Česnakas askaloninis

Česnakas askaloninis ir jo vaistinės savybės

Augalas – Česnakas askaloninis

Lotyniškas pavadinimas – Allium ascalonicum

Sinonimai – Šaloto svogūnas, šalotas,  Shallot, Wild onion, Allium carneum Willd. ,Allium fissile Gray, Allium hierochuntinum Boiss., Cepa ascalonica (L.) Garsault, Porrum ascalonicum (L.) Rchb.

ŠeimaAmariliniai (Amaryllidaceae)

Augalo aprašymas

Askaloninis česnakas  yra daugiametis,  žiemojantis, kultūrinis augalas. Askalaoninis česnakas išauga iki 40–70 centimetrų aukščio. Po žiemos šie česnakai atželia balandžio mėnesio pabaigoje, o jau gegužės mėnesio viduryje jų laiškus galima valgyti.
Askaloninių  česnakų žydėjimo periodas- birželio mėnuo. Liepos mėnesio pabaigoje sunoksta askaloninių česnakų vaisiai – dėžutės, kuriose subręsta po keletą juodų sėklų. Dauginasi šie česnakai svogūnėliais. Jie yra  sodinami rudenį kas 15–20 centimetrų. Šiuos svogūnėlius taip pat gaslimasodinti ir pavasarį, kol jie dar nepradėjo želti.
Askaloniniai česnakai mėgsta augti  humusingoje, drėgnoje, bet ne šlapioje dirvoje ir atviroje vietoje. Esant geroms sąlygoms, viename lizde gali išaugti  net iki 40 askaloninio česnako svogūnėlių. Svogūnėlių spalva, priklausomai nuo jų  veislės, gali būti violetinė, gelsva arba balta.

Askaloninio česnako tėvynė yra Viduržiemio jūros baseinas ir Vidurinieji rytai. Lietuvoje askaloninis česnakas savaime  neauga, tačiau jį galima auginti darže.

Naudojamos augalo dalys

Vaistams ir maistui yra naudojami augalo lapai bei jų svogūnėliai. Askaloninio česnako lapus galima pjauti jau anksti pavasarį.  Jie labai greitai atželia ir po 15–20 dienų juos vėl galima pjauti. Askaloninių česnakų lapų skonis šiek tiek skiriasi nuo kitų česnako rūšių lapų skonio, jis yra švelnesnis.
Askaloninio česnako lapus bei svogūnėlius galima valgyti tiek šviežius, tiek keptus ar  virtus. Juos galima dėti į troškinius  ar marinatus. Askaloniniais česnakais patariama galima skatinti mėsos ir žuvies ar daržovių patiekalus. Askaloninis česnakas yra ypač vertinamas prancūzų virtuvėje- jis naudojamas sriubų ir padažų bei vandens paukščių patiekalų paskaninimui.

Veikliosios medžiagos

Šviežiuose askaloninių česnakų lapuose yra iki 4,59%  cukraus, vitaminų-  C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, mineralinių ir kitų medžiagų. Lyginant su kitais česnakais- jų lapuose yra daugiau cukraus. Jo

Naudojimas medicinoje

Veterinarijoje ir medicinoje askaloninis česnakas yra naudojamas skrandžio ligų bei akių susirgimų gydymui. Jis taip pat pasižymi antioksidaciniu, antihelmininiu, antiangininiu, priešuždegiminiu, cholesterolio kiekį mažinančiu poveikiu.

Pašalinis askaloninio česnako  poveikis

Manoma, jog vartojamas maistinėmis dozėmis askaloninis česnakas yra saugus vartoti.

Askaloninio česnako sąveika su kitais vaistais

Literatūroje duomenų nėra.

Kada askaloninio česnako preparatų vartoti negalima

Literatūroje duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *