Makšties tepinėlio pakitimai-kaip gydytis pačiai?

Makšties tepinėlio pakitimai- kaip gydytis pačiai?

Makšties tepinėlio tyrimą gydytojai rekomenduoja periodiškai atlikti visoms 20-65 metų amžiaus lytiškai aktyvioms moterims. Tyrimas neskausmingas- jo metu nuo gimdos kaklelio nubraukiamas tepinėlis, kuris paskui įvertinamas mikroskopu. Šis tyrimas yra atliekamas profilaktiniais tikslais, siekiant išsiaiškinti priešvėžinius gimdos kaklelio pokyčius. Kartais jo metu yra aptinkamos  pakitusios ląstelės. Tolesnė gydytojo taktika priklauso nuo pacientės sveikatos būklės ir pačių pakitimų. Jeigu tepinėlyje randami tik nedidelio laipsnio pakitimai,  moteris dažniausiai yra stebima ir tepinėlis pakartotinai tiriamas po gydytojo nustatyto laikotarpio. Jeigu pakitimai plinta- taikomas gydymas- pakitusi vieta  gali būti užšaldoma specialiu prietaisu naudojant skystą azotą, išgarinama lazeriu arba  prideginama.  Jeigu makšties tepinėlio pakitimai yra didelio laipsnio – taikomas operacinis gydymas. Pakitęs gimdos kaklelio audinio plotas  gali būti išpjaunamas specialiu elektrodu arba jis yra pašalinamas chirurginiu skalpeliu- tai yra atliekama konizacija. Bet kuriuo atveju, nustačius pakitimus, pacientė turi reguliariai lankytis pas gydytoją.

Kad gimdos kaklelio vėžys neliktų nepastebėtas, būtinai reikia apsilankyti pas gydytoją, jeigu kraujuoja iš makšties tarp mėnesinių arba pastebite kraujavimą po lytinių santykių. Taip pat jeigu iš makšties pagausėja išskyrų, jaučiamas patinimas ar skausmas, taip pat esant dubens skausmams.

Kokie maisto papildai gali būti naudingi esant makšties tepinėlio pokyčiams?

Visada privalu atsiminti, jog jokie maisto papildai neatstos gydytojo paskirto gydymo. Tačiau kai kurie maisto papildai gali būti naudingi ir šiuo atveju

Maisto papildai

Folinė rūgštis 

Ji gali būti naudinga, jeigu yra vartojami peroraliniai kontraceptiniai preparatai

Pastebėta, jog vartojančių kontraceptinius preparatus ir vartojančių po 10 mg folinės rūgšties per dieną moterų makšties tepinėlio pokyčiai pagerėja. Tačiau nėra nustatyta jokio tepinėlio pagerėjimo jeigu folinė rūgštis skiriama nevartojančioms kontraceptinių preparatų moterims.

Dideli folatų kiekiai kraujuje buvo laikomi apsaugančiais nuo gimdos kaklelio dispalzijos, tačiau nėra aišku, ar šie nustatyti folatų kiekiai tėra tik žymeklis, kad moterys vartoja daugiau vaisių ir daržovių.

Vitaminai ir Selenas – Vitaminas C, Vitaminas A, Vitaminas E ir beta karotenas

Manoma, jog moterų, kurioms yra aptinkami makšties tepinėlio pokyčiai  organizme esantys vitmino E ir beta karoteno kiekiai yra mažesni nei sveikų moterų. Taip pat joms dažniau randami mažesni seleno ir vitamino C kiekiai kraujuje. Pastebėta, jog šios moterys mažiau vartoja vitamino C. Manoma, jog su maistu gaunant mažiau vitamino A didėja rizika išsivystyti gimdos kaklelio displazijai. Tačiau konkrečių mokslinių tyrimų apie vitamino A įtaką šiam susirgimui atlikta nėra.

2 metus skiriant po 500 mg vitamino C arba po 50 000TV beta karoteno moterims su gimdos kaklelio tepinėlio pokyčiais nebuvo pastebėta jokio pagerėjimo. Tiriant moterų grupę, kuriai buvo skiriami abu maisto papildai, buvo pastebėtas statistiškai nesvarbus jų būklės pablogėjimas.(Tyrimas atliktas dvigubu aklu metodu). Taigi šiai dienai manoma, jog nei vitamino C, nei beta karoteno vartojimas gimdos kaklelio pakitimų atveju nepasiteisina.

Žaliosios arbatos ištraukos (poli E ir epigalokatechino-3 galatas)

Nedidelės apimties tyrimo metu, moterims, kurioms buvo nustatyta gimdos kaklelio displazija, 8 arba 12 savaičių buvo skiriama arba po 200 mg -epigallkatechin-3-galato (žaliojoje arbatoje aptinkamo flavonoido), arba po 200 mg poliE( žaliosios arbatos ištraukos) arba nieko neskiriama ( kontrolinė grupė). Maždaug 2/3 moterų, kurioms buvo skirti šie maisto papildai buvo nustatytas makšties tepinėlio rodiklių pagerėjimas, lyginant su kontroline grupe, kuriai buvo neskiriama nieko. Kontrolinėje grupėje buvo nustatytas pagerėjimas  tik 10%  moterų.

Vaistažolių preparatai

Ežiuolė
Kanadinė auksašaknė (Hydrastis canadensis)
Vaistinė svilarožė ( Althea officinalis)
Raudonasis miramedis
Kedenė (Usnea)
Usnea
Paprastoji kraujažolė (Acchilea millefolium)

Minėtos vaistažolės pasižymi priešvirusiniu poveikiu, taip pat skatina audinių gijimą. Dažniausiai šių vaistažolių preparatai skiriami vietiškai – kaip žvakutės. Klinikinių tyrimų, patvirtinančių šių vaistažolių efektyvumą gydant gimdos kaklelio displazijas atlikta nėra.

Dieta

Yra pastebėta, jog valgančios daug vaisių ir daržovių moterims gimdos kaklelio displazija nustatoma rečiau. Manoma, jog apsauginiu poveikiu pasižymi geltonos ir oranžinės spalvos daržovės- morkos, moliūgai, pomidorai.

Gyvenimo būdas

Tabakas

Nustatyta, jog gimdos kaklelio displazijos išsivystymo rizika didėja rūkant. Rūkymas taip pat skatina displazijos progresiją. Todėl bent jau dėl savo sveikatos vertėtų atsisakyti cigaretės arba venti tabako dūmų savo aplinkoje.

Seksualiniai įpročiai

Gimdos kaklelio pakitimai nustadomi dažniau kai lytiniai santykiai yra pradedami ankstyvame amžiuje arba dažnai keičiami lytiniai partneriai. Neturint pastovaus partnerio yra rekomenduojama naudoti barjerines apsisaugojimo priemones. Pastebėta, jog šių priemonių naudojimas mažina gimdos kaklelio pakitimų išsivystymo riziką.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *