Atgal pasvirusi gimda

Atgal pasvirusi gimda

Atgal pasvirusi gimda- arba gimdos padėtis retroverzijoje -retrofelksijoje yra tokia gimdos padėtis, kai gimdos kūnas guli tiesiog ant tiesiosios žarnos.  Tai nėra reta būsena, Pasvirusią bei palinkusią atgal (retroflexio – kampo tarp gimdos kūno ir kaklelio viršūnė nukrypusi į gaktinę sąvaržą) gimdą turi beveik  20 proc. moterų. Būdinga tai, ka susiformuoja kampas tarp gimdos kūno ir gimdos kaklelio, kuris yra  atkreiptas į kryžkaulį. Dažniau ši būsena pasitaiko negimdžiusių moterų tarpe.  Šio pasivirimo laipsnis gali būti įvairus. Esant šiai būklėi dažniausiai vargina  nugaros skausmai, nevaisingumas, nėštumo nutrūkimai, skausmingas lytinis aktas, o taip pat ir skausmingos menstruacijos. Kuo didesnis yra gimdos nukrypimas atgal, tuo smailesnis kampas L5 – S1, tuo nemalonūs simptomai yra  stipresni.

Kokia yra normali gimdos padėtis?

Normali gimdos padėtis,  yra tokia, kai ji nuo dubens ašies yra palinkusi link sąvaržos ir jos kūnas su kakleliu sudaro kampą nukreiptą link sąvaržos. 

Gimdą mažajame dubenyje prilaiko sudėtinga raiščių sistema. Per juos gimda susisiekia su gretimais organais ir kaulais (tiesiąja žarna, šlapimo pūsle, pilvaplėve, kiaušidėmis, tūbomis, gaktine sąvarža, kryžkauliu, klubakauliais, juosmeninės dalies slanksteliais). Taisyklinga gimdos padėtis padeda paskirstyti slėgį mažajame dubenyje, todėl jir yra labai svarbi šlapimo sulaikymui, tarpvietės raumenų darbui.

Judant kūnui, keičiasi dubens padėtis, ir tuo pat metu keičiasi ir gimdos padėtis. Ji yra labai paslankus organas:

kai pilna šlapimo pūslė, gimda pasvyra atgal,
prisipildžius tiesiajai žarnai –  ji pasvyra į priekį,
prisipildžius ir šlapimo pūslei ir tiesiajai žarnai- ji pakyla į viršų.

Ligos priežastys

Gimdos nukrypimo priežastys gali būti įgimtos ir įgytos. Įgimtas gimdos pasvirimas atgal būna 20-30% visų atvejų.Įgytą gimdos nukrypimą link kryžkaulio (retroverziją ir retrofleksiją ), gali sukelti eilė priežasčių: dubens raiščių susilpnėjimas, endometriozė, ginekologinės uždegiminės ligos( salpingitai, negimdinis nėštumas, traumos) ginekologinės ir kt. operacijos mažajame dubenyje, mažojo dubens organų augliai, aukštakulniai bateliai, po gimdymo ilgas gulėjimas ant nugaros.

Esant gimdos retroverzijai skausmą gali sukelti raiščių tarp gimdos ir kryžkaulio ( lig. sacrouterina) įsitempimas ar jų sutrupėjimas , o taip pat ir mažojo dubens diafragmos paslankumo sumažėjimas dėl operacijų ar uždegimų šiose srityse.

To pasėkoje vystosi:

Skysčių cirkuliacijos sutrikimai mažajam dubenyje,
Kryžkaulio nervų rezginių dirginimas
Kaulų – raumenų ir fascijinės sistemos įtempimų netaisyklingumai sukelia keičia juosmeninės stuburo dalies biomechaniką (rentgenogramose  būna matoma išlyginta stuburo juosmeninės dalies lordozė, smailas L5 – S1 kampas).

Ligos požymiai ir simptomai

Neretai nusiskundimai būna skausmai nugaroje ir dubens srityje, taip pat būna nevaisingumas, savaiminiai persileidimai, mėnesinių ciklo sutrikimai. Labai dažnai būna skausmingos mėnesinės, taip pat prailgėjęs kraujavimas mėnesinių metu, skausmingi lytiniai santykiai.
Skausmų priežastis neretai būna pakitusi gimdos padėtis, tačiau jie būna ir dėl kraujotakos sutrikimų mažajame dubenyje.

Savaiminiai persiledimai šiuo atveju būna labai retai, tačiau gali pasitaikyti. Apie gimdos pasvirimo atgal ir nevaisingimo ryšius šiuo metu duomenų nepakanka. Tačiau mažojo dubens organų susirgimai, kurie atsiranda dėl gimdos pasvirimo atgal ( gimdos lejomioma, salpingitas ir endometriozė) gali išprovokuoti nevaisingumą.

Diagnostikos principai

1.Anamnezė ir nusiskundimai
2.Ginekologininė apčiuopa lytinių organų (skausmingumas, paslankumas).
3.Ultragarsinis tyrimas (matuojamas kampas tarp gimdos kūno ir kaklelio).
4. Stuburo rentgenologinis tyrimas ( matuojamas kampas tarp L5 – S1). Kuo didesnis gimdos nukrypimas atgal, tuo smailesnis kampas L5 – S1, tuo ligos simptomai yra stipresni.
5.Osteopatiniai testai.

Šiuo atveju atlikti bimanualinį tyrimą yra gan sunku – reikia gimdos kūną nukreipti šlapimo pūslės link. Retais atvejais nėštumo metu gimdos kūnas nepakyla iš dubens, todėl pacientė patiria nemalonų pojūtį,  gali susilaikoyti šlapimas (gydoma kateterizuojant šlapimo pūslę). Jeigu mažajame dubenyje apčiuopiamas darinys Douglas ertmėje ir apčiuopiamas gimdos kaklelio pasislinkimas į priekį, kai tuo pat metu gimdos dugnas į priekį nepasislinkęs, galima diagnozuoti šią būklę. 

Gydymo principai

Skausmas nugaroje, esant gimdos retroverzijai, kai nerandama gretutinių susirgimų neretai yra vertinamas kaip neuropatija ir gydomas antidepresantais. Gali būti taikoma judesio terapija.

Jeigu moteris yra jauna ir gimdžiusi daug kartų, gali būti reikalingas operacinis gydymas- atliekamas gimdos pašalinimas per makštį ir makšties raumenų plastika. Jeigu yra siekiama išsaugoti vaisingumą- atliekama histeropeksija, kurios metu sutvirtinama gimdos padėtis.

Profilaktika

Taikomos gydomosios gimnastikos, fizioterapijos procedūros.

Daugiau skaitykite

  • Vaginizmas Vaginizmas yra  būklė, kai partneriui bandant įvesti varpą, makšties išorinio […]
  • Bartolinitas Bartolinitas yra  makšties prieangio didžiųjų liaukų  (kitaip dar vadinamų […]
  • Orchitas Orchitas yra sėklidės uždegimas. Tačiau jis retai būna vienas, dažniausiai […]
  • Atrofinis vaginitas Atrofinis vaginitas yra fiziologinių pokyčių  vykstančių menopauzės metu […]
  • Erekcijos sutrikimai Erekcijos sutrikimai kitaip dar gali būti vadinami impotencija ar erektiline […]
  • Uretritas Uretritas yra  šlaplės uždegimas. Uretrito sukėlėjai gali būti įvairūs […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *