Akiduobės flegmona

Akiduobės flegmona
Ligos priežastys

Akiduobės flegmona yra pūlinis akiduobės ląstelienos uždegimas. Dažniausiai ( net iki 70% atvejų) šis susirgimas išsivysto  dėl veido prienosinių ančių (sinusų) uždegimo komplikacijų. Tačiau tai nėra vienintelė ligos priežastis. Susirgimas gali išsivystyti ir  dėl veido kraujagyslių tromboflebitų, kurie išsivysto spaudant ant veido esančius spuogus,  votis, miežius. Flegmonos priežastis taip pat gali būti plintantis uždegimas iš žandikaulio (pvz., kūdikiams esant viršutinio žandikaulio osteomielitui, suaugusiems dantų kariesui), taip pat flegmona gali išsivystyti ir po galvos ar veido traumos -patekus infekcijai.

Ligos klinika ir simptomatika

Ligos pradžia dažniausiai yra staigi ir audringa.  Vokai parausta, ištinsta, sustandėja, tampa karšti. Pacientui sunku atsimerkti, negali judinti akių, akyse gali dvejintis.  Gali vystytis išverstakumas- akies obuolys gali kiek išsiversti iš akiduobės. Akies junginė  paburksta ir gali įstrigti tarp vokų. Regėjimo aštrumas žymiai sumažėja, kartais net iki visiško aklumo.

Jeigu yra pūlinis ašarų maišelio uždegimas ( pūlinis dakriocistitas) akies plyšys susiaurėja, taip pat parausta voko ir nosies oda, ji sutinsta.

Palpuojant viršutinė voką galima jausti specifinį skausmingą sukietėjimą. Vokas karštas. Ligai pažengus, oda virš pūlinio gali būti pageltusi, jaučiama pūlinio fliuktuacija.

Taip pat pakyla temperatūra, skauda galvą, gali pasireikšti ir galvos smegenų  dangalų dirginimo požymių, gali atsirasti pykinimas ir traukuliai, vargina didelis bendras silpnumas ir intoksikacija..

Laiku nesuteikus pagalbos, gali  vystytis rimtos komplikacijos – infekcija gali patekti į smegenis ir išsivystyti meningitas (smegenų dangalų uždegimo), akies dangalų uždegimas – panoftalmitas, taip pat regos nervo uždegimas, jo disko atrofija (sunykimo), antrinė glaukoma, pilna ašarų maišelio obliteracija ar jo abscesas. Susiformavęs abscesas taip pat gali atsiverti pats.

Diagnostikos principai

Susirgimas diagnozuojamas  pagal klinikinį vaizdą. Apžiūros metu palpuojant galima nustatyti fliuktuaciją (jaučiami susikaupę pūliai), taip pat turi būti nustatomas regos aštrumas. Bendrame kraujo tyrime gali būti leukocitozė, taip pat nustatomas ENG padidėjimas.

Būtinos  ANG ir odontologo konsultacijos.

Gydymo principai

Susirgimas yra pavojingas gyvybei, todėl ligonis turi būti skubiai guldomas į ligoninę. Jeigu yra nustatoma pūlinio fliuktuacija ar yra labai didelis patinimas, audinių įtempimui sumažinti audiniai gali būti įpjaunami ( atliekama incizija).  Pūliai  turi būti drenuojami ir pašalinami, Į inciziją yra įvedami antibiotikų ar hipertoninio NaCl tirpalo tamponai. Gydymui visada yra kiriami plataus spektro antibiotikai (penicilinas, cefalosporinai ir kt.), taip pat  papildomai gali būti skiriami vitaminai C, B1.

Vietiškai plaunama antibakteriniais tirpalais- ne rečiau kaip 4 kartus per dieną. Uždegimui mažinti gali būti skiriami ir kortikosteroidinia preparatai. Vėlesnėse ligos stadijose gali būti taikomas gydymas UV spinduliais.

Jeigu pūlinys atsivėrė pats- jis yra išvalomas.

Praėjus uždegiminiams reiškiniams gali būti reikalingas operacinis gydymas- ašarų latako suformavimas, kad būtų išvengta ligos recidyvo.

Daugiau skaitykite

  • Katarakta Katarakta yra vadinamas akies lęšiuko sudrumstėjimas. Įprastai akies […]
  • Miežis Miežis yra pūlinis blakstienos fulikulo arba  voko krašto riebalinės ( Ceiso […]
  • Trumparegystė (Miopija) Trumparegystė arba miopija ( lotyniškai ) myopia yra  akies refrakcinės […]
  • Ambliopija Ambliopija  yra funkcinis regos aštrumo susilpnėjimas, kai  susilpnėja vienos ar […]
  • Blefaritas Sinonimai- seborėjinis blefaritas, priekinis blefaritas, Meibomijaus liaukų […]
  • Ragenos erozija Ragenos erozija arba ragenos paviršiaus žaizda yra vadinamas ragenos […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *