Arabinė akacija

Arabinė akacija ir jos gydomosios savybės

Augalas – Arabinė akacija

Lotyniškas pavadinimas –Acacia nilotica, L.

Sinonimai – acacia arabica, babul, Acacia arabica, Acacia senegal, Acacia verek, Arbre à Gomme Arabique, Bum Senegal, Bomme Arabique, Bomme de Senegal, Bummae Momosae, Goma Arábiga, Gomme Acacia, Gomme Arabique, Gomme d’Acacia, Gomme Sénégal, Gommier Blanc, Gum Acacia, Gum Arabic, Khadir, Kher, Kumatia, Mimosa senegal, Senegalia senegal, Акация нильская

Šeima –Pupiniai-  (Fabaceae)

Augalo aprašymas

Arabinė akacija yra Afrikoje augantis lapuotis medis, išaugantis iki 20 m aukščio. Jos žievė kieta, rudos spalvos. Akacijos lapai plunksniški. Žydi arabinė akacija ryškiai geltonais žiedais. Vaisiai – 15 cm ilgio ankštys.

Arabinės akacijos natūralios augimvietės yra Šiaurės Afrikos kraštai. Ši akacija yra aptinkama Alžyre, Angilijoje, Australijoje, Bahamuose, Benine, Bisau Gvinėjoje, Botsvanoje, Burkina Fase, Čade, Dramblio Kaulo Krante, Egipte, Ekvadore, Etiopijoje, Filipinuose, Ganoje, Gvinėjoje, Indijoje, Indonezijoje, Ispanijoje, Jamaikoje, JAV Mergelių salose, Jemene, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kamerūne, Kenijoje, Kinijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Kuboje, Libane, Madagaskare, Malavyje, Malyje, Mauritanijoje, Mozambike, Namibijoje, Naujoje Kaledonijoje, Nigerijoje, Nigeryje, Omane, Pakistane, Pietų Afrikos Respublikoje, Senegale, Sent Kitse ir Nevyje, Somalyje, Sudane, Tanzanijoje, Toge, Ugandoje, Vokietijoje, Zambijoje, Zimbabvėje, Žaliajame Kyšulyje. Augalas taip pat auginamas Egipte ir Indijoje.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojama arabinės akacijos žievė. Senovės Egipte arabinės akacijos mediena buvo naudojama ūkio reikmėms- iš jos buvo gaminami ratai, baldai ir įrankiai. Akacijos ankštys, žiedai ir lapai tradiciškai yra naudojami kirminų varymui, taip pat viduriavimų gydymui bei žaizdų gydymui. Arabinės akacijos ištrauka taip pat naudojama atsikosėjimui krauju stabdyti.

Veikliosios medžiagos

Arabinės akacijos žievėje yra rauginių medžiagų , taninų. Jų yra gana daug 12–20%. Taip pat yra aptinkama gleivių ir flavonoidų.

Naudojimas medicinoje

Šiuolaikinėje medicinoje yra vertinamos stipriai sutraukiančios arabinės akacijos savybės. Šioje akacijoje esančios veikliosios medžiagos sutraukia gleivines ir veikia panašiai kaip ąžuolo žievė ar hamamelis. Iš arabinės akacijos yra gaminami žaizdų gijimą skatinantys tepalai,jos naudojamos kraujojančių dantenų gydymui, skaudančiai gerklei skalauti, taip pat akių praplovimams, šlapiuojančioms egzemoms bei makšties praplovimams gydyti. Akacijos preparatai taip pat naudojami viduriavimų stabdymui.
1993 metais atlikti klinikiniai tyrimai patvirtino, jog šios akacijos preparatai gali būti naudingi gydant periodonto infekcijas.

Arabinės akacijos dervos taip pat skatina insulino išskyrimą ir mažina cukraus kiekį kraujuje.

Giminingos šiai akacijai rūšys pasižymi panašiomis gydomosiomis savybėmis ir naudojamos panašiais tikslais.

Pašalinis arabinės akacijos poveikis

Manoma, jog vartojamas maistinėmis dozėmis arabinė akacija yra saugi vartoti. Klinikiniuose tyrimuose saugiai buvo vartojama iki 30 g akacijos žievės iki 6 savaičių. Tačiau vartojant akaciją gali pasireikšti vidurių pūtimas, pykinimas ar palaisvėti viduriai. Įprastai nerekomenduojama akacijos preparatų vartoti ilgesnį laikotarpį nei 2-3 savaitės iš eilės.

Arabinės akacijos  sąveika su kitais vaistais

Arabinė akacija gali sutrikdyti antibiotikų įsiurbimą žarnyne, todėl kartu su antibiotikais ji nevartotina.

Kada kvapiojo šalavijo preparatų vartoti negalima

Arabinės akacijos preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios krūtimi moterys bei maži vaikai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *