Clostridium difficile toksinų tyrimas

Clostridium difficile toksinų tyrimas (C. difficile, Klostridijų toksino tyrimas)

Tyrimo reikšmė

Clostridium difficile yra gram teigiamos bakterijos, kurios įprastai gyvena storajame žarnyne. Kai pacientas yra gydomas plataus spektro antibiotikais- tokiais kaip ampicilinas, cefalosporinai arba klindamicinas, normali žarnų mikroflora yra sunaikinama. Tačiau  C. difficile baketerijos yra rezistentiškos šiems antibiotikams, todėl jų kiekis žarnose paprastai tokiu atveju padidėja. Šių bakterijų kiekis didėja ir esant imunosupresinėms būklėms. C. difficile išskiria 2 tipų toksinus – A ir B. Vienas iš jų sukelia žarnų sienelės nekrozę. Dėl tokios būsenos vystosi labai pavojinga komplikacija- Pseudomembraninis kolitas, kuris paprastai išsivysto praėjus 4 -10 dienų nuo gydymo antibiotikais pradžios. Pacientas paprastai skundžiasi pilvo skausmais, karščiavimu ir gausiu viduriavimu skystomis vandeningomis išmatomis. Periferiniame kraujyje gali būti nustatoma leukocitozė.  Įtarus šią komplikaciją, pacientą būtina tirti dėl bakterinių susirgimų, nutraukti antibiotikus ir skirti gydymą metronidazoliu arba vankomicinu bei atstatyti ir  palaikyti normalų  skysčių kiekį.

Gydytojui praktikui

  • Esant bet kokiam viduriavimui trunkančiam ilgiau nei 7 dienų kai pacientas yra imunosupresinėje būklėje, būtina tirti ligonio išmatas.
  • Kadangi esant šiai būklei iškyla žarnų perforacijos pavojus, pacientą būtina sekti būtent dėl šios komplikacijos požymių.
  • Esant reikalui ir galimybei pacientui gali būti atliekama kolonoskopija.
Norma

Tyrimas neigiamas

Pasiruošimas tyrimui
  • Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.
  • Pacientas turi būti apmokytas, jog mėginio negalima užteršti popieriumi ar šlapimu. Mėginys turi būti renkamas ant specialaus surinkimo indo, kuris yra dedamas ant unitazo.
Tyrimo paėmimo tvarka

Imama 5 ml mėginio į dangteliu užsukamą indą. Mėginys talpinamas ant ledo ir siunčiamas į laboratoriją kuo greičiau.

Tyrimo interpretacija

 Padidėjęs kiekis 

  • Antibiotikų sukeltas pseudomembraninis kolitas
  • C. difficile kolitas
Tyrimo rezultatus veikiantys faktoriai

  • Tyrimo rezultatai gali būti klaidingi, jeigu tyrimas buvo atliktas neteisingai arba buvo neteisingai saugomas ar transportuojamas prieš tiriant.
  • Klaidingai teigiami rezultatai gali būti gauti, jeigu tyrimas buvo užterštas krauju arba esant matomo šviežio kraujo išmatose.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *