CA 72-4 tyrimas

 CA 72-4 tyrimas
Tyrimo pavadinimas – CA 72-4
Sinonimai – Elecsys® Cancer antigen 72-4 (CA 72-4), skrandžio vėžio žymuo CA 72-4, karbohidratinis antigenas 72.4.

Tyrimo reikšmė

CA 72-4 yra vėžio antigenas, glikoproteinas (TAG) 72. Jis yra didelio molekulinio svorio baltymas, kuris panašus į muciną. Šis baltymas išimtinai aptinkamas sergančiųjų kiaušidžių vėžiu pacientų kraujo serume, tačiau tai nėra vieninteles susirgimas, kuriam būdingas šio žymeklio padidėjimas.

Laikoma, jog šiai dienai šis tyrimas yra geriausias skrandžio vėžio ir nemucinozinių kiaušidžių vėžių laboratorinis rodiklis. Šis rodiklis taip pat didėja kitų vėžinių susirgimų atvejų- kasos, tulžies pūslės, storžarnių, kiaušidžių, gimdos kaklelio ir endometriumo. Tačiau plačiausiai yra naudojamas virškinimo trakto ir kiaušidžių auglių diagnostikai.

Kartais šis rodiklis taip pat padidėja sergant plaučių uždegimu, pankreatitu, kepenų ciroze ar esant kiaušidžių cistoms. Dažniausiai šis tyrimas yra atliekamas sekant atsaką į taikomą gydymą ir siekiant išaiškinti ankstyvuosius ligos recidyvus.

Verta žinoti

CA 72-4 tyrimas yra naudingas gydant šiuos susirgimus:

Skrandžio vėžys:

Yra pastebėta tiesioginė priklausomybė nuo ligos stadijos ir šio žymeklio padidėjimo. Po operacijos, jeigu auglio audinių nebėra, paprastai šis žymeklis sugrįžta į normą. 70% ligos recidyvo atvejų šis rodiklis padidėja anksčiau nei recidyvą galima nustatyti kliniškai.

Yra nuomonių, jog šis rodiklis taip pat gali turėti ir prognostinę vertę prieš taikant operacinį gydymą.

Jeigu šis tyrimas yra atliekamas kartu CA 72-4, CA 19-9 ir CEA – šis tyrimas yra specifiškesnis skrandžio vėžiui.

Kiaušidžių karcinoma

Tyrimo specifiškumas didėja atliekant jį kartu su  CA 125 tyrimu. Paprastai šis tyrimas yra atliekamas sekant gydymo eigą, ypač jeigu CA 125 yra neigiamas.

Storžarnių vėžys

Yra pastebėta tiesioginė šio rodiklio koreliaciją su klinikine ligos stadija.  Po taikyto operacinio gydymo tyrimo rodikliai paprastai ženkliai krenta.  Jie išlieka pastovūs jeigu yra išlikęs rezidualinis auglys. Tyrimas šiuo atveju yra  98% specifiškas. Dažniausiai šios ligos atveju yra atliekamas kartu su CEA tyrimu.

Norma

CA 72-4 – 6,7 V/ml.

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Normos riba 0–6,7 KV/l (arba V/ml)
Tarpinė įtarimo riba 6,8–10 KV/l (arba V/ml)

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

 

Literatūroje duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *