Dalinis anglies dvideginio slėgis kraujyje

Tyrimo pavadinimas – Dalinis anglies dvideginio slėgis   (PCO2, PACO2 )

 Tyrimo reikšmė

Dalinis anglies dvideginio slėgis arteriniame kraujyje yra žymimas PaCO2. Tai yra slėgio , kurią sukelia ištirpusios CO2 dujos  dalis.  Šis slėgis yra matuojamas gyvsidabrio stulpelio mililitrais (mm Hg) arba toričeliais – torr (1 torr = 1 mm Hg).

 Normalus dalinis anglies dvideginio slėgis yra  PaCO2  35 – 45 torr. Tačiau gyvenant aukštesnėse vietose, kur yra mažesnis atmosferinis slėgis, jis gali būti mažesnis .

Kai plaučiai sulaiko CO2, anglies dvideginio kiekis kraujyje didėja. Tai vadinama hiperkarbija arba hiperkapnija, kas savo ruožtu reiškia acidozinę būseną. Kliniškai tai pasireiškia galvos skausmais, galvos svaigimu ir progresyviu sąmonės praradimu.  Kai pper plaučius iškvepiama daugiau CO2 nei įprastai, anglies dvideginio kiekis kraujyje mažėja ir vystosi alkalozinė būklė, dar kitaip vadinama hipokarbija arba hipokapnija. Kliniškai ji pasireiškia kaip dilgčiojimas pirštų galiukuose, raumenų traukuliai, galvos svaigimas ir galvos sukimasis.

Norma
 PaCO2 – 35–45 torr (mm Hg) 
PCO2 tyrimo rezultatų vertinimas
 PaCo2 kiekis gali keistis jeigu 

• Iš švirkšto nebuvo pašalintas visas oras prieš imant tyrimą. Toks tyrimo rezultatas rodys klaidingai mažesnį PaCO2
 Vartojant šiuos vaistus PaCO2 padidėja : aldosteronas, etakrininė rūgštis, hidrokortizonas, prednizolonas, natrio bikarbonatas, tiazidai.
  Vartojant šiuos vaistus PaCO2 sumažėja : acetazolamidas, dimerkaprolis, meticilinas, triamterenas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *