Neurohipofizė

Neurohipofizė

Kas yra Neurohipofizė?

Neurohipofizė yra užpakalinė hipofizės dalis. Ji sudaryta iš pakitusių neuronų aksonų, kuriuos prilaiko glijos pavidalo ląstelės pituicitai.  Neurohipofizėje esančių aksonų neuronų kūneliai yra išsidėstę pagumburio supraoptiniame ir paraventrikuliniame branduoliuose.

Kokius hormonus išskiria užpakalinė hipofizės dalis?

Neurohipofizėje yra išskiriami 2 hormonai: Antidiuretinis hormonas (ADH arba vazopresinas) ir oksitocinas.

ADH

Kas skatina ADH išskyrimą?

ADH išskyrimą skatina osmotinio spaudimo padidėjimas kraujo srovėje. ADH taip pat išsiskiria prasidėjus kraujosrūvoms, ištikus traumai, esant skausmui, pykinimui ir vėmimui bei kylant organizmo temperatūrai.

Kaip veikia Antidiuretinis hormonas?

Antidiuretinis hormonas veikia į inkstų tubules, mažina plamos osmoliariškumą ir sulaiko vandenį. Jis veikia į distalines tubulės dalis ir surenkamuosius inkstų kanalėlius, padidina jų pralaidumą vandeniui ir taip paskatina vandens reabsorbciją. Vazopresinas taip pat pakelia arterinį kraujo spaudimą, sutraukiančiai veikdamas kraujagyslių lygiuosius raumenis.

Kaip reguliuojama ADH apykaita?

ADH kiekis kraujuje yra reguliuojamas keičiantis kraujo plazmos osmoliariškumui.Mažėjantis kraujo osmoliariškumas yra neigiamas atsakas, siunčiamas į pagumburyje esančius osmoreceptorius, kurie slopina ADH sekreciją.

Vazopresino apykaitos sutrikimai

SIADH yra vadinamas nepakankamas antidiuretinio hormono sekrecijos sindromas.
Esant šiam sindromui sulaikomas vanduo, sumažėja plazmos osmoliariškumas, stebima padidėjusi šlapimo koncentracija, tačiau išlieka normali inkstų ir antinksčių funkcija. Šis sindromą gali sukelti smegenų trauma ir smegenų infekcija, pneumonija, piktybiniai susirgimai ir gydymas citotoksiniais preparatais.  Gydoma paprastai mažinant išgeriamo skysčio kiekį.

Esant necukriniam diabetui sutrinka ADH hormono sintezė, dėl to yra išskiriami dideli praskiesto šlapimo kiekiai.  Tai dažniausias susirgimas, išsivystantis pažeidus neurohipofizę. Dažniausios tokio pažeidimo priežastys yra galvos traumos arba augliai. Būklė dažniausiai yra diagnozuojama atliekant vandens nutraukimo mėginį: organizmas negali koncentruoti šlapimo, todėl pacientas pernelyg dažnai šlapinasi ir netenka svorio.

Oksitocinas

Oksitocino išskyrimą skatina makšties stimuliacija, ypač gimdymo metu, bei spenelių stimuliacija čiulpimo metu. Veikiant oksitocinui susitraukia lygiųjų raumenų ląstelės, gimdos raumuo bei krūties liaukoje esančios mioepitelinės ląstelės.

Oksitocino kiekį kraujyje gimdymo metu reguliuoja teigiamas grįžtamasis ryšys. Gimdymo metu vaisiaus slinkimas gimdymo kanalu išplečia gimdos kaklelį. Išskirtas oksitocinas priverčia susitraukti gimdos raumenį ir taip dar paskatina kaklelio atsidarymą. Gimdos kaklelio tempimas savo ruožtu dar toliau skatina oksitocino išskyrimą. Oksitocino išskyrimą taip pat skatina krūties spenelio čiulpimas maitinant kūdikį. Tačiau esant nerviniam stresui, oksitocino išskyrimas mažėja ir taip sumažėja išskiriamo pieno kiekis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *