Žvaigždanyžis tikrasis

Žvaigždanyžis tikrasis ir jo vaistinės savybės

Augalas – Žvaigždanyžis tikrasis, Badijonas

Lotyniškas pavadinimas – Illicium verum

Sinonimai – Ba Jiao Hui Xi, Star anise, Anis de Chine, Anís Estrellado, Anis Étoilé, Anis Étoilé Chinois, Aniseed Stars, Anisi Stellati Fructus, Ba Jiao Hui, Badiana, Badiane, Badiane de Chine, Bajiao, Chinese Anise, Chinese Star Anise, Eight-Horned Anise, Eight Horns, Illicium, Illicium verum.

Šeima –Lūpažiedžiai (Labiatae)

Augalo aprašymas

Žvaigždanyžis (badijonas)  yra nuolat žaliuojantis medis, išaugantis iki 6–18 metrų aukščio . Badijonai žydi gelsvai žalsvais arba rožiniais, pavieniais žiedais, o sėklas brandina netikruose, žvaigždės formomis suaugusiuose lapuose. Šie lapai yra šviesiai rudos spalvos. Badijonų tėvynė yra Pietryčių Azijos kraštai – Kinija, Indija ir Vietnamas. Tačiau žvaigždanyžiai šiuo metu auginami visuose tropiniuose kraštuose- Kambodžoje, Japonijoje, Filipinuose, Antilų salose. Žvaigždanyžio vaisiai yra renkami sunokę. Japonijoje taip pat auga ir  Japoniškasis žvaigždanyžis (Illicium anisatum), kurio vaisiai yra nuodingi, todėl perkant šio augalo vaisius būtina įsitikinti, jog tai tikrai nenuodingas augalas. Tikrojo žvaigždanyžio vaisių skonis primenta anyžių ((Pipinella anisum), todėl nuo seno šie vaisiai buvo naudojami kaip prieskoniai ir kaip gydomoji vaistažolė.

Naudojamos augalo dalys

Badijono sėklos vartojamos ir kaip prieskoniai, ir kaip vaistažolės. Prieskoniams dažniausiai  yra naudojami sausi žvaigždanyžių sėklų milteliai. Jie naudojami konditerijoje, jais gardinami kepiniai ir duona. Žvaigždanyžių sėklų taip pat dedama į marinatus bei  įvairių prieskonių mišinius. Žvaigždanyžiai (badijonai) yra vienas iš populiariausių prieskonių Pietryčių Azijos kraštuose. Šiuose kraštuose jais gardinama kiauliena, daržovių bei kiaušinių patiekalai, padažai, užpilai, antiena, vištiena bei virta jautiena. Badijonus virtuvėje naudoja ir marinuojant mėsą bei aromatizuojant arbatą.
Vasarą badijono sėklos beriamos  į virintą vandenį ir ši arbata teikiama atsigaivinimui. Badijonais taip pat galima pagardinti miltinius patiekalus bei įvairių kruopų košes ir uogienes.
Badijonai puikiai dera su  česnaku, imbieru, cinamonu, gvazdikėliais, kvapiaisais ir raudonaisiais pipirais, krapais bei petražolėmis.

Veikliosios medžiagos

Žvaigždanyžio vaisiuose yra daug eterinių aliejų, iš kurių yra daugiausia anetolio. Taip pat aptinkama seskviterpenoidų ir flavonoidų bei kvercetino, safrolo ir kitų medžiagų. Anetolis reguliuoja virškinimo sistemos veiklą, veikia raminančiai, mažina viddurių pūtimus. Seskviterpenoidai pasižymi nuskausminančiu poveikiu. Šikiminė rūgštis, kuri yra aptinkama vaisiuose dar visai neseniai buvo naudojama antivirusinio vaisto Tamiflu gamyboje.Medicinoje dažniausiai naudojamos džiovintos žvaigždanyžių (badijono) sėklos, kurias yra patariama saugoti hermetiškoje pakuotėje.

Naudojimas medicinoje

Badijono sėklos skatina skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina pieno išskyrimą, padeda atsikosėti ir skatina šlapimo išsiskyrimą. Tradicinėje kinų medicinoje badijonai naudojami sąnarių  ir nugaros skausmų bei išvaržų gydymui. Jais skatinama diurezė, mažinamas vidurių pūtimas ir nevirškinimas bei žarnų kolika. Laikoma, kad badijonas yra visiškai saugus ir juo galima raminti vaikų pilvuko skausmus. Išvaržos gydymui badijonai dažnai yra maišomi su pankoliais  (Foeniculum vulgare). Badijonas atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir malšina spazmus, skatina kraujavimą iš gimdos.  Jis taip pat naudingas malšinant dantų skausmus. Badijonai taip pat yra naudojami vyrų adropauzės simptomams sumažinti, bei potencijai paskatinti.

Pašalinis žvaigždanyžio poveikis

Manoma, jog vartojamas maistinėmis dozėmis žvaigždanyžis yra saugus vartoti. Tačiau visuomet būtina įsitikinti, jog tai ne nuodingas japoniškasis žvaižganyžis, kuris pasižymi toksiniu poveikiu.

Žvaigždanyžio  sąveika su kitais vaistais

Augalas mažai tyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Kada kvapiojo šalavijo preparatų vartoti negalima

Žvaigždanyžio preparatų saugumo sumetimais vakarų medicina nesiūlo vartoti nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims bei mažiems vaikams.

Liaudies medicinos receptai

Badijono sėklų užpilas nuo skrandžio ir žarnyno spazmų

1 arbatinį šaukštelį susmulkintų badijono sėklų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems skrandžio bei žarnyno ligomis, esant pilvo pūtimui, bei skrandžio ir žarnyno spazmamas šio antpilo patariama gerti po ½ stiklines 4 kartus per dieną.

Badijono ištrauka nuo peršalimo

10 gramų susmulkintų badijono sėklų užpilkite ½ stiklinės degtinės, leiskite nusistovėti 21 dieną, po to antpilą nukoškite.
Kosintiems bei sergantiems peršalimo ligomis šio antpilo patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį su skystu medumi.

Daugiau skaitykite

  • Vanilė kvapioji – Vanilė kvapioji – Vanilla planifolia – paprastoji vanilė, Burbono […]
  • Verbena vaistinė – Verbena vaistinė – Verbena officinalis – Geležinė žolė, Blue […]
  • Kvapioji sosiūrija – Kvapioji sosiūrija –Saussurea lappa, Saussurea costus Falc., – […]
  • Žiomenė darželinė – Žiomenė darželinė – Dracocephalum moldavica – Moldavian Balm, […]
  • Cinamonas kininis – Cinamonas kininis – Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum verum, syn. C. […]
  • Regelio sarsaparilis – Regelio sarsaparilis, Vaistinis sarsaparilis – Smilax ornata; Smilax […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *