Alkoholizmas

Alkoholizmas

Alkoholizmas yra lėtinis susirgimas, kuris išsivysto ilgą laiką piktnaudžiaujant alkoholiu ir pasireiškia patologiniu potraukiu alkoholiui ir psichine, o vėliau ir fizine priklausomybe. Yra laikoma, jog nuo 10 iki 15 procentų visų žmonių piktnaudžiauja arba yra priklausomi nuo alkoholio. Alkoholizmui taip pat yra būdingas ir genetinis komponentas – susirgti alkoholizmu didesnę riziką turi artimi alkoholikų giminaičiai- ypač jų sūnus.

Alkoholizmo simptomai ir požymiai

Psichinė priklausomybė nuo alkoholio
Fizinė priklausomybė nuo alkoholio
Abstinencijos sindromas
Interesų rato susiaurėjimas
Neigiamų pasekmių ignoravimas
Didėjanti organizmo tolerancija alkoholiui
Nesugebėjimas susivaldyti
Socialinių normų ir apribojimų nepaisymas
Stiprus noras vartoti alkoholį

Standartinis alkoholio vienetas

Vienas standartinis alkoholio vienetas (SAV) atitinka

 

250 ml alaus
25 ml  stiprių gėrimų
76 ml vyno

Šiai dienai laikoma, jog galima per dieną  išgerti ne daugiau kaip 1 SAV moterims ir 2 SAV vyrams.  Laikoma, kad per šventes neturi būti geriama  daugiau kaip 3-4 SAV.

Alkoholizmo priežastys

Pagrindinė ligos priežastis yra pats alkoholio vartojimas. Tačiau prie ligos vystymosi prisideda ir kiti faktoriai. Manoma, kad alkoholis aktyvina smegenų sritis, kurios yra atsakingos už malonumo jausmą ir taip išsekina galvos smegenų cheminių medžiagų atsargas. Ilgainiui tai sutrikdo medžiagų apykaitą ir galiausiai normalus organizmo funkcionavimas be alkoholio tampa neįmanomas. Svarbus ir paveldėjimas. Jau yra nustatyta, kad sergančių alkoholizmu giminių tarpe alkoholizmas yra dažnesnis 7 kartus. Svarbu ir asmenybės bei charakterio bruo-ai. Alkoholikams būdingas charakterio uždarumas, egocentrizmas, nekantrumas, pernelyg didelis pasitikėjimas savimi. Ši liga dažniau puola melancholikus ir cholerikus. Savo daro ir socialinė aplinka bei neigiami socialiniai faktoriai – nedarbas, neužtikrintumas savo ateitimi, prasta materialinė padėtis, taip pat tarpusavio santykių kultūra – ypač kai kai šeimoje girtaujama, nesirūpinama vaikais.

Ligos eiga

Alkoholizmo stadijos

I stadija

Keičiasi alkoholinio apsvaigimo pobūdis, geriant alkoholį yra mažiau išreikšta pakili nuotaika, pradeda  atsirasti elgesui grubumas, agresyvumas, padidėja dirglumas. Pamažu alkoholis tampa priemone, padedančia palaikyti gerą nuotaiką, užmiršti nemalonumus, atsipalaiduoti.. Nyksta įprastiniai interesai, pasigėrimas tampa vieninteliu tikslu, susigalvojama įvairių progų išgėrimams. Alkoholiu yra piktnaudžiaujama reguliariai, 2-3 kartus per savaitę. Ilgainiu didėjaorganizmo tolerancija alkoholiui ir apsvaigimui reikia 2-3 kartus didesnės alkoholio dozės nei anksčiau. Pradėję gerti, alkoholikai jau nebegali sustoti ir iš karto pasigeria iki sunkaus apgirtimo. Geriama nepaisant  joių neigiamų socialinių pasekmių, pvz.: kad sekančią dieną reikės eiti į darbą. Išnyksta vėmimo refleksas, gali būi trumpalaikiai atminties praradimai. Pirma alkoholizmo stadija išsivysto po 5-10 metų alkoholio vartojimo. Kai yra  piktybinė ligos eiga, tai pirmos stadijos požymiai galia atsirasti po 1-2 metų. Tokia ligos eiga labiau būdinga moterims, taip pat ir pagyvenusiems žmonėms bei  jaunimui, ypač paaugliams.

II stadija

Išgėrinėjama bet koia proga. Dažniausiai geriama dėl emocinių faktorių: pablogėjus nuotaikai, iš nuobodulio, susinervinus.  Alkoholis jau yra būtinas normaliai savijautai palaikyti. Alkoholio tolerancija pasiekia maksimumą ir suvartojamos alkoholio dozės 3-6 kartus viršija įprastines. Nutraukus ar smarkiai sumažinus alkoholio kiekį, vystosi abstinencijos sindromas. Pradedama piktnaudžiauti alkoholio surogatais. Taip pat atsiranda  įvairios somatinės komplikacijos.  Ši ligos stadija gali išsivystyti po 5 alkoholio vartojimo metų. 

III stadija

Išnyksta aukštosios emocijos, žmogus tampa nekritiškas sau ir kitiems. Jis tampa primityvus, abejingas artimiesiems, išnyksta sąžinės ir atsakomybės jausmai. Jis nustoja rūpintis savimi ir kitais.  Pakenkiamas intelektas, prarandama atmintis, sunkiais atvejais gali išsivystyti silpnaprotystė. Tolerancija alkoholiui vėl sumažėja. Jis apgirsta tuojaus pat.  Žmogus tampa nedarbingas, praranda šeimą, gyvena išlaikomas kitų. Atsiranda fizinių komplikacijų. Pamažu pradeda matytis  alkoholinės degradacijos požymiai. Ši stadija pasiekiama piktnaudžiaujant alkoholiu 5-15 metų.

Alkoholizmo komplikacijos

Virškinomo organai

Gastritai, ezofagitai, peptinės opos, alkoholinis kepenų pakenkimas – alkoholinis hepatitas, kepenų cirozė ir portinė hipertenzija. Mallory- Weiss sindromas-  įtrūksta stemplės gleivinė, gali prasidėti kraujavimas. Neretai atsiranda skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė. Dažniau sergama vėžiu. Vystosi kepenų uždegimai, pakenkiama kasa.

Širdinės komplikacijos

Alkoholinė kardiomiopatija, pirminė hipertenzija ( išgėrus daugiau kaip 3 gėrimus per dieną, kyla arterinis kraujospūdis),  širdies ritmo sutrikimai, dažnesni tampa insultai, padidėja staigios mirties tikimybė. Alkoholis toksiškai veikia širdies raumenį, dėl ko susilpnėja širdies geba susitraukti, ilgainiui ir pati  širdis išsiplečia.

Centrinės nervų sistemos pakenkimas

Vernikės ( Wernicke’s) encefalopatija – dažnai būna grįžtamo pobūdžio

Vystosi dėl tiamino deficito. Pasireiškia kaip nistagmas, ataksija, oftalmoplegija, sujaudinimo reiškiniai.

Korsakovo psichozė- pokyčiai jau nebegrįžtamo pobūdžio

Taip pat vystosi dėl tiamino deficito. Prarandama atmintis- stipriausiai pakenkiama trumpalaikė atmintis. Vystosi psichozės ir konfabuliacijos. Sutrinka dėmesys ir  atmintis, ilgainiui vystosi silpnaprotystė.

Ilgą laiką vartojant alkoholį ir staiga jį nutraukus vystosi baltoji karštinė.

Kvėpavimo sistema – plaučių uždegimai, aspiracija vėmalais

Mitybos sutrikimai – vystosi avitaminozės, mineralų trūkumo požymiai. Tiamino deficito požymiai- magnio trūkumas ir folatų trūkumas.

Periferinės neuropatijos – dėl tiamino deficito

Seksualiniai sutrikimai – seksualinė disfunkcija, impotencija, traukos praradimas.  Mažėja lytinis pajėgumas, moterims sutrinka menstruacinis ciklas.

Psichiatriniai susirgimai – depresija, nerimas, nemiga

Didėja onkologinių susirgimų rizika—stemplės, burnos, kepenų, plaučių

Traumos – dažnai krentama, smulkūs sužeidimai peštynėse, taip pat patenkama į autoavarijas.

Imuninė sistema – Pakenkiama imuninė sistema, piktnaudžiaujantys alkoholiu  tampa mažiau atsparūs infekciniams susirgimams.

Apsigimimai –  jeigu nėščia moteris vartoja alkoholį, galimas alkoholinis vaisiaus pažeidimas: sulėtėja vaisiaus augimas, formuojasi veido, kaulų, nervų sistemos anomalijos.

Diagnostikos principai

Skriningo tyrimai

Būtina išsiaiškinti paciento alkoholio vartojimo įpročius. Įtariant alkoholizmą pasirenkamas klausimynas.

a. CAGE  klausimynas

Bet kuris vienas teigiamas atsakymas reiškia piktnaudžiavimą alkoholiu.

C-  Cut down? – Ar teko mažinti? Ar kada nors norėjote sumažinti ar nutraukti alkoholio gėrimą?
A Annoyed? – Ar buvote suerzintas – ar kada nors jus suerzino pastaba, kad alkoholio vartojate pernelyg daug?
G- Guilty? – Ar jaučiatės kaltas? Ar kada nors jautėtės kaltas, kad geriate?
E- Eye-opener?- Pachmielas – Ar kada nors ryte gėrėte alkoholį? 

 MAST (Michigan Alcoholism Screening Test) klausimynas

Tai 25 klausimų klausimynas, skirtas alkoholizmo diagnostikai.

Laboratoriniai tyrimai– pilnas kraujo vaizdas, kepenų funkcijos tyrimai, AST/ALT santykis, lipidų kiekis kraujuje, trigliceridai, šlapimo rūgšties kiekis, kalcio kiekis, tiaminas,  testosteronas

Alkoholizmui būdingi šie kraujo tyrimų pokyčiai

Anemija –Būdingiausia makrocitinė anemija- vystosi dėl folatų deficito. Mikrocitinė anemija gali vystytis dėl lėtinio nukraujavimo

Kepenų funkcijos tyrimai – didėja GGT kiekis. AST/ALT santykis yra 2:1

Lipidų kiekis – didėja trigliceridų kiekis kraujuje. Nustatyta, jog net vartojant po 1-2 gėrimus per dieną didėja didelio tankio lipoproteinų kiekis. Tačiau taip pat didėja ir trigliceridų kiekis.

Kita– Hiperurikemija, hipokalcemija, tiamino deficitas ir testosterono sumažėjimas.

Gydymo principai

Alkoholizmas yra lėtinė, labai klastinga ir linkusi kartotis liga. Visiškai pasveikti nuo alkoholizmo negalima- tai yra priklausomybė, dėl to  blaivybės būtina laikytis visą gyvenimą. Šiai dienai laikoma jog Anoniminiai alkoholikai- Alcoholics Anonymous (AA) –  yra pati veiksmingiausia gydomoji programa.  Tai psichologinės pagalbos programa, kurioje taikoma individuali psichoterapija. Siekiama pirmiausia  susidoroti su psichologiniais ir gyvenimo sunkumais, kurie atsirado dėl girtavimo. Taip pat taikomos  relaksacinės technikos. Padedama keisti gyvenimo būdą, taikoma veikia grupinė psichoterapija – grupėje pacientui sunkiau neigti savo ligą ar ją pateisinti. Kitų, negeriančių grupės narių, pavyzdys tikrai įkvepia vilties. Efektyvios anoniminių alkoholikų draugijos, kuriose nariai dalijasi savo patirtimi, sprendžia problemas, padeda kitiems išsigydyti nuo alkoholizmo. Dirbama paprastai pagal 12 žingsnių programą. Naujokui yra paskiriamas globėjas (asmuo, kuris jau ilgą laiką besilaiko  blaivybės). Šeimos psichoterapijos metu yra bendraujama su visa šeima ir sutuoktiniais. Namiškiams yra būtina „išsiugdyti nepriklausomybę nuo ligonio”.

Medikamentinio gydymo principai

Medikamentinis gydymas paprastai skiriamas abstinencijos reiškiniams šalinti ir patologiniam potraukiui slopinti.

 Disulfiramas (Antabuse)

Vaistas yra skiriamas blaivybei palaikyti, vartojant drauge su alkoholiu,  po kelių minučių atsiranda nemalonūs jutimai: galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, širdies plakimas, dusulys. Šie nemalonūs reiškiniai gali trukti iki 90 minučių. Jeigu toliau vartojamas alkoholis- atsiranda pykinimas, vėmimas ir stiprūs galvos skausmai. Paprastai disulfiramas skiriamas tik trumpam laikui. Būtina pakartotinė ligonio apžiūra ir sekimas. Galima naudoti ir  prailginto veikimo  vaisto formą (esperalų) – jis implantuojamas po oda.

Naltrexone (Trexan)

Pastebėta, jog šis vaistas didina abstinencijos laiką. Slopina potraukį alkoholiui.

Alkoholio nutraukimas gydomas benzodiazepinais. Geresni rezultatai pasiekiami skiriant ilgo veikimo benzodiazepinus- diazepamą.

Taip pat turi  būti koreguojamas skyčių kiekis, papildomai skiriami vitaminai, ypač tiaminas ir folatai.

Ūmus alkoholio nutraukimas

Klinikai būdinga tachikardija, padidėjęs prakaitavimas, nerimas ir haliucinacija. Teikiant skubią pagalbą būtina užkirsti kelią baltajai karštinei. Baltoji karštinė yra skubios medicininės pagalbos reikalaujanti būklė. Mirtingumas nuo jos gali siekti iki  20%. Baltoji karštinė ištinka iki  5% visų alkoholio nutraukimo atvejų. Būklė vystosi po ilgalaikio gėrimo- vienos savaitės bėgyje. Dažniausiai išsivysto 2-4 dieną staiga nutraukus alkoholio vartojimą. Būdingos taktilinės haliucinacijos, regos haliucinacijos, sujaudinimo reiškiniai, padidėjęs prakaitavimas, tachikardija ir AKS padidėjimas. Rizikos faktoriai- pankreatitas, hepatitas ar kiti gretutiniai susirgimai. Baltoji karštinė sveikų asmenų tarpe pasitaiko nedažnai. Gydymui pirmiausia yra skiriami benzodiazepinai. Būtina valgyti padidinto kaloringumo ir daug angliavandenių turinį maistą, taip pat skirti vitaminus. Geriausias gydymo būdas- profilaktika, tai yra negerti

Alkoholizmo profilaktika

Svarbu išmokti atpažinti pirmuosius ligos požymius ir  laiku pasiūlyti pagalbą. Didelę reikšmę  turi  aplinkinių požiūris, visuomenės švietimas, informacija žiniasklaidos priemonėse, auklėjimas šeimoje. Negalima leisti gerti paaugliams. Kuo anksčiau pradedamas vartoti alkoholis, tuo yra didesnė piktnaudžiavimo alkoholiu tikimybė.

Liaudiškos priemonės nuo alkoholizmo

Nuo alkoholizmo gydo pelyno ir širdažolės užpilas, taip pat avižų nuoviras.

Jei norite mesti rūkyti, pakramtykite šviežios ar džiovintos ajero šaknies. Jeigu norite cigaretės – vietoj jos paskalaukite gerklę ajero šakniavaisio ir pipirmėtės (2:1) antpilu. 1 valgomąjį šaukštą mišinio termose užplikykite stikline verdančio vandens, po poros valandų perkoškite.

Parengta naudojantis J.Vasiliausko knyga „Gamtos vaistinė“.

Naudingos nuorodos

Forumas – Būk blaivus

Blaivus

Blaivus.lt

Blaivus- gydytojo Verygos puslapis

Varom

Jeigu tau buvo naudingas šis straipsnis- būtinai pasidalink juo su tais, kam jis gali būti naudingas. Taip pat palik čia kovojantiems su šia bėda naudingą  nuorodą, jeigu tokią radai. Būk sveikas ir būk blaivus. Tavęs reikia tave labai  mylintiems žmonėms.

Daugiau skaitykite

  • Ryklės uždegimas Ryklės gleivinės uždegimas dažniausiai paliečia ne tik rylės gleivinę, bet ir […]
  • Centrinės kilmės necukrinis diabetas Yra antidiuretinio hormono deficitas ( argino vazopresino) Klinikai […]
  • Šlapimo nelaikymas Šlapimo nelaikymas ( arb kitaip dar vadinama inkontinencija) yra tokia būklė, […]
  • Gerybinis prostatos išvešėjimas Gerybinis prostatos išvešėjimas arba prostatos hiperplazija yra […]
  • Orchitas Orchitas yra sėklidės uždegimas. Tačiau jis retai būna vienas, dažniausiai […]
  • Ooforitas Ooforitas( iš graikų kalbos žodžio ōophoron — kiaušidė) yra moters kiaušidės […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *