Smailalapė unkarija

Smailalapė unkarija ir jos gydomosios savybės

Augalas – Smailalapė unkarija

Lotyniškas pavadinimas – Uncaria rhynchophylla

Sinonimai – Uncariae uncis cum ramulus, Choto-ko, Choto-san, pulvis uncariae, Diao-teng-san, Gou-teng, fish hook vine

Šeima – Raudinių (Rubiaceae)

Augalo aprašymas

Smailalapė unkarija yra Kinijoje auganti liana, kurios ilgis siekia iki 10 metrų. Jos lapai pražanginiai, priešiniai. Lianos stiebas dygliuotas.Žydi į žiedynus sutelktais žiedais. Vaistams auginama Kinijos pietinėse provincijose. Vaistų gamybai yra renkami lianų stiebai ir dygliai. Smailalpės unkarijos kinų medicinai pažįstamos nuo gilios senovės. Jos minimos jau 500 metų prieš mūsų amžių parašytuose kinų medicinos traktatuose. Augalas nėra tas pats kaip katės nagas (Uncaria tomentosa ) ir jo poveikis yra šiek tiek skirtingas. Jų maišyti nereikėtų, nors neretai šis augalas taip pat vadinamas katės nagu.

Naudojamos augalo dalys

Vaistų gamybai renkami lianų stiebai ir dygliai. Kurie yra ruošiami vėlų rudenį ir žiemą. Vaistams renkami tik jauni stiebai ir dygliai. Tikima, kad kuo daugiau yra dyglių, tuo augalo poveikis bus stipresnis.

Veikliosios medžiagos

Smailalapėje unkarijoje yra indolo alkaloodų, flavonoidų, triterpenoidų ir polisacharidų. Pagrindinė veiklioji medžiaga yra alkaloidas rinkofilinas, taip pat katechinas ir epikatechinas.

Naudojimas medicinoje

Smailalapė unkarija veikia raminančiai ir malšina spazmus. Tradiciškai naudojama traukulių, tremorų, spazmų malšinimui, taip pat skaudant galvai ir esant galvos skausmams, atminčiai gerinti ir padidėjus arteriniam kraujospūdžiui. Ja tradiciškai gydomi vaikų traukuliai. Tradicinėje Kinų Medicinoje ji naudojama kai ,,reikia gesinti vidinę ugnį ir sustabdyti drebulį.“. Kinijoje ji taip pat naudojama kai reikia sumažinti arterinį kraujospūdį ir kai  ,,kepenyse yra pernelyg daug ugnies“. Tradicinėje Japonų (Kampo) medicinoje ji yra naudojama senatvinės  demencijos gydymui- ypač  kai reikia raminti sujaudinimą. Jos yra demencijai gydyti skirto preparato  Yokukansan sudėtyje.

Šiuolaikiniai kinų mokslininkų tyrinėjimai su laboratoriniais gyvūnais patvirtino, jog smailalapės unkarijos preparatai mažina arterinį kraujospūdį, ir  veikia raminančiai. Tačiau rimtų mokslinių tyrinėjimų šiai dienai atlikta nėra.

Smailalapės unkarijos vartojimo formos

Iš džiovintos vaistinės medžiagos gaminamos vandeninės ištraukos.

Pašalinis smailalapės unkarijos poveikis

Augalas mažai ištyrinėtas, duomenų nėra.

Smailalapės unkarijos sąveika su kitais vaistais

Rinkofilinas veikia kalcio kanalėlius. Sveiko proto balsas teigtų, jog kartu su kalcio kanalėlių blokatoriais nevartotinas.

Išleidimo formos

Kinų ir japonų tradicinės medicinos preparatas. Vartotinas tik patyrusio šios srities specialisto priežiūroje.

Kada smailalapės unkarijos preparatų vartoti negalima

Nevartotinas be specialisto paskyrimo.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *