Slyvinis gvazdikmedis

Slyvinis gvazdikmedis ir jo gydomosios savybės

Augalas – Slyvinis gvazdikmedis

Lotyniškas pavadinimas – Syzygium cumini

Sinonimai –  Jambun, Jambolan, Jambul Seed, Badijamun, Black Plum, Duhat, Eugenia cumini, Eugenia cyanocarpa, Eugenia jambolana, Indian Blackberry, Jaman, Jamba, Jambol Tree, Jambolan, Jambolan Plum, Jambulon plum, Jambolao, Jambool, Jambose, Jambosier, Jambu, Jambul, Jamelongue, Jamelonguier, Jamum, Java Plum, Jumbul, Jambula,  Kavika Ni India, Mahajambu, Mesegerak, Phadena, Plum, Prune de Java, Rajajambu, Rose Apple, Syxygii Cumini Cortex, Syzygium cumini, Syzygium jambolanum, Syzygium jambos

Šeima –  Mirtinių  (Myrtaceae)

Augalo aprašymas

Slyvinis gvazdikmedis yra amžinai žaliuojantis lapuotis medis, užaugantis iki 10 metrų aukščio. Jo lapai yra lancetiški. Žydi gvazdikmedis geltonai žalsvos spalvos žiedais. Vaisius- juodos spalvos uoga. Augalas stipriai kvepiantis, medingas. Paplitęs Azijoje, Indijoje, Šri Lankoje, Australijoje ir tropiniuose Afrikos miškuose. Šiuo metu auginamas komerciniais tikslais. Augalas lepus, jam reikia derlingo dirvožemio ir daug saulės. Maistui ir gydymui yra vartojami gvazdikmedžio vaisiai ir sėklos, kurie yra renkami sunokę. Sunokę vaisiai skoniu ir kvapu primena abrikosus. Yra valgomi ir konservuojami.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojami švieži ir džiovinti augalo vaisiai bei jo sėklos, bei lapų arbata.

Veikliosios medžiagos

Slyvinio gvazdikmedžio vaisiuose yra rasta triterpenų, antocianinų, flavonoidų ir eterinių aliejų. Gvazdikmedžio sėklose yra galinės rūgšties, elaginės rūgšties, korilagino, 3,6-hexahydroxydiphenoyl-glucose, 3-galoil- gliukozės ir kvercetino.

Naudojimas medicinoje

Gvazdikmedžio vaisiai ir sėklos veikia tonizuojančiai, sutraukiančiai ir skatina virškinimą. Ajurvedoje slyvinis gvazdikmedis naudojamas cukraligės profilaktikai ir gydymui. Šis gvazdikmedžio poveikis jau yra pagrįstas moksliniais tyrinėjimais. Manoma, jog jis gali būti naudingas esant blogai diabeto kontrolei, nes cukraus kiekį kraujuje gali sumažinti net iki 30%. Neretai teigiama, jog gvazdikmedžio sėklos taip pat mažina arterinį kraujospūdį ir veikia priešuždegimiškai. Priešuždegiminis jo poveikis buvo stebėtas tiriant laboratorinius gyvūnus. Tačiau taip pat pastebėta, jog slyvinio gvazdikmedžio sėklų ištrauka veikia slopinančiai, mažina kūno temperatūrą ir šalina amfetamino toksinį poveikį.

Slyvinio gvazdikmedžio eterinis aliejus veikia antibakteriškai.

Tradiciškai gvazdikmedžiai vartojami esant padažnėjusiam šlapinimuisi, burnos gleivinių , viduriavimo, skrandžio skausmų, dizenterijos gydymui. Tačiau klinikinėje praktikoje šiuo metu vakarų kraštuose nenaudojamas.

Išleidimo formos

Dažniausiai naudojama gvazdikmedžio lapų arba sėklų arbata, taip pat žievės ekstraktai. Brazilijoje ši arbata yra geriama cukraus kiekiui krauyjyje sumažinti.

Dozavimas

Augalas mažai ištyrinėtas, dozavimas neaiškus.

Pašalinis slyvinio gvazdikmedžio poveikis

Slyvinio gvazdikmedžio ištraukos mažina cukraus kiekį kraujuje.

Slyvinio gvazdikmedžio ištraukos gali paskatinti koordinacijos sutrikimų atsiradimą ir elgesio pakitimus.

Slyvinio gvazdikmedžio sąveika su kitais vaistais
  • Slyvinio gvazdikmedžio preparatai gali sąveikauti su cukraus kiekį reguliuojančiais preparatais. Nevartotini kartu.
  • Slyvinio gvazdikmedžio prepratai sąveikauja su CNS slopinančiais preparatais ir stiprina jų poveikį.
Kada slyvinio gvazdikmedžio preparatų vartoti negalima
  • Slyvinio gvazdikmedžio negalima vartoti nėščioms ir maitinančioms motinoms bei mažiems vaikams.
  • Slyvinis gvazdikmedis nevartojamas esant alergijai mirtinių šeimos augalams.
  • Slyvinis gvazdikmedis nevartotinas kartu su CNS veikiančiais preparatais.
  • Vartojant slyvinio gvazdikmedžio preparatus yra būtina sekti glikemiją ir arterinį kraujospūdį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *