia pasakyti, jog šiai dienai ginkmedis yra ko gero vienas iš populiariausių vaistinių augalų. Vokietijoje ginkmedžio preparatai yra labiausiai perkamas vaistinis preparatas. Prancūzijoje tai daažniausiai skiriamas preparatas. JAV ginkmedis įeina į labiausiai paplitusių maisto papildų penketuką. Ginkmedis yra laikomas Tokijo miesto augalu. Ryškiai žalias ginkmedžio lapas puikuojasi Tokijo miesto emblemoje.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra renkami ginkmedžio lapai (Ginkgo folium), Jie yra skinami nuo medžių arba renkami nukritę, jiems tik pradėjus gelsti (nuo rugsėjo mėn.). Yra laikoma, jog  tuo metu juose yra daugiausia veikliųjų medžiagų, nes lapuose esantis chlorofilas suyra ir lapuose esantys flavonoidai yra geriau įsisavinami. Moksliškai šis teiginys nėra pagrįstas.  Lapai yra džiovinami vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 40–50 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinti lapai turi būti šviesiai geltonos spalvos. Iš lapų yra ištraukiama toksinė glikolinė rūgštis ir yra gaminmas ginkmedžio ekstraktas.  Ginkmedžio lapai buvo nuo seno naudojami kinų medicinoje. Jų vaisiai naudoti vaistui. Perdirbti ginkmedžių kauliukai naudoti kaip tirštiklis maisto produktų gamyboje, taip pat jais gydyta astma, padažnėjęs šlapinimasis ir drėgno karščio leukorėja.

Veikliosios medžiagos

Ginkmedžiuose yra  apie 0,02–0,2 % ginkgolidų (diterpenų laktonų kompleksai). Pagrindiniais yra  laikomi A, B, C ir J ginkgolidai. Taip pat aptikta 0,02–0,06 % seskviterpeno bilobalido, 0,5–2 % flavonolinių glikozidų, 0,2–2 % biflavonoidų ( iš jų svarbūs yra amentoflavonas, bilobetinas, ginkgetinas ir kt.). Ginkmedžio lapuose taip pat yra ir 4–12 % proantocianidinų; organinės rūgštys, karotenoidai, vaškai, vitamino C.

Terpeno laktonai (ginkgolidasB and bilobalidas): slopina trombocitus aktyvuojantį faktorių, – tai vienas iš svarbiausių uždegimo reakcijose dalyvaujančių medžiagų. Nustatyta, jog jie pagerina deguonies ir gliukozės įsisavinimą ląstelėse ir taip gerina atmintį, taip pat gali būti maudingi mažinant smegenų infarkto zoną ir gali paskatinti neuronų augimą.

Ginkgolidai A, B, C, J (20 karbon-diterpeai):  padeda sumažinti neuronų pažeidimą smegenų išemijos metu, slopina gliukokortikoidų sintezę, gerina kraujotaką ir padeda reguliuoti tukliųjų ląstelių degranuliaciją.

Bilobalitas (15 karbon seskviterpenas):  apsaugo smegenų neuronus nuo žalojančio išemijos poveikio, gali skatinti nervų ląstelių regeneraciją.

Flavonoidai (bilobetinas, ginkgetinas ir dar apie 40 darinių ): neutralizuoja laisvuosius radikalus ir slopina lipidų peroksidaciją.

Flavonoliai (kvercetinas, kaensisferolis, isorhamnetinas): slopina trombocitų aktyvimą, veikia kaip antioksidantai.

Kitos ginkmedžio veikliosios medžiagos veikia kraujagysles, jas atpalaiduoja, stiprina kraujagyslių sieneles, todėl tinka tiems, kam lengvai susidaro kraujosrūvos. Jie taip pat slopia ląstelių membranų lipidų peroksidacijos reakcijas, padeda reguliuoti smegenų metabolizmą, pagerina smegenų veiklą.

Svarbu žinoti, jog saugūs ir kliniškai veiksmingi  ginkmedžio preparatai turi būti paruošti laikantis aprobuotos ir standartizuotos technologijos. Ant jų turi būti pažymėta, kad tai yra standartizuotas preparatas.

Standartizuotiems  ginkmedžio ekstraktams būdinga kraujagyskes plečiantis ir mikrocirkuliaciją gerinantis poveikis, taip pat neuroprotekcinis- atmintį gerinantis veikimas, bei kraujo klampumą mažinantis reologinis poveikis.

Farmakokinetika

Veikimo pradžia: pradeda veikti tuoj pat
Maksimalus poveikis: nuo 2 – 3valandų
Trukmė: nežinoma
Veikimo pusperiodis: 5 valandos
Išskyrimo būdai: iškvepiama su oru, išskiriama su šlapimu ir išmatomis 

Naudojimas medicinoje

Ginkmedžio preparatai vartojami smegenų kraujotakai gerinti, ypač tuomet, kai pasireiškia galvos svaigimas, ūžimas ausyse, silpnėja klausa, galvos skausmai, atminties susilpnėjimas, sunku susikaupti, trūksta jėgų, vargina baimės ir nuotaikų kaita vyresniame amžiuje. Jie taip pat yra vartojama ir periferinei kraujotakai pagerinti, kai yra sutrikusi esant galūnių kraujotaka. Pastebėta, jog vartojant ginkmedį sumažėja kojų skausmai ir galima nueiti didesnį atstumą sergant periferinių arterijų liga.

Manoma, jog ginkmedis gali būti naudingas sergantiesiems Parkinsono liga ir išsėtine skleroze. Pastebėtas ir tinklainę apsaugantis  poveikis sergant cukralige ir glaukoma. Ilgą laiką vartojant(6-8 mėnesius) ginkmedį pagerėja Alzheimerio liga sergančių pacientų būklė -esant lengvai ir vidutinio sunkumo simptomatikai. Taip pat pastebėta, jog ginkmedžio preparatai sumažina astmos priepuolių intensyvumą. Taip pat pagerina potenciją ir  lytinių organų kraujotaką sergant ateroskleroze ir cukralige, bei vartojant SSRI depresijos gydymui. Taip pat sumažina SSRI preparatais gydomų moterų anorgazmiją. Jo preparatai gali būti naudingi esant nerimui, PMS, depresijai ar adaptacijos sutrikimams. Pastebėta ir ginkmedžio nauda sergant hemorojumi,  klimakterinio amžiaus kraujospūdžio svyravimams. Bandoma jš taikyti kompleksiniam kataraktos gydymui, lėtiniam nuovargiui, išsekimui po virusinių susirgimų, depresijai, alkoholinei ir nikotino priklausomybei. Pastebėta, jog ginkmedžio preparatai pagerina atmintį įtemptai besimokantiems.

Atlikta ir tyrimų, patvirtinančių, jog ginkmedis padeda atistatyti odos pigmentacijai, gerina odos turgorą ir būklę.

Ginkmedžio vartojimo formos

Yra vartojamos ginkmedžio lapų arbatos, ištraukos, tinktūros ir standartizuoti preparatai- kapsulės, lašai.

Seniau užsienyje buvo gaminamas ginkmedžio lapų ekstraktas (50:1), kuriame buvo iki 24% flavonoidų glikozidų ir, 6% terpenoidų (ginkgolidų ir bilobalido),  yra nebegaminamas.

Dozavimas

Ginkmedžio preparatai turi būti vartojami bent 6-8 savaites, kad pasireikštų jų poveikis.

Kapsulės: Standartizuotas ekstraktas, kuriame yra  24% glikozidų, 6% terpeno laktonų ir bent 0.8% ginkgolido B: įprastai vartojama nuo 40 iki 80 mg 3 kartus per dieną.
Demencijos gydymui: vartojama nuo 120 -240 mg per dieną, dozę padalinant į 2 ar 3 dalis.
Esant periferinei kraujagyslių ligai, galvos svaigimui, ūžimui ausyse: 120 – 160 mg per dieną, visą dozę padalinant į 2 ar tris dalis. Prieš vertinant preparato efektyvumą turi būti vartojami bent 6-8 savaites.
Tinktūra: (1:2, 70% alkoholio): 40 – 60 lašų (2–3 ml)  iki 3 kartų per dieną.
Tinktūra: (1:5, 70% alcohol): 60 – 100 lašų (3–5 ml) iki 3 kartų per dieną.

Tinktūros poveikis yra silpnesnis nei standartizuotų ginkmedžio preparatų. Ginkmedžio lapų arbata laikoma beveik neveiksminga.

Vokietijoje ginkmedžio preparatai yra laikomi vaistais. Kinijoje ginkmedžio preparatai gali būti iišleidžiami tabletėmis arba injekuojama forma. Ginkmedžio sėklas parduodamas kinijos maisto prekių parduotuvėse yra būtina išvirti, kad būtų sunaikintos toksiškos medžiagos.

Pašalinis ginkmedžio poveikis

Dažniausiai pasitaiko  greitai praeinantys virškinamojo trakto sudirginimo reiškiniai, galvos skausmai. Gali būti galvos svaigimas ar alerginės reakcijos.

Vaisių minkštimas ir sėklos negali būti vartojami žali, nes yra toksiški, gali sukelti traukulius. Maistui turi būti naudojami tik termiškai apdoroti.

Vaisiai gali sukelti alergines reakcijas.

Nevirti vaisių kauliukai gali išprovokuoti traukulius epilepsija sergantiems asmenims.

Ilgalaikis vartojimas –  laikoma jog ginkmedis yra saugus vartoti ilgą laiką.

Ginkmedžio sąveika su kitais vaistais

Atsargiai vartotinas jeigu yra vartojamas kartu su kraujo krešėjimą reguliuojančiais preparatais- aspirinu ir kumadinu, gali prailginti kraujavimo laiką. Prieš pradedant vartoti patartina atlikti PT ir  INR tyrimus ir sekti šiuos rodiklius.

Ginkmedžio preparatai neveikia metformino, flurbiprofeno, donepezilio, digoksino metabolizmo.

Jie taip pat nesąveikauja su kepenų fermentinėm sistemom CYP2C9, CYP1A2, CYP2D6, CYP2E1, or CYP3A4 ir nekeičia jų aktyvumo.

Ginkmedžio preparatai gali pagreitinti insulino metabolizmą ir padidinti gliukozės kiekį kraujuje.

Ginkmedžio preparatai sąveikauja su tiazidiniais diuretikais ir gali padidinti arterinį kraujospūdį.

Ginkmedžio preparatai gali sąveikauti su trazodonu,- yra aprašytas vienas komos atvejis vartojant trazodoną ir ginkmedžio preparatus. Nevartotini kartu.

Kada ginkmedžio preparatų vartoti negalima

Nevartotinas esant padidėjusiam jautrumui (alergijai) ginkmedžio ekstraktui.
Ginkmedžio preparatai nevartojami kai yra galvos skausmai, atsiradę dėl kraujagyslių išsiplėtimo.
Ginkmedžio preparatai nevartojami nėštumo metu ir matinant krūtimi.
Laikomasi nuomonės, jog ginkmedžio nereikėtų skirti vaikams iki 12 metų.
Ginkmedžio preparatai nevartojami esant prailgėjusiam kraujavimo laikui.
Ginkmedžio preparatai nevartojami esant ūmiam smegenų kraujotakos sutrikimui ir ūmiam infarktui.
Ginkmedžio preparatai turėtų būti nutraukti 2 savaites prieš numatomą chirurginę operaciją.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *