Bobramunis dirvinis


Dirvinis bobramunis ir jo vaistinės savybės

Augalas – Bobramunis dirvinis

Lotyniškas pavadinimas – Anthemis arvensis L

SinonimaiCorn Chamomile, mayweed, scentless chamomile,  field chamomile, Пупавка полевая, Anthemis agrestis Wallr., Anthemis anglica Spreng., Anthemis arvensis var. agrestis (Wallr.) DC. , Anthemis granatensis Boiss., Anthemis kitenensis Thin, Anthemis sallei Sennen & Elias, Chamaemelum arvense (L.) Hoffmanns. & Link, Какорва, Ромашка кошачья, Роман-зелье, Румянок, Ромашка, Ромен, Романдикий

Šeima –Astriniai (Asteraceae)

Augalo aprašymas

Dirvinis bobramunis yra daugiametis, žolinis augalas, išaugantis iki 40 cm aukščio. Jo stiebas šakotas, lapai pailgi, plaukuoti. Žiedynas baltos spalvos su gelsvu viduriuku. Žydėjimo periodas – birželio- liepos mėnesiai. Bobramunio žiedai yra malonaus kvapo, karstelėjusio skonio. Dirvinis bobramunis auga pievose ir laukuose kaip piktžolė, o taip pat auginamas darželiuose. Juos lengviausiai dauginti dalinant senus krūmus, nes bobramuniai dažnai sėklų nesubrandina. Gydymui bei maistui ruošti yra naudojami bobramunio žiedynai bei žolė, kuri renkama visą augalo žydėjimo periodą. Augalas yra išplitęs visoje Europoje bei vidutinio klimato zonoje.

Naudojamos augalo dalys

Vaistiniais tikslais bei maisto gamybai yra naudojama antžeminė augalo dalis ir bobramunio žiedynai, kurie yra renkami augalo žydėjimo metu.

Jau nuo seno bobramuniai buvo naudojami kaip kosmetinė priemonė. Senose kulinarijos knygose buvo rekomenduojama jog padavėjai ypač iškilmingų pokylių metu nusiplautų rankas dirvinio bobramunio žiedų ir apelsinų žievių nuoviru, kad jos maloniau kvepėtų.
Dirvinio bobramunio ekstraktais naudojami gėrimų- ypač likerių pagardinimui. Anglijoje jo antžeminė dalis naudojama kaip kartumynas alaus gamyboje.
Dirvinis bobramunis taip pat naudojamas ir kosmetikoje, iš jo gaminami šampūnai ir muilai, taip pat džiovinti augalai dedami į spintas, kad pagerintų kvapą ir atbaidytų parazitus.
Prieskoniams vartojami bobramunio žiedynai turi būti gerai išdžiovinti, nes jie lengvai sugeria drėgmę ir greitai nebetenka savo aromatinių savybių.

Gydymo tikslais yra naudojama antžeminė augalo dalis- stiebai, lapai , žiedynai bei jo šaknys.

Veikliosios medžiagos

Bobramunių šaknyse yra aptikta poliacetileninių junginių. Jo sėklose yra cianogeninių junginių, taip pat aptikta ir aromatinių junginių bei benzaldehidų.

Naudojimas medicinoje

Gydymo tikslais liaudies medicinoje rinktos bobramunių šaknys ir visa antžeminė augalo dalis bei jo žiedynai.

Liaudies medicinoje bobramunių užpilu varyti kirminai. Jo sultys naudotos auglių gydymui. Laikoma, jog džiovintos ir sutrintos augalo šaknys stiprina vyrų potenciją, o šaknų kompresais galima slopinti dantų skausmus. Liaudies medicinoje bobramunių nuoviru taip pat gydyta epilepsija bei skausmai.

Liaudies medicinos žinovai dirvinio bobramunio žiedynų preparatais pataria gydyti geltligę, migreną bei kepenų ligas. Dirvinio bobramunio arbata  taip pat skatina virškinimą,  reguliuoja virškinamojo trakto darbą, naudojama žaizdų plovimams.

Pašalinis bobramunio poveikis

Nepastebėtas.

Dirvinio bobramunio sąveika su kitais vaistais

Augalas mažai tyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Kada dirvinio bobramunio preparatų vartoti negalima

Dirvinio bobramunio negalima vartoti nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims bei mažiems vaikams.

Dirvinio bobramunio nereikėtų vartoti alergiškiems astrinių šeimos augalams.

Daugiau skaitykite

  • Vaistinė kraujalakė – Vaistinė kraujalakė – Sanguisorba officinalis – sravanosė, […]
  • Česnakas ardinis – Česnakas ardinis – Allium proliferum – Jarusinis česnakas, […]
  • Stoginė šilropė – Stoginė šilropė –Sempervivum tectorum – Stoginė perkūnropė, […]
  • Vaistinė notra – Vaistinė notra – Stachys officinalis – Betony,  Bétoine, Betónica, […]
  • Kvapioji aniužė – Kvapioji aniužė –Elsholtzia ciliata – Эльсгольция, […]
  • Didžiažiedis naktenis – Didžiažiedis naktenis – Selenicereus grandiflorus –  Nakties […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *