Stoginė šilropė

Stoginė šilropė ir jos gydomosios savybės

Augalas – Stoginė šilropė

Lotyniškas pavadinimas –Sempervivum tectorum

Sinonimai – Stoginė perkūnropė, Common Houseleek, vok. Dach-Hauswuwurz, hen-and-chickens

Šeima –Storlapinių (Crassulaceae)

Augalo aprašymas

Stoginė perkūnropė yra žemaūgis sukulentinis augals, išaugantis iki10-  20 cm aukščio. Jos lapai išsidėstę rozetėmis. Žydi perkūnropės varpelio formos raudonos spalvos žiedais, išsidėsčiusiais ant stiebelio. Augdamos perkūnropės sudaro gyvą kilimą. Jos nereiklios dirvai, gerai auga smėlėtame dirvožemyje. Mėgsta sausas  ir saulėtas vietas. Lietuvoje auginamos darželiuose ir kapinėse.

Perkūnropės į Lietuvą atkeliavo iš Pietų Europos. Tačiau jos yra išplitusios visoje Šiaurės Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Vakarų Azijoje. Tai mėgstamas dekoratyvinis alpinariumų ir darželių augalas. Jos kaupia drėgmę ir gali sudaryti gyvą užtvarą ugniai ir neleisti gaisrui išplisti.  Legenda byloja, kad garsus Frankų karalius Karolis viduramžiais liepęs auginti perkūnropes ant namų stogų, kad jos atbaidytų gaisrus. Tikima, jog perkūnropės saugo namus nuo žaibų, piktų kėslų, prakeiksmų ir kitokių nelaimių.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojami perkūnropių lapai, kurie yra renkami visą vasarą.

Veikliosios medžiagos

Perkūnropių lapuose yra daug gleivinių medžiagų, taip pat polifenolių bei rauginių medžiagų.  Visos šios medžiagos drėkina ir ramina odą.

Naudojimas medicinoje

Nuo senovės perkūnropės lapų sultys buvo vertinamos dėl savo šaldančių ir sutraukiančių savybių. Jomis gydyti odos pažeidimai- nudegimai, žaizdos, pūliniai, votys ir nuospaudos. Perkūnropės gleivės minkština bei stangrina odą. Tradiciškai perkūnropės lapai buvo kramtomi nuraminti dantų skausmams arba uostomi jeigu iš nosies bėgdavo kraujas. Perkūnropės vartoti vidun nerekomenduojama, nes didelės jos dozės gali sukelti vėmimą. Šiai dienai perkūnropės preparatai naudojami tik išoriškai.

 

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *