Kanadinė cūga

Kanadinė cūga ir jos gydomosios savybės

Augalas – Kanadinė cūga

Lotyniškas pavadinimas – Tsuga canadensis

Sinonimai –Canada Hemlock, Eastern Hemlock, Canada Pitch, Canadian Hemlock, Corteza de Pino, Eastern Hemlock, Hemlock Bark, Hemlock Gum, Hemlock Spruce, Hemlocktanne, Pruche du Canada, Pruche de l’Est, Tsuga, Tsuga du Canada, Tsuga canadensis, Tuya del Canadá.

Šeima – Pušinių (Pinaceae)

Augalo aprašymas

Kanadinė cūga ir visžalis spygliuotis medis išaugantis iki 30 metrų aukščio. Cūgos tėvynė- Šiaurės Amerika. Tai ilgaamžis medis, išgyvenantis iki 600 metų amžiaus. Senas cūgos medi gali būti 100 cm skersmens, lajos skersmuo iki 3.5 metrų.  Cūgos  karūna plati, tanki ir konusinė. Jos šakos ilgos yra lanksčios  ir išsidėsčiusios horizontaliai, yra šiek tiek nusvirę. Jų spygliukai minkšti, neduria, labai maloniai kvepia. Yra plokšti, dailiai nusmailėję, buku galiuku ir plačia apačia.

Moteriški šio  medžio kankorėžiai yra maži, ovaliniai ir aštrūs, buka viršūnėle, rudai violetinės spalvos. Jie išsilaiko  ant medžio iki sekančioų metų pavasario. Cūgos medžio žievė yra  pilkai raudonai ruda, sueižėjusi ir išvagota gilių raukšlių.

Cūgos mėgsta šviesą, tačiau gali augti ir daliniame pavėsyje arba pavėsyje. Dirvožemiui jos nereiklios, tačiau mėgsta drėgną dirvožemį. Cūgos  gali augti ir pelkėtose vietose, tačiau sunkiai pakelia šalčius.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojama cūgos medžio žievė. Žievė yra lupama tik iš senų medžių. Ji yra lupama visus metus. Iš cūgos  spyglių, kankorėžių ir šviežių ūglių yra distiliuojamas eterinis aliejus, kuris yra naudojamas kvepalų gamyboje ir aromaterapijoje. Kanadinės cūgos eterinis aliejus yra skaidrus ir pasižymi išskirtiniu, maloniu, gaiviu, saldžiu spygliuočių ir vaisių kvapu.

Veikliosios medžiagos

Cūgos medžio žievėje aptikta eterinių aliejų  (alfa-pineno, bornil acetato ir kadineno), taip pat daug rauginių medžiagų- taninų (iki 10–14%0), bei dervų. 

Pagrindinė kanadinės cūgos eterinių aliejų medžiaga yra bornilo acetatas. Tačiau jame yra ir monoterpenų – kamfeno, α-pineno, limoneno, mirceno, borneolio, taip pat ir maloniai kvepiančių seskviterpenų – muroleno, kariofileno, humuleno.

Naudojimas medicinoje

Tradicinėje Kanados indėnų medicinoje kanadinių cūgų spyglių,  bei jų šakelių nuoviras ir iš jų paruoštas tirštas sirupas  yra naudojamas tvarsčiams ir tepalams. Jie taip pat dedami ant skaudančių sąnario. Sugrūsti cūgos spygliai yra dedami ant negyjančių, pūliuojančių žaizdų. Vidinės žievės ištrauka veikia sutraukiančiai ir antiseptiškai. Ji  yra  geriama nuo peršalimo ir kosulio.Jos nuovirai taip pat yra naudojami odos priežiūrai- šerpetojančios ir egezemos pažeistos odos plovimams, taip pat žaizdoms gydyti. Cūgos nuoviru galima skalauti makštį sergant kandidoze, taip pat esant gimdos iškritimui. Juo galima skalauti skaudančią geklę.  Iš cūgų šakelių yra verdama gydomoji arbata, sudžiovinti spygliai dedami į kitas arbatas kvapui ir skoniui pagerinti. Iš augalo žievės taip pat yra daromas specialus gėrimas.  Juo gydomi viduriavimai, žarnų uždegimai – kolitas, divertikulitas, bei šlapimo pūslės uždegimas. Pirtyje garinant cūgų šakeles, išsiskyręs aliejus  skatina prakaitavimą ir mažina tinimus.

Kolonistai apie kanadinės cūgos gydomąsias savybes sužinojo tik 1535 metais. Keliautojas ir tyrinėtojas Jacques Cartier XVI amžiuje tyrinėjo Šv. Lauryno upės krantus. Jis ir jo komanda susirgę skorbutu, kurį išsigydė gerdami cūgos žievės nuovirą.

Eterinio cūgos aliejaus panaudojimas

Cūgų aromatinis aliejus tinka inhaliacijoms- ypač peršalus, sloguojant ir sunkiai atsikosėjant. Taip pat gali padėti kaip raminantis kvapas patyrus stresą, įtampą, psichologinį nuovargį. Cūgos aliejaus kvapas yra raminantis, malonus ir  tinka patalpų orui gryninti bei taurinti. Šį aliejų galima naudoti pirtyje ir saunoje. Pasak vietinių indėnų, šis aliejus  skatina prakaitavimą ir mažina tinimus. Odos priežiūrai cūgų aliejų galima pasitelkti esant venų varikozei ar kapiliarų išsiplėtimams.

Yra laikoma, jog cūgų aliejus skystina gleives, palengvina atsikosėjimą, skatina imuninės sistemos veiklą, naikina mikrobus, sutraukia kraujagysles ir kapiliarus. Taip pat pasižymi raminančiu poveikiu.

Cūgos aliejaus kvapas suteikia ramybes, saugumo ir pasitikėjimo savimi. Teigiama, kad šis kvapas gelbėja  virsmų metu, išsklaido baimę (ypač mirties baimę),  ir gali padėti  susikaupti prieš žengiant svarbų žingsnį. Teigiama, kad cūgos aromatinis aliejus pasižymi visus lygmenis harmonizuojančiu poveikiu, juo kvėpintis tinka siekiant palaikyti vidinę švarą.

Pašalinis cūgos  poveikis

Cūgos žievės ištrauka gali skatinti šlapimo išskyrimą. Laikoma, jog vartojant įprastinėmis dozėmis cūgos aliejus ir žievė pašalinių poveikių neturi.

Cūgos sąveika su kitais vaistais

Cūgos preparatai nevartotini kartu su ličio preparatais.

Cūgos preparatai taip pat turėtų būti vartojami tik praėjus pusvalandžiui po kitų vaistų gėrimo. Jų sudėtyje yra daug sutraukiančių medžiagų- taninų, kurie gali sutrikdyti vaistinių medžiagų įsiurbimą.

Kad cūgos  preparatų vartoti negalima

Laikoma, jog cūga įprastinėmis dozėmis yra saugi vartojimui. Tačiau nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims jos vartoti nerekomenduojama, nes augalas mažai ištyrinėtas.

Daugiau skaitykite

  • Regelio sarsaparilis – Regelio sarsaparilis, Vaistinis sarsaparilis – Smilax ornata; Smilax […]
  • Paprastoji rykštenė – Paprastoji rykštenė – Solidago virgaurea – Aaron's Rod, Baguette […]
  • Svilarožė vaistinė – Svilarožė vaistinė – Althaea officinalis – Vaistinė svilarožė, vaistinė […]
  • Gyslotis plačialapis – Gyslotis plačialapis – Plantaginis folium, Folium Plantaginis, […]
  • Pataisas šarkakojis – Pataisas šarkakojis – Lycopodium clavatum – Club moss, Licopodio, […]
  • Kanadinė sangvinarija – Kanadinė sangvinarija – Sanguinaria canadensis –  Kraujuojanti šaknis, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *