BTA arba Šlapimo pūslės auglio markeriai

BTA arba Šlapimo pūslės auglio markeriai

Šis tyrimas yra naudojamas kaip pagalbinis tyrimas šlapimo pūslės vėžio diagnostikai. Jis taip pat padeda sekti šlapimo pūslės vėžio eigą ir jo gydymo efektyvumą. Tai vienas iš naujesnių šlapimo pūslės vėžio žymenų. Tyrimas yra patogus, klinikinis atsakymas gali būti gautas tuojau pat kaip teigiamas arba neigiamas tyrimas. Šiam tyrimui užtenka užlašinti keletą šlapimo lašelių  ant testinės juostelės paviršiaus. Namų sąlygomis tai daug patogesnis ir specifiškesnis testas nei šlapimo porcijos citologinis tyrimas.

Šlapimo citologinio tyrimo metu navikinių ląstelių dažnai nerandama, nes jos suyra.

Multicentriniai  BTA testo tyrimai parodė, kad BTA tyrimo jautrumas yra 81,5%, o šlapimo citologijos  tyrimo jautrumas siekia tik 30,3%. Esant teigiamam BTA tyrimui turi būti atliekamas cistoskopinis tyrimas su biopsija. Šis tyrimas nekoreliuoja su kraujavimu iš šlapimo pūslės. Esant neigiamam BTA tyrimui, atmesti šlapimo pūslės vėžio diagnozės negalima.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama iki 30 ml šlapimo atsitiktinio tyrimo metu. Šlapimas renkamas į specialų plastmasinį indą.

Tyrimo rezultatų vertinimas

BTA rodikliai didėja kai yra šie susirgimai ir būklės

  • Šlapimo pūslės karcinoma
  • Recidyvuojant šlapimo pūslės vėžiui, BTA koncentracija šlapime pradeda greitai augti.
Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

Jeigu šlapimo pūslės gleivinė buvo pažeista ( po chirurginės operacijos, biopsijos ar šlapimo pūslės ar takų traumos),gali būti klaidingai padidėję BTA rodikliai.

Jeigu šlapimo takuose yra padidėjęs bakterijų augimas dėl šlapimo takų infekcijos, inkstų ar šlapimo pūslės akmenligės, ar juose yra kraujo- taip pat gali būti nustatomi klaidingai teigiami tyrimo rezultatai .

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *