Pilvo raumenų įtempimas

Pilvo raumenų įtempimas
Kas yra pilvo raumenų įtempimas?

Įtemptus pilvo raumenis galima nustatyti apčiuopiant pilvą apžiūros metu. Įtempti pilvo raumenys jaučiami kaip neįprastai kieti pilvo raumenys, dėl kurių pilvas nejuda.

Pilvo raumenys gali būti įtempti sąmoningai arba nesąmoningai. Jeigu paciento pilvo raumenys yra įtempti sąmoningai- tai reiškia, jog jis bijo apčiuopos, tai gali būti ir dėl baimės ar padidėjusio nervingumo. Tačiau nevalingas pilvo raumenų įtempimas gali būti gyvybei pavojingos būklės požymis.

Pilvo raumenų įtempimas gali atsirasti dėl virškinamojo trakto susirgimų, tačiau jis būdingas ir plaučių bei širdies ir kraujagyslių susirgimams bei kai kurių vabzdžių įkandimams.

Gretutiniai požymiai

Dažniausi gretutiniai požymiai būna karščiavimas, pykinimas vėmimas, vietinis pilvo skausmingumas, stebimas išpūstas pilvas ir jaučiami pilvo skausmai.

Apžiūros ypatumai

Nustačius, jog pilvo raumenys yra įtempti, yra būtina išmatuoti paciento gyvybinius rodiklius. Jeigu paciento būklė leidžia atlikti apklausą, būtina surinkti trumpą anamnezę. Svarbu išsiaiškinti kada įsitempė pilvo raumenys, kas sukėlė skausmą. Ar pilvo raumenys buvo įtempti iš karto, ar tai atsirado vėliau.

Būtina išsiaiškinti ar pilvo raumenys yra įtempti tik vienoje vietoje ar raumenų rigidiškumas yra visame pilve. Ar skausmas plito, ar laikosi vienoje vietoje? Ar skausmas yra pastovus ar praeinantis? Taip pat svarbu žinoti kas palengvina ir kas sustiprina skausmą. Kas darosi kosint, keičiant padėtį, tuštinantis, šlapinantis, stojantis ar einant.

Būtina išsiaiškinti ar yra išklausoma peristaltika. Apžiūrėti ar nėra matomų peristaltinių bangų. Taip pat įverinti ar paciento pilvas nėra išpūstas. Apčiuopos reiktų vengti esant galimybei, nes ji gali sustiprinti skausmą, taip pat gali sukelti uždegimo paliesto organo trūkimą.

Būtina įvertinti odos turgoro ir gleivinių būklę- ar nėra dehidratacijos požymių.

Dažniaui pasitaikančios būklės, kurių metu stebimas pilvo raumenų įtempimas

Disekuojanti aortos aneurizma

Raumenų įtempimas  yra nestiprus ar vidutinio stiprumo, tačiau tai yra gyvybei pavojinga būklė. Kartu yra  jaučiamas skausmingumas viršutinėje pilvo dalyje, kuris gali plisti į nugarą. Skausmas stiprėja atsigulus, palengvėja atsisėdus ir pasilenkus į priekį.

Prieš sprogstant aneurizmai epigastrio srityje gali būti apčiuopta pulsuojanti masė ir išklausomas sistolinis ūžesys virš aortos.

Žemiau liemens gali būti stebimas odos marmuruotumas, čiuopiant- pėdose ir kiršnyse pulsas neapčiuopiamas, arterinio kraujospūdžio skirtumas rankose ir kojose. Būdinga priverstinė padėtis ir lengvas ar vidutinis skausmingumas.

Esant dideliam kraujo praradimui stebima šoko klinika- hipotenzija, tachikardija, tachipnėja, šlapia, vėsi, lipni oda.

Vabzdžių įkandimai

Įkandus kai kuriems vabzdžiams ( ypač juodajai našlei)- jų nuodai sukelia generalizuotus spazminius pilvo skausmus, kuriuos lydi pilvo raumenų įtempimas. Neretai kartu būna subfebrilitetas, pykinimas, vėmimas, tremoras ir deginantys rankų bei pėdų skausmai. Kartais būna stebimas seilėtekis, arterinė hipertenzija ir sausgyslinių refleksų sustiprėjimas. Įkasti vaikai būna neramūs, iškvepiant girdisi murmesiai, kojos yra fiksuotoje padėtyje.

Mezenterinės arterijos išemijos reiškiniai

Gyvybei pavojinga būklė. Klinikai būdinga 2-3 dienas trunkantys nestiprūs pilvo skausmai ir viduriavimas. Po to staiga atsiranda labai stiprus pilvo skausmas ir įsitempia pilvo raumenys. Pilvo raumenys būna įtempti centrinėje pilvo dalyje ir aplink bambą. Lydimi labai stiprių pilvo skausmų, karščiavimo. Gali būti stebimo šoko požymiai- tachikardija ir hipotenzija. Taip pat gali būti vėmimas, anoreksija, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas. Apie šį susirgimą visada būtina pagalvoti kai pacientui yra virš 50 metų, anamnezėje- širdies nepakankamumas, ritmo sutrikimai, miokardo infarktas ir hipotenzija.

Peritonitas

Priklausomai nuo to, dėl ko išsivystė peritonitas, pilvo raumenys pradžioje gali būti įtempti tik vienoje vietoje, arba raumenų įtempimas gali būti generalizuotas. Jeigu pilvaplėvė yra sudirginta dėl apendicito- pilvo raumenys bus įtempti dešiniajame apatiniame kvadrante. Jeigu peritonito priežastis yra prakiurusi opa- bus stebimas visų pilvo raumenų įtempimas. Jie bus įtempti kaip lenta.
Peritonitui taip pat būdingi labai stiprūs ir neretai staiga prasidėję pilvo skausmai, kurie taip pat gali būti vietiški arba išplitę.

Taip pat gali būti stebima priverstinė padėtis, išpūstas pilvas, hipergalgezija, žarnų garsų susilpnėjimas arba išnykimas, pykinimas vėmimas. Pacientai neretai karščiuoja, juos krečia šaltkrėtis, stebima tachikardija, tachipnėja, hipotenzija.

Diferencinė diagnotika

Kaip atskirti ar pilvo raumenys yra įtempti sąmoningai?
 Sąmoningam pilvo raumenų įtempimui yra būdinga 

Sąmoningas pilvo raumenų įtempimas

Dažniausiai yra abipusis
Pilvo raumenys yra kietesni įkvepiant, iškvėpimo metu raumenys atsipalaiduoja.
Pilvo raumenys atsipalaiduoja paguldžius pacientą patogiai ir bendraujant su juo ramiu tonu.
Pacientui pačiam atsisėdant iš gulimos padėties, skausmingumo nėra.

 Sąmoningam pilvo raumenų įtempimui yra būdinga 

Nesąmoningas pilvo raumenų įtempimas

Dažniausiai yra asimetriškas
Pilvo raumenys yra įtempti ir įkvėpimo ir iškvėpimo metu
Atsipalaiduojant, keičiant padėtį, nuraminus pacientą pilvo raumenys tebėra įtempti.
Jaučiamas skausmas pacientui sėdantis pačiam iš gulimos padėties.

Ką daryti apčiuopus įtemptus pilvo raumenis?

Būtina įvertinti paciento gyvybinius rodiklius.
Pasiruošti skirti deguonį.
Pasiruošti IV  skyrimui ar kraujo perpylimui.
Gydytojui nurodžius skiriami arterinį kraujospūdį palaikantys vaistai
Pasiruošti įvesti kateterį į šlapimo pūslę
Sekti šlapimo išskyrimą
Paimti kraujo tyrimus pagal gydytojo nurodymą
Pasiruošti plaučių rentgenogramai
Ruošti pacientą operacijai skubos tvarka, jeigu taip nurodė gydytojas

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *