Juodavaisė aronija

Juodavaisė aronija ir jos gydomosios savybės

Augalas – Juodavaisė aronija

Lotyniškas pavadinimas – Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott

Sinonimai – Juodavaisis šermukšnis, арония черноплодная, рябина  черноплодная, арония

Šeima –Erškėtinių (Rosaceae)

Augalo aprašymas

Juodavaisė aronija yra  daugiametis krūmas, išaugantis iki 2-3 metrų. Aronijos lapai yra  ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški arba pailgai lancetiški, 2-6 cm ilgio, 2-3 cm pločio, smailia viršūne, dantyti, žalia, blizgančia, plika viršutine ir šviesesne, plika apatine puse. Rudenį lapai parausta. Žiedai balti, po 12-34 susitelkę skėtiškuose žiedynuose. Vaisiai (uogos) rutuliški, 6-10 mm skersmens, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys. Žydi gegužę-birželį. Vaisiai subręsta rugpjūtį-rugsėjį.

Naudojamos augalo dalys

Juodavaisė aronija yra erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis, iki 2 m aukščio krūmas.  Jos lapai yra ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški arba pailgai lancetiški. Jie nedideli – 2-6 cm ilgio ir  2-3 cm pločio, smailia viršūne, pjūkliškai dantyti, žalia, blizgančia, plika viršutine ir šviesesne, plika apatine puse. Rudenį aronijos lapai parausta. Žydi aronija baltais, skėtiškais žiedais.Žydėjimo laikotarpis – gegužėsž birželio mėnesiai.  Vaisiai (uogos) rutuliški, 6-10 mm skersmens, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys. Vaisiai subręsta rugpjūtį-rugsėjį.

Veikliosios medžiagos

Aronijų vaisiuose yra aptinkama iki 10% cukrų, iki 1,8% organinių rūgščių ir rauginių medžiagų- 0,35-0,67% rauginių medžiagų.  Juose gana daug vitamino C – iki  35,0 mg% (o kartais ir – iki 60,0 mg%), vaisuose taip pat gausu  flavonoidų (vitamino P), vitaminų B , B , B , B (folio rūgšties), B , E, PP, makroelementų (geležies, fosforo), mikroelementų (boro, mangano, molibdeno, vario, kobalto ir kitų), o ypač daug jodo (iki 24 mg%). Juodavaisė aronija laikoma vienu iš geriausių gamtinių vitamino P šaltinių. Jis stiprina kraujo kapiliarų sieneles, padeda geriau įsisavinti vitaminą C, mažina pakilusį kraujospūdį ir galvos skausmus.

Naudojimas medicinoje

Švieži aronijos vaisiai, o taip pat ir  iš jų gautos sultys stabdo kraujavimą, tinka nuo hipertoninės ligos  ir nemigos. Vaistinei žaliavai yra naudojami juodavaisių aronijų vaisiai. Aronijų uogos yra renkamos  antroje vasaros  pusėje- rugsėjo pabaigoje ir rugsėjo pradžioje. Nunokę vaisiai skinami kekėmis, stengiantis išsaugoti viršūninius pumpurus. Iš jų taip pat gali būti verdami kompotai, kisieliai, uogienės, ar spaudžiamos sultys.  Šviežius vaisius šaldytuve galima išlaikyti iki  1,5-2 mėn., (laikant juos +3°C) . Juos taip pat galima suverti virvelėmis ir džiovinti. Džiovintas uogas galima vartoti apie metus.Kad ilgiau išsilaikytų vitaminai, nuskintos uogos iš karto reikėtų pertrinti su cukrumi (1:1), ir laikyti vėsioje vietoje.

Juodavaisės aronijos nuo seno yra vartojamos aterosklerozės profilaktikai, taip pat ir įvairios kilmės kraujavimams stabdyti. Jų sultys gerina apetitą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą ir gerina virškinimą. Jos taip pat mažina kraujospūdį. Uogas tinka  valgyti ligoniams, sergantiems anacidiniu gastritu, kapiliarų toksikoze, cukriniu diabetu, ateroskleroze ir inkstų ligomis. Jos taip pat tinka vartoti esant kraujavimams iš inkstų, plaučių, bronchų kraujagyslių , taip pat galima duoti vaikams, sergantiems mažakraujyste. Švieži  aronijos vaisiai ir sultys veikia antibakteriškai. Šviežios uogos ir jų preparatai tinka sergant reumatu, tymais, alergija. Aronijos preparatai efektyvūs gydant kai kurias odos ligas, ypač šlapiuojančią egzemą. Sultimis  taip pat galima gydyti nudegimus.

Pašalinis aronijos poveikis

Aronijų vaisiai didina kraujo krešėjimą.

Aronijos sąveika su kitais vaistais

Aronijos nevartotinos su kraujo krešėjimą didinančiais ir arterinį kraujospūdį mažinančiais preparatais.

Kada juodavaisės aronijos preparatų vartoti negalima

Aronijų vaisių negalima  vartoti, esant  padidėjusiam kraujo krešėjimui, taip pat tiems žmonėms, kurių žemas kraujospūdis.
Aronijos ir jos preparatų taip pat geriau nevartoti vyresniojo amžiaus žmonėms.

Receptai su aronijomis

Aronijų vaisiai ir sultys nuo padidėjusio arterinio kraujospūdžio

Šviežioss sultys arba šviežio uogos valgomos  po 50-100 g 3 kartus per dieną 30 min prieš valgį 10-30 dienų.

Aronijų vaisiai trūkinėjančioms kraujagyslėms

Kaip vitamino P preparatas vartojami ir džiovinti vaisiai. 3 šaukštai kokybiškų džiovintų aronijų vaisių patenkina vitamino P paros poreikį

Daugiau skaitykite

  • Paprastoji rusmenė – Paprastoji rusmenė – Digitalis purpurea, наперстянка, foxglove […]
  • Didžiažiedis naktenis – Didžiažiedis naktenis – Selenicereus grandiflorus –  Nakties […]
  • Baklažanas – Baklažanas – Solanum melongena – Eggplant, Aubergine – bulvinių […]
  • Šliaužiančioji žiemė – Šliaužiančioji žiemė – Vinca minor – Mažoji žiemė, Lesser […]
  • Gudobelė vienpiestė – Vienapiestė gudobelė – Crataegus monogyna Jacq. –jovaras, […]
  • Šlaitinis dirvenis [/su_heading – Šlaitinis dirvenis – Ononis arvensis –trukla, rest […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *