Vakarinė tuja

Vakarinė tuja ir jos gydomosios savybės

AugalasVakarinė tuja

Lotyniškas pavadinimas – Thuja occidentalis

Sinonimai – baltasis šiaurinis kedras, amerikietiškas gyvenimo medis, gyvenimo medis, American Arborvitae, Arborvitae, Cedar Leaf Oil, Cèdre, Cèdre Blanc, Cèdre Blanc de l’Est, Cèdre Blanc du Nord, Cèdre Commun, Eastern Arborvitae, Eastern White Cedar, Hackmatack, Huile de Feuilles de Cèdre, Northern White Cedar, Swamp Cedar, Thuga, Thuja, Thuja occidentalis, Thuya, Thuya du Canada, Thuya d’Occident, Tree of Life, White Cedar, Abendländischer Lebensbaum

Šeima – Kiparisinių (Cupressaceae)

Augalo aprašymas

Vakarinė tuja yra visžalis kūgiškas medis, užaugantis iki 20 metrų aukščio. Ji gali turėti net kelis kamienus. Tujos žievė yra supleišėjusi, raudonai rudos spalvos. Tujos šakos yra labai tankios, gan trumpos, tiesiasi horizontaliai, o ant jų yra pražangiai išsidėsčiusios plokščios šakelės. Jos lapeliai yra žvynelių formos, šiek tiek blizgančia tamsiai žalia viršutine ir matine šviesiai žalia apatine puse. Žiemą žvyneliai paruoduoja. Tujos kankorėžiai nedideli – siekia 0,8-1,2 cm ,  sudaryti iš 8-10 žvynelių.  Sėklos yra smulkios (3 mm ilgio) sparnuotos, plokščios sėklos. Jos prinoksta rugsėjo mėnesį. Patrintos tujos šakelės ir  jos kankorėžiai maloniai kvepia. Natūraliai tujos auga Šiaurės Amerikoje ir Kanadoje. Tujos yra nereiklios dirvožemiui, tačiau mėgsta drėgnus ir pelkėtus dirvožemius. Europoje paplito kaip dekoratyvins augalas.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra naudojami tujos lapai, kurie yra renkami vasaros metu.

Veikliosios medžiagos

Tujos lapuose aptika daug eterinių aliejų, iš kurių svarbiausias yra tujonas ( jo gali būti iki 60%). Aptikta juose ir kumarinų, flavonoidų ( jų tarpe ir procianidino), taip pat taninų ir polisacharidų. Kai kurios vakarinės tujos veikliosios medžiagos turi priešvėžinį poveikį, taip pat jose yra aptikta aktyvių augalinių imunostimuliatorių, veiksmingų prieš grybelius ir turinčių antibiotinį poveikį. Eterinis tujos aliejus taip pat turi antibakterinių savybių.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai Šiaurės Amerikos indėnai tujos lapais gydė karščiavimus, galvos skausmus, rankų tinimus ir sąnarių skausmu. Tujos lapai  buvo smilkomi siekiant atbaidyti piktąsias dvasias. XIX amžiuje Europoje tuja buvo naudojama bronchitų, sąnarių skausmų ir gimdos vėžio gydymui. Taip pat ja buvo gydomas karščiavimas po vakcinacijos.

Šiandienai medicinoje tuja naudojama dėl savo priešvirusinio poveikio. Neretai ji pasitelkiama karpų ir polipų gydymui. Kartais jos preparatai pasitelkiami gimdos vėžio gydymui.

Tuja taip pat skatina atsikosėjimą ir gali palengvinti kosulį ir peršalimo ligų eigą. Tujos skatina kraujavimą iš gimdos, kartais naudojamos mėnesinėms paskatinti, tačiau esant rimtiems mėnesinių skausmams jų skirti paprastai nerekomenduojama.

Tujos veikliosios medžiagos skatina diurezę ir gali būti pasitelkiamos cistitų gydymui. Tujos gali būti naudingos esant sąnarių skausmams, taip pat esant naktiniam vaikų šlapimo nelaikymui. Išoriškai tujomis gali būti gydomi raumenų ir sąnarių skausmai, taip pat sąnarių sustingimas.

Tuja yra labai mėgiama priemonė karpoms naikinti. Taip pat yra homeopatiniai vaistai iš šviežių tujų ūglių, kurie yra vartojami esant lėtiniam plaukų folikulų uždegimui (sikozei), karpoms, taip pat ir kaip priešreumatinė priemonė bei otorinolaringologijoje.

Vakarinės tujos vartojimo formos

Tujos preparatai gali būti išleidžiami kaip  tinktūros, nuovirų, tepalų pavidalu. Jie gali būti vartojami savarankišai ir  taip ir kombinuojant su kitais augaliniais preparatais.

Pašalinis vakarinės tujos poveikis

Tujos augalo preparatai yra toksiški. Manoma, jog vartojant nedidėlėmis dozėmis, tujos nėra labai pavojingos.

Kokia tujos preparatų dozė yra toksiškai šiai dienai pilnai nėra išsiaiškinta.

Vartojant didelėmis dozėmis tujos preparatus gali išsivystyti bendras silpnumas, pykinimas ir vėmimas, skausmingas viduriavimas, astma, traukuliai ir net mirtis.

Pagrindinė tujų veiklioji medžiaga yra tujonas, kuris yra labai nuodingas. Tujonas mažina arterinį kraujospūdį, gali sukelti traukulius, išprovokuoti astmos priepuolį ir mirtį.

Tujos preparatai skatina kraujavimą ir gali sukelti persileidimą. Didelis kiekis eterinio tujos aliejaus sukelia inkstų sudirginimo reiškinius,  ir kraujo antplūdį šlapimo takuose ir lytiniuose organuose

Tujos preparatai skatina imuninės sistemos aktyvumą, todėl gali pabloginti sergančiųjų išsėtine skleroze, reumatodiniu artritu ir sistemine raudonąja vilklige būklę.

Kada tujos  preparatų vartoti negalima

Tujos preparatai negali būti vartojami be gydytojo nurodymo.

Tujos preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios krūtimi moterys bei maži vaikai.

Daugiau skaitykite

  • Tuopa kvapioji – Tuopa kvapioji – Populus suaveolens – topolis, kvapusis topolis, […]
  • Liepa mažalapė –  mažalapė liepa –Tilia cordata i –liepša, leipa, leipamedė, Tilia […]
  • Eukaliptas apsritalapis – Eukaliptas apsritalapis – Eucalyptus globulus – Rutulinis […]
  • Kaštonas paprastasis – Kaštonas paprastasis – Aesculus hippocastanum – Horse Chestnut, Aescin, […]
  • Blindė – Blindė –Salix caprea L. – gluosnis blindė, blendis, pūpelis, […]
  • Balamedis penkialapis – Penkiametis balamedis – Tabebuia impetiginosa – Skruzdžių medis, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *