17-oksiprogesteronas šlapime

17-oksiprogesteronas šlapime
Sinonimai –17 OH-progesteronas, 17-OHP,  17-OH Progesterone, 17-Hydroxyprogesterone

Tyrimo reikšmė

17-hidroksiprogesteronas (17-OHP) yra steroidinis hormonas, kuris susidaro hormono kortizolio gamybos metu. Jo kiekis yra nustatomas vertinant įgimtos antinksčių  hiperplazijos galimybę. Įgimta antinksčių hiperplazija yra būklė, kai sumažėja kortizolio gamyba antinksčiuose ir padidėja vyriškų lytinių hormonų ( androgenų) gamyba. Jis taip pat gali būti naudojamas itiriant hirsutizmo, nevaisingumo, moterišką hermafroidizmo priežastis. Kartais šis rodiklis gali būti naudojamas  vertinant antinksčių ir kiaušidžių navikų aktyvumą.

lack of the enzyme 21-hydroxylase, Beveik  90% atveju esant įgimtai antinksčių hiperplazijai yra fermento 21-hidroksilazės trūkumas.

Verta žinoti

17-oksiprogesteronas metabolizuojamas iki pregnandiolio ir pašalinamas per inkstus. Per parą šio metabolito kiekiai ryškiai svyruoja.

Norma

Vaikams

Nuo 3 dienų iki 1 metų : iki 50 ng/24 valandas
1-8 metai: iki 300 ng/24 valandas

Suaugusiems

Vyrai : iki 2 µg/24 valandas
Moterys: iki  4.5 µg/24 valandas

Pasiruošimas tyrimui

Tyrimas moterims gali būti atliekamas tam tikru menstruacinio ciklo laikotarpiu.

Tyrimas neatliekamas jeigu pacientas vartoja steroidinius hormonus. 48 valandas prieš numatomą tyrimą būtina nutraukti kortikosteroidų, AKTH, estrogenų ar gonadropinų vartojimą.

Tyrimo atlikimo tvarka

24 valandas renkamas šlapimas į specialią plastmasinę talpą. Konservantų nereikia. Renkamas šlapimas turi būti laikomas šaltai, transportuojamas ant ledo.

 

 

 

 

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *